Gaura maculara

Gaura maculara

DESPRE GAURA MACULARA

Gaura maculara este o ruptura rotunda si completa sau aproape completa la nivelul maculei retiniene ce cuprinde toata grosimea retinei.Macula este aceea regiune a retinei(fund de ochi),responsabila pentru vederea centrala,in detaliu.

Este o afectiune severa si trebuie tratata foarte repede.

Care sunt cauzele gaurii maculare?

-Idiopatica(fara cauza bine stabilita)

-Traumatism(lovituri la nivelul ochiului si capului)

-Hipermetropie mare

-Dezlipire de retina

-Membrane epiretiniene

-Retinopatie diabetica

-Alte cause mai putin frecvente

Exista niste semne care va pot alarma dar cel mai bine lasati diagnosticul pe seama medicului oftalmolog.

Cel mai la indemina examen este cu grila Amsler

despre gaura maculara

In imaginea de mai sus ,toate liniile intersectate apar drepte daca nu exista patologie la nivelul maculei.In imaginea de jos liniile apar deformate cand exista o gaura maculara.

gaura maculara

O data diagnosticul pus de catre medicul oftalmolog,urmeaza tratamentul.De mentionat ca gaura maculara se poate inchide si spontan dar numai la 4% din cazuri.

Tratamentul este chirurgical si include(de la caz la caz)

-Vitrectomie care poate fi combinata cu razuirea membrane limitante interne pentru rezultate mai bune.Pentru gauri maculare mai mari(>400μm) se poate folosi metoda de flap invers.(Inverted flap method).Dupa parerea noastra,mai bune rezultate au fost cand s-a folosit ca si colorant la razuirea membrane limitante interne albastrul brilliant si nu fluoresceina.

-Injectarea de gaze intraocular fie Sf6 fie C3f8.Unii chirurgi prefera uleiurile de silicon.Dupa aceasta procedura bolnavul trebuie sa stea cu capul jos-o pozitie foarte incomoda si imposibila pentru copii mici si batrini.Durata acestei pozitionari poate fi de la 24 de ore la 5 sau chiar 10 zile de la caz la caz.Daca nu exista complianta buna a bolnavului,rezultatele nu sunt satisfacatoare,in ciuda operatiei reusite.

-De mentionat ca trebuie evitat zborul cu avionul,marea altitudine si scufundarile cu butelia daca aveti gaze in ochi.Poate sa fie nevoie de mai multe luni pana cand gaura maculara se va vindeca complet.Rezultatele variaza de la un bolnav la altul si depind atit de cauza gaurei maculare cat si de marimea ei.

Autor

Doctor oftalmolog Dimitrios T.

medic oftalmolog copii

Fara comentarii

Postează un comentariu

error: Alert: Continut protejat