Și copiii pot avea cataractă: ce trebuie să știe părinții despre această afecțiune
Există o percepție comună, precum că, doar persoanele în vârstă dezvoltă cataractă, însă și copiii pot fi afectați. Indiferent de vârstă, cataracta se manifestă prin opacifierea cristalinului. Copiii cu cataractă congenitală netratată și severă se confruntă cu o diminuare considerabilă a calității vieții și implică costuri socio-economice pentru ei, familiile lor și societate.
Pentru a focaliza imaginile de pe retină, cristalinul trebuie să aibă claritate. Cataracta împiedică lumina să ajungă la retină. De asemenea, provoacă împrăștierea razelor de lumină pe măsură ce trec prin zona opacifiată. Acest lucru distorsionează imaginea și duce la o vedere neclară sau chiar pierderea ei.
Tipuri de cataractă pediatrică
Tipurile și cauzele cataractei la copii variază. Cataracta poate fi congenitală (prezentă la naștere) sau dobândită (dezvoltată în copilărie sau adolescență).
Cataracta congenitală
Cataracta congenitală poate fi sporadică sau poate fi cauzată de anomalii cromozomiale, boli metabolice (cum ar fi galactozemia), infecții intrauterine (de exemplu, rubeolă) sau alte boli materne în timpul sarcinii. Cataracta congenitală poate fi, de asemenea, o anomalie izolată moștenită, de obicei, autozomal dominant.
Există mai multe situații în care cataracta congenitală este identificată:
✅Idiopatică, adică cu cauză necunoscută: cazul în care atât mama, cât și copilul sunt sănătoși, dar patologia apare oricum;
✅Cauză infecțioasă, infecții intrauterine cu virusul rubeolic, citomegalovirus, virus herpes simplex, virus varicelo-zosterian, toxoplasmă;
✅Copii cu alte boli sistemice: Sindromul Down, Patau, Marfan, Lowe, Weill-Marchesani;
✅Copii cu alte boli oculare: aniridie, anomalie Peters, retinopatie de prematuritate;
Cataracta poate afecta unul sau ambii ochi, iar atunci când ambii ochi sunt afectați, unul poate fi mai sever afectat decât celălalt. Cataracta congenitală unilaterală este o urgență medicală, deoarece netratată la timp duce la dezvoltarea incompletă a ochiului afectat (ambliopizare).
Cataracta poate apărea în diferite părți ale cristalinului și variază în mărime, de la puncte mici până la zone dense de opacifiere. Factori precum genetica, tulburările metabolice, sarcinile problematice, infecțiile netratate ale mamei (herpes simplex, rubeola, citomegalovirus, toxocara) și afecțiunile generale ale nou-născutului pot provoca cataractă.

Cum știm că cei mici au cataractă congenitală?
Ochii și creierul copiilor încă învață să vadă. Afectarea vederii poate duce la sindromul ochiului leneș la copii (ambliopia). Fără tratament, cataracta poate deteriora conexiunile dintre creier și ochi, iar odată formate, aceste conexiuni nu se mai schimbă. De aceea, descoperirea și tratarea cataractei cât mai devreme este importantă pentru prevenirea pierderii permanente a vederii la copii.
Examenele efectuate de medicul oftalmolog pot detecta cataracta la bebeluși imediat după naștere, chiar înainte de externarea din spital.
Ce fac când copilul meu are cataractă congenitală?
– Aceasta este întrebarea pe care mulți părinți și-o pun când primesc acest diagnostic pentru copilul lor. Procesul de diagnosticare este complex, examinarea pentru operație se efectuează de obicei sub inhalosedare, pentru a examina corneea, pupila, irisul și baza lor de implantare.
În plus, este necesară o ecografie oculară și măsurarea cristalinului, mai ales acolo unde implantarea se face per primam, adică implicând o vindecare fără complicații și o cicatrice chirurgicală aproape inexistentă, fără implicații estetice. Măsurarea și puterea dioptrică a cristalinului se stabilesc cu ajutorul unor aparate speciale destinate copiilor. În funcție de tipul cataractei (unilaterală sau bilaterală) și vârsta copilului, se decide dacă este necesară implantarea unei lentile intraoculare pentru o dezvoltare corectă și completă a vederii.
Cataracta congenitală poate apărea ca rezultat al unor mutații genetice, incluzând anomalii cromozomiale, tulburări mitocondriale și alte afecțiuni genetice sau sistemice complexe ale copilului.
Anomaliile cromozomiale asociate cu cataracta includ copii cu o copie suplimentară a cromozomului 21 (sindromul Down) și 13 (sindromul Patau). Copiii cu o copie suplimentară a cromozomului 21 se nasc cu trăsături caracteristice și sunt predispuși la diverse probleme de sănătate, inclusiv anomalii oculare, cum ar fi cataracta, astigmatismul, anomalii ale irisului, strabismul, obstrucția sistemului lacrimal, blefarita, anomalii retiniene, hipermetropia, ambliopia și miopia. Cataracta a fost găsită la 15% dintre cazurile de copii cu trisomie 21, 46.
Cataracta pediatrică dobândită
Spre deosebire de cataracta congenitală, cataracta dobândită se dezvoltă la ceva timp după naștere. Medicii pediatri le diagnostichează frecvent în timpul examinărilor vizuale sau după o leziune oculară.
Cauzele cataractei dobândite sunt multiple:
✅Trauma: cataracta traumatică este o opacifiere permanentă a cristalinului, rezultată din traume contondente sau penetrante ale ochiului. Aceasta poate apărea concomitent cu alte modificări ale segmentului anterior și posterior sau poate fi o alterare izolată mult timp după trauma oculară. Cataracta, luxația sau subluxarea cristalinului după traumatism sunt indicatori ai severității leziunii oftalmologice.
✅Administrare de corticoterapie
✅Boli inflamatorii sau autoimune (artrita juvenilă)
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, posibilitatea pierderii vederii la copii variază și este legată de condițiile de dezvoltare socio-economică și de ratele de mortalitate infantilă din diverse țări. Trauma oculară este principala cauză a orbirii unilaterale la copii și adolescenți. Se estimează că prevenirea traumei este posibilă în până la 90% din cazuri, prin evitarea mecanismelor care cauzează leziuni oculare.
Cataracta congenitală: plan de tratament
Tratamentul depinde de tipul cataractei (unilaterală sau bilaterală), severitatea acesteia, vârsta copilului și prezența altor afecțiuni oculare și sistemice. Majoritatea copiilor necesită intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea cataractei. Spre deosebire de adulți, copiii necesită instrumente și tehnici chirurgicale speciale datorită dimensiunilor oculare mai mici. Îndepărtarea cataractei de către un chirurg experimentat este, de obicei, o procedură de succes.
Riscurile frecvente ale operației de cataractă includ:
- Glaucom secundar
- Sutura cristalinului la scleră
- Decolări de coroidă sau retină
Pentru majoritatea copiilor, intervenția chirurgicală este doar primul pas în recuperarea vederii. Tratamentul continuu trebuie să ajute la restabilirea conexiunilor ochi-creier. Acesta implică corecția refractivă adecvată pentru a focaliza imagini clare pe retină.
După operație, copiii au adesea nevoie de o combinație de lentile de contact, lentile intraoculare și ochelari. Dacă copilul are ochi leneș, poate fi necesară utilizarea patch-urilor pentru a stimula vederea ochiului mai slab prin acoperirea ochiului cu acuitate vizuală mai bună.
Copiii care primesc tratament și monitorizare la timp au un prognostic favorabil. Pentru un rezultat de succes, copilul poate avea nevoie de ani de reabilitare a vederii.
Dacă suspectezi că copilul tău ar putea avea semne de cataractă, este esențial să programezi o consultație cât mai curând posibil la un medic oftalmolog pentru a efectua investigațiile necesare. Te așteptăm la cabinetul nostru KidOptik de pe Strada Jimbolia, Nr. 40, Sector 1, București. Nu ezita să ne contactezi pentru a asigura o sănătate optimă pentru ochii copilului tău.