Ochelari pentru condus

Condusul autovehiculelor reprezinta o activitate  foarte solicitanta pentru  analizorul  vizual ,atat pentru sistemul muscular extraocular cat si  pentru ochi.

Sofatul  in conditii de ploaie, ninsoare, ceata, in amurg, seara sau la rasarit, in conditii de semintuneric sau pe timp de noapte este obositor  si  periculos.

Din fericire,exista ochelari cu lentile speciale care va pot ajuta.

Internetul este plin de reclame ce induc in eroare publicul neavizat. Exista oferte dubioase care  pretind ca ochelarii cu lentile colorate in albastru, roz, rosu si alte culori va pot ajuta in orice circumstante,  fie zi, fie noapte .Nimic mai fals !

Evitati sa cumparati ochelari  fara a cere, in prealabil, sfatul unui medic specialist oftalmolog. Se doreste  imbunatatirea confortului, dar nu in detrimentul sigurantei  care primeaza. De multe ori comerciantii denatureaza realitatea pentru a  creste vanzarile. Nu  acceptati  retete  de  ochelari  fara  parafa  unui  medic specialist  oftalmolog.

Cand se vorbeste despre ochelarii pentru condus trebuie  facuta o distinctie neta intre ochelarii folositi pe timpul zilei si cei folositi in conditii de lumina slaba.Alti ochelari  se indica ziua, dar alti ochelari se folosesc in conditii de iluminat slab precum nori, ceata, amurg, intuneric .

Ochelari  pentru  condus  in  timpul  zilei

Pentru o zi insorita se recomanda lentilele  fotocromice sau heliomate speciale pentru soferi. Aceste lentile au un  raspuns foarte rapid la conditii de iluminat din spatele parbrizului masinii. Daca preferati ochelarii de soare, atunci puterea filtrului lentilelor trebuie sa fie adaptata intensitatii luminii,de exemplu filtru de putere maxim 2 ( nu foarte inchis ). Este de preferat ca ochelarii de soare sa aiba  lentile degrade, pentru a permite citirea indicilor de pe bord. Ca nuante se folosesc maro, verde  si gri.Evitati sa cumparati ochelari cu brate laterale foarte groase care pot obstrua campul vizual.

Filtre  folosite  in  conditii  de  lumina  slaba

Pentru conditii dificile precum ceata, ploaie, ninsoare, amurg, noapte, seara se prefera ochelarii cu lentile total transparente ,speciale pentru condus, cu un strat antireflex performant. Unii soferi prefera lentilele cu pigment galben sau avand o nuanta precum chihlimbarul.

Exista explicatii date de teoria cromatica in legatura cu diversele culori  folosite pentru ochelari.

Exista trei culori fundamentale care nu sunt obtinute din nici un amestec pigmentar si anume rosu, galben si albastru. Culorile binare  se obtin din amestec in cantitati egale a doua culori fundamentale. Albastru cu galben da verde, albastru cu rosu da violet iar rosu cu galben da portocaliu.

Culorile complementarepe cercul cromatic trebuie să fie diametral opuse.  Culorile complementare se găsesc în cupluri : rosu-verde, galben-violet, albastru-portocaliu. Culorile complementare sunt foarte importante cand alegem lentile deoarece acestea  cand se combina se anuleaza reciproc. Atentie! Este vorba de anulare a radiatiilor electromagnetice, nu a culorilor tip  aquarella. Imaginea cu steaua culorilor explica acest fenomen fizic.Steaua culorilor

Masinile moderne au faruri cu neoane sau LED care emit lumina albasta. Deasemenea, spatiile  comerciale folosesc  becuri cu neon iar terminalele digitale, fie smartphones, tablete sau calculatoare emit tot lumina albasta. Cand soarele apune sau exista nori sau ceata, creste cantitatea de lumina albastra.

Conform schemei din steaua culorilor, vizavi de culoarea albastra  se gaseste culoarea portocalie. Pentru ca nu toti  agreaza  lentile de culoare  portocalie se prefera culoarea chihlimbarului sau un galben deschis. Galbenul elimina lumina albastra, imbunatateste contrastul, odihneste ochii si creste acuitatea vizuala.Insa tineti minte ca nu este recomandat sa conduceti noaptea cu lentile galbene.

Daca doriti sa aveti lentile colorate pentru noapte singura optiune viabila si stiintific dovedita ar fi  culoarea chihlimbarului. Este o culoare calda care vireaza intre galben si portocaliu. Acesta culoare scade disconfortul produs de farurile masinilor din sens opus, creste gradul luminozitatii , oferindu-va si un contrast superior. In acelasi timp, culoarea respectiva permite ochiului sa se adapteze la conditii de intuneric.Insa alegeti lentile care au o transmisibilitate de 75%,adica corespund categoriei 0 sau 1. Pentru cei care nu prefera aceste lentile, exista lentile speciale  transparente,cu antireflex performant  care  se  indica  pentru  condus   noaptea.

Insa, nu trebuie sa va lasati inselati de reclama agresiva a comerciantilor. Nici un fel de lentila colorata nu poate sa faca din noapte zi. Mai mult ,cele mai multe culori pot sa scada acuitatea vizuala si nu permit ochiului sa se adapteze la intuneric. O lentila colorata fashion, rosu de exemplu, puteti sa o purtati ziua, dar nu in zilele cu nori, seara sau noaptea.

Deoarece  nevoile  vizuale  difera  de  la  om  la  om este de preferat sa  cereti   sfatul  unui   medic oftalmolog.

Rame speciale pentru copii

Suntem cea mai mare optica din tara cu rame si lentile destinate copiilor.Sute de modele pentru a satisface toate pretentiile copiilor.

Categorii produse

Telefon programări

0728718654

Verified by MonsterInsights