Tratarea strabismului, niciodata prea timpurie la copii

Numeroase persoane se confrunta cu strabism. Ceea ce putini stiu despre aceasta afectiune este ca tratarea ei cat mai timpurie este cea mai favorabila. Asadar, pentru un copil nu e niciodata prea devreme sa beneficieze de un consult de specialitate.

Aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub denumirea de privire incrucisata. Creeaza disconfort fizic si psihic totodata, fiind o boala a ochilor in care nu exista paralelism intre axe. Devierea lor este deci un semn comun al ei, precum si incapacitatea de a focaliza o imagine adecvat. Sunt copii care se nasc cu strabism si copii ce il dezvolta de-a lungul timpului. Cert este ca netratarea bolii nu va duce la vindecarea ei, ci din contra va avea un impact destul de insemnat pe plan social, economic si emotional in viata de adult.

Tratarea strabismului, o afectiune cu impact asupra calitatii vietii

In cadrul clinicilor de oftalmologie pediatrica,  se va hotari atitudinea terapeutica pentru vindecarea strabismului . In urma unui consult de specialitate, medicul va determina gravitatea afectiuni si cea mai buna interventie pentru aceasta. Oricine isi doreste sa se bucure de o privire normala, iar acest lucru este posibil  in cadrul clinicii de oftalmologie pediatrica Kidoptik.

Desigur ca ideala este tratarea afectiunii de la o varsta frageda si nu in viata de adult. Fiecare caz vine cu particularitatile sale. Poate fi vorba despre o deviere in lateral a ochilor – urechi – nas – sau si in sus si jos, cu grade diverse de complexitate. Rabdarea si expertiza doctorilor oftalmologi sunt doi factori foarte importanti in acest proces. Relatia medic – pacient este un alt factor ce contribuie in acest sens. O buna comunicare va simplifica lucrurile pentru ambii.

Despre copii se stie ca au nevoie de o introducere corespunzatoare in acest proces, iar stabilirea unui mediu placut si relaxant pentru ei este esential. Desi exista un protocol standard de examinare, este foarte important ca cei mici sa fie cooperativi, deci prezentarea situatiei sub forma de joaca poate face o diferenta in acest sens. Consultul medical va fi mai simplu de efectuat intr-o atmosfera prietenoasa si relaxata.

Pentru cei care au copii cu strabism sau ei insisi se confrunta cu afectiunea, trebuie sa stiti ca tratarea ei nu este niciodata imposibila. Desigur, cat mai repede e mai bine, mai ales in cazul copiilor. De exemplu, in cazul strabismului congenital care debuteaza inainte de 6 luni este ideal sa se faca o corectie chirurgicala inainte de 2 ani, dar cat mai devreme. Sunt cazuri in care debutul se manifesta intre 1 si 3, deci in copilaria mica, situatii in care se alege operatia doar cand nu dau roade celelalte metode de tratament.

Impactul operatiei insa, indiferent de varsta la care este efectuata, va fi unul pozitiv pe toate planurile. Se are in vedere aliniera ochilor, un act medical de mare finete. Inciziile sunt mici, de obicei greu de observat postoperator, cicatricile rezultate fiind fine.

Pentru ca perseverenta este calitatea noastra de baza, va asteptam in cadrul clinicii pentru a beneficia de un consult de specialitate unde se va stabili atitudinea terapeutica adecvata.

Daca strabismul este tratat si depistat in timp,de cele mail multe ori,nu se ajunge la operatia chirurgicala.

Autor

Doctor oftalmolog Dimitrios T.

medic oftalmolog copii

Fara comentarii

Postează un comentariu