Condusul autovehiculelor reprezinta o activitate foarte solicitanta pentru analizorul vizual ,atat pentru sistemul muscular extraocular cat si pentru ochi.
Sofatul in conditii de ploaie, ninsoare, ceata, in amurg, seara sau la rasarit, in conditii de semintuneric sau pe timp de noapte este obositor si periculos.
Din fericire,exista ochelari cu lentile speciale care va pot ajuta.
Internetul este plin de reclame ce induc in eroare publicul neavizat. Exista oferte dubioase care pretind ca ochelarii cu lentile colorate in albastru, roz, rosu si alte culori va pot ajuta in orice circumstante, fie zi, fie noapte .Nimic mai fals !
Evitati sa cumparati ochelari fara a cere, in prealabil, sfatul unui medic specialist oftalmolog. Se doreste imbunatatirea confortului, dar nu in detrimentul sigurantei care primeaza. De multe ori comerciantii denatureaza realitatea pentru a creste vanzarile. Nu acceptati retete de ochelari fara parafa unui medic specialist oftalmolog.
Cand se vorbeste despre ochelarii pentru condus trebuie facuta o distinctie neta intre ochelarii folositi pe timpul zilei si cei folositi in conditii de lumina slaba.Alti ochelari se indica ziua, dar alti ochelari se folosesc in conditii de iluminat slab precum nori, ceata, amurg, intuneric .
Ochelari pentru condus in timpul zilei
Pentru o zi insorita se recomanda lentilele fotocromice sau heliomate speciale pentru soferi. Aceste lentile au un raspuns foarte rapid la conditii de iluminat din spatele parbrizului masinii. Daca preferati ochelarii de soare, atunci puterea filtrului lentilelor trebuie sa fie adaptata intensitatii luminii,de exemplu filtru de putere maxim 2 ( nu foarte inchis ). Este de preferat ca ochelarii de soare sa aiba lentile degrade, pentru a permite citirea indicilor de pe bord. Ca nuante se folosesc maro, verde si gri.Evitati sa cumparati ochelari cu brate laterale foarte groase care pot obstrua campul vizual.
Filtre folosite in conditii de lumina slaba
Pentru conditii dificile precum ceata, ploaie, ninsoare, amurg, noapte, seara se prefera ochelarii cu lentile total transparente ,speciale pentru condus, cu un strat antireflex performant. Unii soferi prefera lentilele cu pigment galben sau avand o nuanta precum chihlimbarul.
Exista explicatii date de teoria cromatica in legatura cu diversele culori folosite pentru ochelari.
Exista trei culori fundamentale care nu sunt obtinute din nici un amestec pigmentar si anume rosu, galben si albastru. Culorile binare se obtin din amestec in cantitati egale a doua culori fundamentale. Albastru cu galben da verde, albastru cu rosu da violet iar rosu cu galben da portocaliu.
Culorile complementare, pe cercul cromatic trebuie să fie diametral opuse. Culorile complementare se găsesc în cupluri : rosu-verde, galben-violet, albastru-portocaliu. Culorile complementare sunt foarte importante cand alegem lentile deoarece acestea cand se combina se anuleaza reciproc. Atentie! Este vorba de anulare a radiatiilor electromagnetice, nu a culorilor tip aquarella. Imaginea cu steaua culorilor explica acest fenomen fizic.
Masinile moderne au faruri cu neoane sau LED care emit lumina albasta. Deasemenea, spatiile comerciale folosesc becuri cu neon iar terminalele digitale, fie smartphones, tablete sau calculatoare emit tot lumina albasta. Cand soarele apune sau exista nori sau ceata, creste cantitatea de lumina albastra.
Conform schemei din steaua culorilor, vizavi de culoarea albastra se gaseste culoarea portocalie. Pentru ca nu toti agreaza lentile de culoare portocalie se prefera culoarea chihlimbarului sau un galben deschis. Galbenul elimina lumina albastra, imbunatateste contrastul, odihneste ochii si creste acuitatea vizuala.Insa tineti minte ca nu este recomandat sa conduceti noaptea cu lentile galbene.
Daca doriti sa aveti lentile colorate pentru noapte singura optiune viabila si stiintific dovedita ar fi culoarea chihlimbarului. Este o culoare calda care vireaza intre galben si portocaliu. Acesta culoare scade disconfortul produs de farurile masinilor din sens opus, creste gradul luminozitatii , oferindu-va si un contrast superior. In acelasi timp, culoarea respectiva permite ochiului sa se adapteze la conditii de intuneric.Insa alegeti lentile care au o transmisibilitate de 75%,adica corespund categoriei 0 sau 1. Pentru cei care nu prefera aceste lentile, exista lentile speciale transparente,cu antireflex performant care se indica pentru condus noaptea.
Insa, nu trebuie sa va lasati inselati de reclama agresiva a comerciantilor. Nici un fel de lentila colorata nu poate sa faca din noapte zi. Mai mult ,cele mai multe culori pot sa scada acuitatea vizuala si nu permit ochiului sa se adapteze la intuneric. O lentila colorata fashion, rosu de exemplu, puteti sa o purtati ziua, dar nu in zilele cu nori, seara sau noaptea.
Deoarece nevoile vizuale difera de la om la om este de preferat sa cereti sfatul unui medic oftalmolog.
Rame speciale pentru copii
Categorii produse
Telefon programări
0728718654