Afectiuni oftalmologice

Afectiuni oculare ale copilariei

Bolile oculare ale copilului pot exista inca de la nastere sau pot aparea pe parcursul dezvoltarii sale,pana in viata adulta.

Strabismul

Ce este strabismul?

Strabismul este devierea axelor oculare in oricare din cele opt directii ale vederii. Cea mai frecventa forma de strabism este esotropia, adica ochi care privesc spre nas. Deasemenea, pot exista si forme de strabism vertical, cand ochiul sau ochii privesc in sus sau in jos. De multe ori copilul are torticolis, adica capul este intors spre dreapta sau stanga, aplecat spre umarul drept sau stang sau copilul adopta o pozitie compensatorie cu barbia in sus sau jos. Exista multe forme de strabism, alte mai usoare si alte mai grave cu prognostic si tratament diferit.

Strabismul  nu  este  numai  o problema  de  estetica, ci in primul rand poate fi o problema de vedere ce duce la ambliopie (ochiul lenes). Ambliopia dupa varsta de sapte ,opt ani si foarte rar dupa noua ani devine ireversibila. Ochiul nu va vedea niciodata perfect, copilul nu va putea practica meserii care cer vedere binoculara buna, ca de exemplu sofer, pilot ,politist. De aici si importanta  controalelor  periodice  efectuate in timp util ,astfel incat sa ne incadram in intervalul optim in care poate fi tratata ambliopia  la  copii.

Pentru tratamentul strabismului si ambliopiei cand  se indica sa mergem la un consult oftalmologic ?

Parintii sunt primii care observa ca ceva nu este in regula cu ochii copilului, dar si ei se pot insela. De multe ori, este o ruda sau o cunostinta cea care observa ca exista o lipsa de aliniere a ochilor copilului . Strabismul poate fi intermitent la inceput, adica apare si dispare. Deviatia  strabica intermitenta se poate observa cand copilul este  obosit, suparat sau a stat prea mult timp la televizor sau calculator.Deasemenea in cursul unor infectii precum guturai, gripa, rinofaringite pot aparea devieri ale axelor oculare. Este bine sa fiti mereu atenti la cea mai mica deviere a privirii copilului.

Cum se trateaza strabismul?

Daca  exista un defect refractiv – miopie, hipermetropie, astigmatism – stabismul poate fi corectat, de multe ori , cu corectie aeriana ( ochelari de vedere cu diotriile necesare copilului ). Parintii  nu trebuie sa se sperie de diopriile” foarte mari ” ale ochelarilor copiilor. La aceasta varsta este corect ca medicul oftalmolog sa corecteze  total  dioptriile ochiului  copilului.

Daca exista risc de ambliopie  se va institui un program pentru tratamentul  ambliopiei , care consta in acoperirea intermitenta a  ochiului  bun  ,cu exersarea ochiului  strabic . Ochiul cu ambliopie va fi obligat  sa” preia  fixatia” . Programul de ocluzii se face dupa scheme  bine  stabilite  in functie de severitatea ambliopiei si de varsta copilului .Copilul va efectua  exercitiile oculare  indicate de medicul oftalmolog pediatru, avand un ochi acoperit ,o anumita perioada de timp.

Indiferent daca se va ajunge la operatie sau nu, etapa tratamentului de dezambliopizare si corectia optica  sunt pasi obligatorii , care garanteaza un rezultat operator stabil si previn  reaparitia  strabismului  dupa  operatie.

Pentru cazurile care nu pot fi tratate  medical  se  va  face operatie de realiniere a axelor celor doi ochi. Se va intervenii pe muschii extraoculari, cei care misca ochiul in cele opt directii ale privirii. Retropozitii si rezectii de muschi sunt proceduri comune. Toate aceste  proceduri  se fac cu anestezie totala fara riscuri majore pentru  copilul. Este important ca si dupa operatie copilul sa continue exercitiul si tratamentul ortoptic pe care il recomanda medicul oftalmolog. Sunt cazuri in care recomandam folosirea toxinei  botulinice,  nefiind  necesara  o  operatie  de  strabism.

Se poate corecta  strabismul cu laser ?

Exista  situatii in care, daca tratam cauza care a dus la deviatia strabica ,atunci dispare aceasta deviatie. Anumite forme de strabism la tineri, sunt cauzate de hipermetropie ( strabisme  acomodative ). Aceste forme de strabism se pot amelioara sau trata complet prin efectuarea operatiei cu laser. Odata cu corectarea hipermetropiei deviatia strabica dispare. Dupa  varsta  de  20 ani putem  lua  in  calcul  o  astfel de   interventie.

Tulburari de refractie: miopia, hipermetropia, astigmatismul

Miopia, hipermetropia  si astigmatismul pot sa apara in primii ani de viata. Este  foarte  important  sa fie detectate in primii ani de viata cand vederea copilului este in plina dezvoltate. Daca nu sunt detectate pot duce la ambliopizarea ochiului ce reprezinta o sechela permanenta.Un ochi va avea o vedere mai buna , in timp ce un ochi av avea vederea mai slaba.

De  cele  mai  multe  ori  copiii nu se plang  daca   vad  in  ceata. Copilul fie crede ca asa este normal , fi  nu doreste   sa poarte ochelari. Randamentul scolar scazut este frecvent printre acesti copii. Aceste  probleme se pot evita  daca  copilul  este  adus  la un consult oftalmologic in jurul varstei de 3-4 ani. Este important sa se efectueze o  consultatie  la  ochi  pentru  toti  copii  inainte de varsta  scolarizarii.

Ochiul lenes sau ambliopia

Ochiul lenes sau ambliopia este una dintre cauze cele mai frecvente de pierdere a vederii la copii si tineri. Practic este o diminuare a acuitatii si capacitatii vizuale deoarece  cortexul vizual nu a fost stimulat suficient in primii ani de viata. Cortexul vizual se gaseste posterior  in  creier ( regiunea  occipitala ). Dealtfel se stie ca vedem cu creierul, ochiul  fiind  doar  un  receptor, „o antena”.

Acesta  lipsa de stimulare a creierului  la copil , poate fi datorata foarte multor cauze :

  • Vicii de refractii necorectate(ambliopie anisometropica),
  • ptoze palpebrale,
  • cataracte congenitale,
  • strabisme,
  • retinopatia prematuritatii,
  • boala Coats,
  • keratoconus,
  • keratite si  multe altele.

Cum  stim  daca  copilul  are  ambliopie ?

Cand ambliopia afecteaza ambii ochi si este severa este usor de observat. Copilul nu distinge obiectele sau nu vede clar fetele oamenilor, nu poate sa citeasca bine, are randament scolar foarte slab , . Din fericire aceste cazuri nu sunt frecvente. Mai frecvent este cand numai un ochi este afectat.Atunci este aproape imposibil de observat, pentru ca ochiul cel bun ajuta (preia fixatia) si copilul se comporta aproximativ normal. Nimeni nu isi poate imagina ca acest copilul are numai un singur ochi functional si ce poate insemna acest lucru.Rareori exista cazuri in care copilul se loveste frecvent sau se impiedica de obiectele situate de partea ochiului ambliop, cu vederea mai slaba .

Cum  se  trateaza  ambliopia ?

Ambliopia se poate trata inaintea varstei de 6 sau 7 ani , iar acest lucru depinde si de cauza ambliopiei. Foarte rar se mai poate spera la o anumita imbunatatire a vederii pana la varsta de 8 sau 9 ani. Acoperirea ochiului bun sau penalizarea sa cu picaturi de atropina obliga ochiul slab-ambliop sa preia fortat fixatia si sa incerce sa „vada”. Este important sa putem  colabora cu copilul care are tendinta sa smulga ocluzorul pentru ca nu vede bine. Aici este datoria parintilor sa motiveze copilul cu laude si recompense, nicidecum sa il certe prea mult cand greseste. Se va merge pe principiul vechi pedagogic care spune ca : „compartamentele bune  sunt stimulate, cele  rele  sunt  ignorate”.

Grație progreselor stiintifice si tehnologice, ambliopia nu este chiar suta la suta ireversibila dupa vîrsta de sapte ani. Exista studii care sustin imbunatatirea partiala a acuitatii vizuale, care ajuta ochiul sa-si creasca  puterea  vizuala chiar si dupa varsta de sapte ani. Pentru adultii ambliopi  exista   dispozitive  electronice  care  pot ajuta vederea.

Lacrimarea excesiva la copilul mic

Aproape 25% dintre  toti copii nou nascuti au aceasta problema oculara la nastere. Ochisorii  care curg se datoreaza obstructiei cailor lacrimare din nastere. Canalul lacrimonazal fiind imperforat, lacrimile nu se scurg in nas, ci raman in ochi. Bebelusul  are ochiul rosu si iritat si cearcane negre sub ochi. Daca se constata aceasta problema este indicat sa nu administrati la intamplare picaturi oftalmice , ci  este indicat sa solicitati parerea unui  medic specialist oftalmolog. Este important să se faca un diagnostic diferential  corect, pentru a distinge daca intradevar este vorba de imperforarea canalului lacrimonazal sau sunt prezente alte boli oculare mai grave.