Ochelarii de vedere si scoala
Medicii au observat ca problemele de vedere la copil sau alte probleme ale ochiului sunt depistate frecvent dupa inceperea scolii.
Parintii intreaba doctorii daca exista legatura intre scoala si vederea tulbure sau vederea neclara a copiilor. Scoala sau gradinita nu pot fi decat strict necesare in procesul de crestere si educare al copilului. Ceea ce poate duce la aparitia tulburarilor la nivelul ochilor este nerespectarea unor reguli in timpul activitatii vizuale la aproape. Deasemenea exista nenumarate situatii in care copilul avea diverse probleme oculare inainte de inceperea scolii , dar pe care le sesizeaza doar atunci cand ii este solicitata vederea in mod special.Exista posibilitatea decompensarii unor boli preexistente, constientizarea acestora apare in conditiile unei solicitari active a aparatului vizual .
Un copil care nu vede bine poate deveni agitat in timpul orelor la scoala . Uneori, acesti copii sunt eronat catalogati drept un copil cu deficiente de atentie , hiperactiv sau chiar avand sindromul ADHD. Un control la ochi este strict necesar in aceste cazuri penru un diagnostic diferential corect .
Copilul de varsta scolara si ochelarii pentru miopie
- Un copil cu miopie poate desfasura diverse activitati precum jocul, cu usurinta, dar daca trebuie sa citeasca la tabla realizeaza ca vede neclar, ca prin ceata.
- Uneori, un copil cu miopie nu vede nimic la distanta la care se afla tabla, deci nu poate urmarii cu usurinta lectia, este distrat, vorbeste in timpul orelor,nu ia notite corecte.
- Pana la o anumita valoare de dioptrii , vederea la aproape poate sa nu fie afectata. In acest caz copilul vede la aproape ,dar la distanta nu distinge obiectele mici. Copilul nu vede scrisul mic la tabla , nu vede subtitrarea la televizor,mai ales daca scrisul este mic.
- Pentru dioptrii mari vederea este neclara atat la distanta cat si la aproape. Copilul incearca sa compenseze acest lucru si se apropie foarte mult de caiet cand scrie sau de carte sau telefon,tableta cand citeste.
- Cand copilul iese la soare strange frecvent din ochi, din pleoape. In acest fel incearca sa-si clarifice imaginea ,ingustand fanta palpebrala pentru a elimina cat mai mult posibil razele periferice neclare.
- In cazul in care un ochi fuge spre tampla ,trebuie efectuata o consultatie la medicul oftalmolog, iar tratamentul trebuie instituit cat mai repede posibil.
- Exista posibilitatea ca ochiul sa fuga numai in anumite situatii, sau gradul devierii sa fie atat de mic, incat sa treaca neobservat de parinti. Acest lucru poate insemna o insuficienta de convergenta . Copilul spune ca ii obosesc ochii , simte tensiune in orbite sau in spatele ochilor, are dureri de cap cand lucreaza la calculator. Apare astenopia acomodativa avand drept cauza insuficienta de convergenta.
- Daca diferenta de dioptrie intre cei doi ochi este semnificativa atunci ne confruntam cu ambliopia sau ochiul lenes .Este o situatie foarte serioasa,deoarece ,lasata fara tratament poate duce la vedere slaba pe tot parcursul vietii. Tratamentul trebuie facut in timp util ,la varsta copilariei , inainte de a se definitiva dezvoltarea aparatului vizual la copil. Dupa ce sau stabilit legaturile definitive intre ochi si creier, nu se mai poate intervenii.
Copilul de varsta scolara si ochelarii pentru hipermetropie
- Copilul cu hipermetropie este un copil vesnic obosit atunci cand trebuie sa-si faca temele.Acesta se plange ca oboseste usor la lectii atat la scoala cat si acasa. Este vorba de un efort acomodativ crescut al ochiului, cu contractia permanenta a muschilor ciliari din interiorul ochiului.
- Hipermetropia poate duce la dureri de cap ,jena oculara, vedere neclara, ochi rosii injectati, lipsa de concentrare.
- Hipermetropia poate fi mai periculoasa la copil decat la adult, fiind o cauza posibila a ambliopiei . Mamele ii spun ochi lenes, adica ochiul cu vedere mai slaba sau care vede mai putin. Copilul nu sesizeza nici o problema cu ochii pentru ca a invatat sa se descurce cu un singur ochi . Imaginea ochiului slab este anulata si acest lucru nu deranjeaza ,pentru ca este o situtie cu care copilul s-a obisnuit din nastere.Pur si simplu acesti copii nu stiu cum este sa vezi normal ,deci nu se plag absolut de loc. Totusi ei nu au vedere tridimensionala, nu vad bine in spatiu,iar la varsta adulta vor avea probleme la condus. La varsta adulta nu vor putea exercita o multime de meserii care necesita vedere binoculara normala.
- Daca diferenta de dioptrie intre cei doi ochi este semnificativa atunci ne confruntam cu ambliopia sau ochiul lenes .Este o situatie foarte serioasa,deoarece ,lasata fara tratament poate duce la vedere slaba pe tot parcursul vietii. Tratamentul trebuie facut in timp util ,la varsta copilariei , inainte de a se definitiva dezvoltarea aparatului vizual la copil. Dupa ce sau stabilit legaturile definitive intre ochi si creier, nu se mai poate intervenii.
- Copii care au nevoie de ochelari pentru hipermetropie fac frecvent conjunctivita, se freaca la ochi si clipesc anormal de mult din ochi.
Copilul de varsta scolara si ochelarii pentru astigmatism
- Nevoia de ochelari pentru astigmatism se manifesta prin vedere neclara atat la distanta cat si la aproape.
- Efortul vizual este imens si continuu, de aceea copilul spune ca il doare capul,il dor ochii,oboseste mai ales atunci cand lucreaza la calculator sau citeste si scrie.Indiferent daca activitatea vizuala se desfasoara la calculator,tableta,laptop,telefon mobil,vor aparea tulburari ale vederii si oboseala a ochilor.Randamentul scolar poate scadea inexplicabil.
- Copilul incurca literele intre ele sau nu citeste cursiv, pare ca se balbaie . Acesta poate incurca si cifrele.
- Astigmatismul poate duce la ambliopie sau ochi lenes, o situatie care, daca nu se trateaza la timp lasa probleme de vedere pe viata, un ochi este mai slab decat celalaltul.
- Copilul cu astigmatism poate tine capul inclinat in functie de axa meridianului astigmat
- Infectiile la ochi precum conjunctivita sunt relativ frecvente. Scolarul se freaca la ochi,uneori strange din ochi sau clipeste prea des. Solicitati o consultatie
ATENTIE !
Ochelarul trebuie corect executat . Trebuie respectate o multitudine de particularitati specifice varstei copilului si activitatilor pe care le desfasoara. Este foarte important tipul lentilei ochelarului, centrarea in rama a lentilelor in functie de efectul dorit , pozitia ochelarului , etc.
Forma si marimea anoului ramei trebuie sa fie in concordanta cu dioptria lentilei din ochelari.
Este indicat ca, atat alegerea ramei cat si prelucrarea si montarea lentilelor sa se faca numai intr-un centru specializat in tratarea problemelor de vedere la copii, sub supravegherea atenta a medicului oftalmolog. Numai un doctor oftalmolog pentru copii poate stii care sunt particularitatile pe care trebuie sa le respecte un ochelar indicat acestora.
Cum stiu daca copilul meu are nevoie de ochelari de vedere ?
De multe ori mamicile sunt primele care observa ca este ceva in neregula cu vederea copiilor.Exista cateva indicii care pot veni in ajutorul acestora :
- copilul se aproprie foarte mult de caiet sau carte ,cand citeste sau scrie,
- capul copilului este inclinat intr-o parte ,sau copilul sta cu barbia in piept sau indreptata in sus
- la televizor se aproprie foarte mult pentru a citi scrisul
- copilul se plange de dureri de ochi sau de cap
- performantele scolare sunt mai slabe
- copilul incurca unele cifre sau litere
- cand se trezeste, sau cand iese afara la soare strange din ochi
- copilul strange din ochi pentru a vedea la distanta
- daca se freaca la ochi frecvent este posibil sa fie vorba de prezenta unor dioptrii necorectate
- copilul oboseste repede si nu are rabdare sa invete
La bebelusi si la copii mici , sub varsta de 3 ani, este mult mai dificil pentru mamici sa se orienteze . Medicul oftalmolog pediatru dispune de teste speciale de testare a puterii vizuale a ochilor . Totusi si mamele pot incerca sa observe daca :
- copilul fixeaza si urmareste obiectele ,dupa o anumita varsta
- copilul urmareste degetele care se misca ale mamei ,in toate directiile privirii
- vom observa cum reactioneaza bebelusul daca ii acoperim alternativ cate un ochi
- ochii copilului sunt aliniati corect ,sau daca acesta priveste crucis, sau un ochi ii fuge spre tample
- bebelusul sta cu capul intors mai mult intr-o anumita directie
Chiar daca totul pare normal, totusi pot fi prezente boli , ce pot fi depistate numai in urma unor investigarii specifice ,efectuate in cabinetul de oftalmologie pediatrica. Copilul s-a obisnuit cu o vedere defectuoasa, nu stie ce inseamna sa vezi normal, deci exista posibilitatea sa nu se planga de vreo problema .Numai din grija parintilor sau a bunicilor se pot depista,in urma unei consultatii medicale specializate diferite probleme oculare sau de vedere.
Copilul de varsta scolara si strabismul – ochiul care fuge, ambliopia – ochiul lenes
- De multe ori o deviatie strabica se poate accentua atunci cand copilul priveste la aproape,o carte sau caietul.
- In cazul in care un ochi fuge spre nas poate fi vorba de un strabism provocat de prezenta unei dioptrii la ochi
- In cazul in care ochiul fuge spre tample,atunci poate fi prezenta si astenopia acomodativa,sau copilul poate avea miopie
ATENTIE !
Exista situatii in care copilul are o diferenta semnificativa de dioptrii intre cei doi ochi . Daca nu se depisteza din timp aceasta problema , copilul poate ramane pe viata cu vederea scazuta . Un ochi va avea o vedere mai slaba, deci copilul nu va avea o vedere tridimensionala,vederea binoculara, vedere in spatiu.Copilul este expus accidentelor si mai tarziu nu va putea obtine un permis de conducere sau va fi exlus din unele meserii care necesita o vedere binoculara perfecta.
Fara comentarii