Ochelari pentru copii

Ochelari heliomati copii

Ochelari  heliomati  sau  fotocromatici  pentru  copii

Denumirea de ochelari fotocromici sau heliomati se refera, de fapt, la felul lentilei ochelarului.

O lentila fotocromatica sau heliomata este acea lentila care se inchide si se deschide la culoare in functie de intensitatea expunerii la lumina cu ultraviolete.

Lentilele heliomate pot avea dioptria prescrisa de medicul oftalmolog. Acestea ofera in  acelasi timp si protectie fata de razele ultraviolete din componenta luminii solare.

Ochelarii heliomati au avantajul ca se pigmenteaza in functie de intensitatea luminii,ei putand fi purtati atat la interior ,cat si in exterior.

Astfel ochelarii heliomati sunt transparenti,fara culoare in interior si colorati in exterior,gradual in functie de cat de intensa este lumina.

In zilele cu nori, intunecate, ploioase vor avea o culare mai deschisa decat in zilele cu soare. Cu cat soarele este mai puternic cu atat se inchid mai mult.

Cand se indica ochelarii cu lentile heliomate in cazul copiilor ?

Protectia fata de razele ultraviolete este mult mai important sa se faca corect in cazul copiilor, care au un sistem vizual in formare.Daca copilul are ochii  albastri sau verzi, cantitatea  de  pigment  de  la  nivelul  irisului  este  mai  mica, deci  protecția  fața  de  lumina  solara  este  strict  necesara.

La copil , lentila  din  interiorul  ochiului  este  perfect transparenta ,lasand o cantitate mare de radiatii nocive sa patrunda in interior,pana la retina si macula. Leziunile ochiului dupa expunerea la soare a copilului, fara protectie fata de ultraviolete ,pot aparea in cateva zile,pana la ani sau zeci de ani.

Sunt foarte multe persoane care prezinta degenerescenta maculara la varsta adulta, din cauza unor leziuni provocate de expunerea la soare in copilarie. Cristalinul  adultului  ofera  o mai mare  protectie fata de soare datorita unor pigmenti  cromofori galbui ,care apar cu inaintarea in varsta.

Pentru protectia fata de soare pot fi purtati ochelari de soare cu dioptrie sau lentile  heliomate  sau  fotocromice cu dioptrie.

Copii  carora doctorul oftalmolog le-a prescris ochelari cu port permanent,este mai indicat sa poarte ochelari heliomati.

Copilul cu astigmatism ,care poarta ochelarul permanent este mai bine sa aiba o pereche de ochelari cu lentile heliomate,cu protectie fata de razele ultraviolete ale soarelui.

Copii cu miopie – au obiceiul sa sa stranga din ochi atunci cand ies la soare sau in lumina puternica. Un  ochelar  fotocromatic sau heliomat va diminua cantitatea de raze suparatoare care intra in ochii copiilor cu miopie, ajutand la relaxarea oculara in conditii de lumina puternica.

Copii cu ochelari cu dioptrii mari, puternice, care sunt nevoiti sa poarte ochelarii permanent pot opta pentru lentile heliomate.

Un copil cu strabism poate purta ochelari cu lentile heliomate ?

Pe parcursul tratamentului pentru ambliopie, al unui copil cu strabism, se pot folosi ochelari heliomati, mai ales daca medicul oftalmolog pediatru a indicat tratament cu penalizare atropinica, cu picaturi.

In strabismul convergent  –  Cand ochiul fuge spre nas sau un ochi este lenes, la  copilul  cu hipermetropie,   doctorul oftalmolog  poate  indica tratament ocluziv de dezambliopizare. In acest caz ochelarii  heliomati  sau  ochelarii  de  soare  cu dioptrie  pot masca ocluzorul, ajutand  astfel   copilul   sa   fie   mai   compliant  la tratament.

In strabismul divergent  – Copilul al carui ochi fuge spre tampla (spre ureche), adica are o exotropie  va prefera sa inchida un ochi in soare puternic . Doctorii  Wirtshaffer  si von Noorden au aratat ca lumina puternica poate scadea puterea de fuziune a ochiului, ducand la dedublarea imaginii,deci vedere neclara sau dubla. In acest caz  studiile au  aratat ca  portul ochelarilor cu lentile heliomate sau fotocromatice , amelioreaza simptomele determinate de expunerea la lumina puternica.

Autor

Doctor oftalmolog Dimitrios T.

medic oftalmolog copii

Comentariu ( 1 )

  • Raul Cojo

    Foarte util, Bravo!!!

Postează un comentariu