Despre miopia la copii, in detaliu, aveti posibilitatea sa cititi informatii generale importante in cadrul blogului Kidoptik. Acest viciu de refractie este frecvent intalnit in randul copiilor, din nefericire, distingandu-se prin faptul ca ochiul afectat intampina dificultati in a recunoaste obiectele situate la distanta. De obicei, cele de aproape se pot distinge ceva mai clar.

Cauzele instalarii miopiei

Probabil va intrebati ce anume cauzeaza aparitia si dezvoltarea acestei afectiuni. Ei bine, una dintre cauzele cele mai frecvente o reprezinta cea genetica. De obicei dezvolta miopie un copil ai carui parinti sunt la randul lor miopi. Debutul are loc in copilarie, respectiv odata cu intrarea la scoala. Simptomul principal al ei este dificultatea de a vedea la tabla, la distanta. Asta cauzeaza frecatul des al ochilor, precum si tendinta de a strange din ei pentru a deslusi mai bine imaginea.

O alta cauza o poate reprezenta si influenta mediului asupra muschilor globului ocular. Atunci cand muschiul ciliar este contractat in mod excesiv – fiind folosit de obicei pentru vederea de aproape, este antrenata miopia. Este specifica miopiei care debuteaza in adolescenta, intalnita fiind in cazul celor care nu au avut astfel de probleme in copilarie.

Desigur, pot exista si alte cauza ale aparitiei ei. De exemplu, prezenta unor afectiuni diverse poate sta la baza instalarii sale. Dintre acestea amintim bolile de colagen, cele metabolice congenitale, retinopatia de prematuritate, dar si afectiuni genetice. Cand asta este cauza, miopia se va dezvolta foarte repede, identificandu-se si modificari la nivelul retinei.

Ce solutii exista pentru cei care sufera de miopie?

Exista un buton de stop crestere miopie? Cu siguranta ca orice parinte care a aflat ca al sau copil are acest diagnostic isi doreste ca raspunsul sa fie unul afirmativ.

Inainte de toate, trebuie constientizat faptul ca nu poate fi vorba despre vindecarea spontana a miopiei. Scaderea dioptriilor nu se realizeaza de la sine. Avand in vedere ca organismul copiilor se dezvolta, acestea, din contra, au deci tendinta de a creste. In urma unui consult oftalmologic de specialitate se va stabili tratamentul cel mai potrivit in functie de fiecare pacient.

Ochelarii de vedere sunt la ora actuala recomandarea cel mai frecvent intalnita. Aceasta metoda presupune purtarea permanenta a lor, atat pentru vederea de aproape, cat si pentru cea de la distanta. Dioptriile potrivite vor fi stabilite de catre specialist in cadrul cabinetului dotat cu aparatura necesara – adaptata varstei copiilor.  Rolul ochelarilor este de relaxare a musculaturii intraoculare, in ideea de a evita spasmul acomodativ responsabil de cresterea miopiei.

O alta varianta de tratament o reprezinta lentilele de contact, care pot fi zilnice, lunare, respectiv cu port prelungit. Insa este foarte greu purtatul lentilelor de contact la copii pentru ca nu sunt atenti la igiena riguroasa necesara.

Operatia miopiei este o alta practica folosita, existand practici moderne si eficiente in acest sens. Rolul este de corectare a miopiei, prin modificarea refractiei globale a ochiului. Aceasta interventie presupune utilizarea laserului sau inlocuirea cristalinului cu unul artificial. Nu se poate insa efectua la toti copii si din pacate nu este lipsita de riscuri (ca orice interventie chirurgicala).

Care metoda de tratament este mai potrivita pentru fiecare pacient in parte va stabili insa numai medicul oftalmolog pediatru, in urma unei evaluari corespunzatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights