De ce vad prost noaptea?

DE CE NU VAD BINE NOAPTEA?

Lipsa luminii naturale poate limita acuitatea vizuala dar nictalopia nu este o boala propiu zisa ci reprezinta un simptom anumitor stari patologice.

Poate fi insa periculoasa pentru cei care conduc si constata ca in amurg nu mai au reactii bune iar in timpul noptii au o accentuata oboseala vizuala.Farurile cu LED si cu Xenon fac condusul nu numai greu dar si daunator pentru sanatatea oculara.

La copii nictalopia poate avea cauze genetice si este cu atat mai important sa fie diagnosticata devreme mai ales ca copilul nu o poate sesiza de unu singur.

In functie de cauzele nictalopiei aceasta poate sau nu poate fi tratabila.

Vom descrie mai jos cinci cauze obisnuite care provoaca dificultatea in a vedea noaptea.

1)Miopie,hipermetropie sau astigmatism.

Sunt cauze foarte frecvente mai ales daca se poarta ochelari incorect prescrisi.Problema insa se poate corecta daca va adresati unui specialist oftalmolog cu experienta si nu vanzatorilor cu halate albe..

2)Administrarea anumitor medicamente poate afecta capacitatea ochiului de a se adapta rapid la intuneric.Lista acestor medicamente este destul de lunga iar interactiunea lor intre ele sau cu anumite alimente sau suplimente alimentare este foarte complicata.

Discutati cu medicul specialist oftalmolog despre aceste aspecte.

3)Cataracta

Din fericire cataracta este rara la copii.La oameni mai in varsta sau la cei cu diabet,traumatisme oculare sau alte boli metabolice,cristalinul ochiului se va opacifia si lumina va patrunde cu greutate in interiorul ochiului(pe retina).Cataracta se poate rezolva cu success chirurgical.

4)Lipsuri alimentare

Din pacate,alimentele ce se gasesc astazi la supermarket sunt intens organoleptizate
(gust,miros si aspect placut) dar sunt sarace in nutrienti iar altele sunt pline de substante daunatoare sanatatii.Lipsa vitaminei A provoaca nictalopia dar ochiul are nevoie de o gama larga me macro si micronutrienti pentru a functiona corect.Discutati aceste aspecte cu medicul dumneavoastra oftalmolog.

5)Retinopatia pigmentara

Este una din multe boli oculare care provoaca scaderea vederii nocturne.Este o boala grava ce trebuie exclusa din diagnostic.Din pacate,nu se poate vindeca ci doara ameliora.Multe boli oculare nu dau simptome(nu deranjeaza) decat cand ajung in stadii avansate si sunt greu de tratat.

Este obligatoriu un control anual al vederii fie ca aveti simptome sau nu.Controale periodice al vederii sunt si mai importante la copii ale caror vedere este in plina dezvoltare.A nu se confunda insa retinopatia pigmentara cu modificari pigmentare benigne ale fundului de ochi.

Autor

Doctor oftalmolog Dimitrios T.

medic oftalmolog copii

Fara comentarii

Postează un comentariu

error: Alert: Continut protejat