O denumire destul de frecvent intalnita este cea de cataracta. Este afectiunea care se refera la imbatranirea lentilei din interiorul ochiului. De obicei apare la persoanele care trec de varsta de 60 de ani, insa nu este o regula in ceea ce priveste instalarea ei. Sunt situatii in care cataracta este diagnosticata si in cazul nou nascutilor.

Recomandarea noastra este de a merge cu copilul la un control de rutina chiar daca nu exista semne care sa tradeze prezenta unei afectiuni oculare. Este calea cea mai buna pentru a identifica si cataracta pediatrica, cea responsabila de scaderea calitatii vederii la copii. Sa nu mai spunem despre impactul pe care aceasta il are asupra micutului/micutei, nu doar pe partea sociala, dar si pe cea emotionala. Desigur ca pentru parinti va fi implicata si cea economica, in conditiile in care urmarea unui tratament specific este necesara. Diagnosticarea precoce este ideala si se poate face in cadrul unui screening de rutina. In anumite cazuri afectiunea este diagnosticata in urma observarii unor simptome precum strabismul sau a pupilei albe.

Ce este cataracta pediatrica?

Cataracta se refera la opacifierea cristalinului. Acesta este in mod normal transparent, avand rolul de a permite razelor de lumina sa treaca prin el.

Identificarea cataractei

Daca aveti banuieli legate de prezenta acestei afectiuni la copilul vostru, este bine sa le infirmati, respectiv confirmati in cel mai scurt timp. In mod normal afectiunea nu este dureroasa, decat in cazul in care tensiunea intraoculara este crescuta, respectvi daca au loc fenomene inflamatorii. Un adult o poate identifica observand scaderea treptata a calitatii vederii, fotofobia, printre altele. Desigur ca nu pot determina daca prin asta trec copii lor sau nu. Cu toate acestea, zona albicioasa in campul pupilar este un semn in acest sens.

Pe langa pupila alba, respectiv modificarea reflexului rosu pulilar, semne care indica prezenta cataractei pot fi si miscarea permanenta a globilor oculari, strabismul, respectiv incapacitatea sugarului de a urmari si de a fixa obiecte.

Vizita la oftalmolog!

Recomandarea noastra este sa programati fara ezitare o vizita la oftalmologul pediatru atunci cand observati oricare dintre semnele mai sus mentionate, dar si cand in familie exista istoric de cataracta congenitala. O alta situatie in care va recomandam sa ii faceti copilului control oftlamologic este prezenta unei boli infecto-contagioase in timpul sarcinii.

Tipuri de cataracta pediatrica

Aceasta poate exista inca de la nastere sau se poate dezvolta in timp. De asemenea, cataracta se poate manifesta atat la un singur ochi, cat si la ambii. Majoritatea cataractelor sunt idiopatice.

In ceea ce priveste cataracta congenitala, in pana la 25% dintre cazuri aceasta este ereditara si se intalneste la copiii cu sindromul Down, Lowe, Norrie, Nance-Horan. De asemenea, aceasta poate sa fie asociata cu diverse afectiuni oculare ca anomalia Peters sau aniridia – lipsa irisului.

Cand cataracta are cauza metabolica, aceasta este diagnosticata pe baza unor simptome de tip icter, deficit staturo-ponderal sau varsaturi.

Cand vine vorba despre cataracta dobandita, cauza poate fi medicamentoasa – corticoterapie, traumatica, dar si asociata cu retinoblastomul sau cu uveitele. Aceasta din urma se intalneste de obicei la pacientii care sufera de artrita juvenila.

Pentru o evaluare corespunzatoare a ochilor, este necesara dotarea cu aparatura special conceputa pentru copii. Dispunem de astfel de aparate, dar si de experienta necesara pentru a pune un diagnostic corect. Va stam la dispozitie si cu alte informatii legate de cataracta pediatrica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights