Traim intr-o lume in care tehnologia se dezvolta in mod permanent, iar contactul cu dispozitivele inteligente este greu de limitat. Cand vine insa vorba despre sanatate, oricine ar trebui sa faca un efort minim pentru a o proteja. Vom avea in vedere in cadrul acestui articol lumina albastra emisa de dispozitivele luminoase si efectele ei vizavi de ochii copiilor.

Este important ca fiecare parinte sa constientizeze cat de nociva poate fi expunerea indelungata la lumina pe care acestea o emit pentru ochi. Totul, incepand de la televizor si laptop si pana la tableta si telefon influenteaza vederea in timp. Asta se datoreaza cantitatii enorme de lumina albastra emisa de acestea, aceasta avand o intensitate pe care nici ochii adulti nu au o capacitate suficienta de asimilare. De aici deducem ca impactul pe care aceasta il are asupra vederii in curs de dezvoltare a copiilor este cu atat mai puternic.

Folosirea ecranelor luminoase, periculoasa pentru sanatatea ochilor

Este important ca fiecare parinti sa inteleaga cum poate proteja vederea copilului sau. Este un timp limitat care se recomanda a fi petrecut in fata laptopului, asta pentru ca lumina albastra sa nu aiba un impact negativ asupra ochilor, dar si a creierului. Este un tip de stres dificil de gestionat de copii.

Iata care sunt cateva dintre efectele negative la care se expun cei ce stau prelungit in fata ecranelor cu lumina artificiala.

Probleme oculare

Atunci cand un timp mai mare de 2 ore este petrecut in fata dispozitivelor inteligente, stresul digital ocular manifestat la nivelul vederii copiilor este problematic. Acesta se manifesta prin ochi iritati, dureri de cap, vedere incetosata. In timp, pot aparea leziuni care au ca efect negativ imbatranirea prematura a retinei. Degenerescenta maculara este termenul de specilatate pentru deficientele vederii centrale care rezulta de aici.

Slaba dezvoltare a lobului central

Prin folosirea lor, copilul risca sa dezvolte tulburari psiho-neurologice care impiedica o formare corespunzatoare a abilitatilor senzoriale si motorii. Asta se va contura in dezvoltarea deficitara a lobului frontal, deci va afecta partea creierului de care depinde formarea abilitatilor de comunicare, luarea deciziilor proprii, limbajul, personalitatea.

Tulburarile de somn

Din cauza luminii emanate de ecranele LED, este afectata capacitatea de eliberare a hormonilor responsabili de inducerea somnului. Astfel, nu mai este natural declansat ciclul somn – veghe. Iata o cauza frecventa a insomniei in randul copiilor. Este important ca tableta sa nu fie folosita cu cel putin 4 ore inainte de somn. Citirea unei carti, pe de alta parte, este o decizie inspirata.

Iata de ce este necesar ca fiecare parinte sa ia masuri in ceea ce priveste expunerea copilului la lumina albastra. Acestea pot viza desigur reducerea timpului pe care cei mici au voie sa il petreaca in fata ecranelor, dar este esential sa poarte ochelari de protectie atunci cand le folosesc.

Recomandarea noastra este sa programati un consult oftalmologic pediatru pentru a va asigura ca vederea copilului dumenavostra este sanatoasa, iar apoi sa stabiliti ce tip de ochelari este potrivit pentru a-i proteja ochii atunci cand foloseste orice gadget.

De altfel, va asteptam in cadrului clinicii noastre cu servicii special concepute pentru copii, dar si o optica medicala variata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights