rama metalica cu brate aurii si lentile maro pentru copii de la 9-12 ani

ochelari de soare pentru copii

Ochelari de soare pentru copii mici.

Au nevoie copii de ochelari de soare ?

Daca  faceti  o plimbare  in  parc veti vedea foarte multi adulti purtand ochelari de soare, dar foarte putini copii cu ochelari cu lentile protectoare.

Desigur, fiecare parinte are grija de sanatatea copilului,de multe ori mai mult decat de propria sanatate.Atunci cum se face ca adultii au uneori mai multe perechi de ochelari de soare dar nu folosesc nici o pereche  pentru copii lor ? Totul tine de  informare.

Ochii  copiilor  sunt  lipsiti  de  protectia  naturala  care apare  in  cursul  vietii  adulte. Cristalinul, lentila din interiorul ochiului, la copii este perfect transparenta permitand  radiatiilor solare nocive sa patrunda profund pana la nivelul retinei. Aici vor determina schimbari si microleziuni care se pot manifesta in cateva zile,luni sau chiar ani in functie de cantitatea si felul radiatiilor la care a fost expus ochiul copilului.

Adultul este mult mai protejat de razele nocive, deoarece cu varsta in lentila oculara-cristalin-se produc modificari care au ca rezultat blocarea unei parti importante a radiatiilor soare,in special a radiatiilor ultraviolete.

Ce boli oculare pot cauza razele solare?

Ati observat uneori ca pleoapele copilului sunt umflate si rosii  sau ca adesea strange din ochi, se freaca mai des in zona pleoapelor,ca lacrimeaza excesiv? Acestea pot fi doar cateva din manifestarile arsurilor oculare. O mare parte din efectele expunerii necontrolate la razele ultraviolete  nu dau simpome imediate ci in luni sau chiar ani .

Lumina solara este benefica dezvoltarii normale a structurilor oculare. Problema apare din cauza expunerii necontrolate la ultraviolete de tip UVA si UVB. Omul antic nu purta ochelari de soare, dar isi petrecea cea mai mare parte a timpului in paduri ,la umbra copacilor, stratul protector de ozon nu era subtiat precum astazi, nu folosea device-uri electronice, iar hrana sa era plina de substante nutritive. Deasemenea perioda de viata era mai mica ,deci exiata un interval mai scurt de acumulare a efectelor nocive a ultravioletelor.

Acumularea in timp microleziunilor date de radiatiile solare sau expunerea brusca la o cantitate foarte mare de radiatii poate duce la:

-edem si arsuri ale pleoapelor

-arsuri conjunctivale

-fotokeratita

-retinita solara

-arsura maculara

Efectele nocive ale radiatiilor solare se acumuleaza in timp,cu trecerea anilor, crescad riscul de aparitie in viata adulta a unor boli precum:

–cataracta

-pterigion

-pinguecula

-keratoza actinica

-carcinom bazocelular

-degenerescenta maculara

Stiati ca melanomul (cancerul pielii) poaate aparea si in interiorul ochiului ,la nivelul retinei?

Desigur exista si alte probleme cauzate de radiatiile solare ,deci  protectia oculara ar trebui sa fie la fel de importanta ca protectia pielii.

La plaja, la mare  copilul poarta palariuta. Este nevoie sa poarte si  ochelari?

Atat  suprafata  nisipului cat si apa marii reflecta radiatiile ultraviolete mai mult decat suprafata pamantului. In acest caz protectia trebuie sa fie sporita.       Ochelarul este strict necesar sa aiba filtru UVA si UVB, copilul sa poarte palariuta ,sa stea sub umbrela si sa nu faca plaja intre orele 11 si 15 su 10 si 17 in functie de varsta,tipul de piele si culoarea ochilor. Cu cat varsta copilului este mai mica cu atat expunerea la soare trebuie sa fie mai mica.Copii foarte mici pot fi expusi la soare  doar cateva minute zilnic,intotdeauna cu o protectie riguroasa a pielii si ochilor.

Ce ochelari de soare este indicat sa poarte copilul la mare?

O  protectie  sporita  o  ofera  ochelarii cu lentile polarizate sau ochelarii polarizati . Este vorba de lentile cu filtre speciale care elimina radiatiile reflectate de suprafata apei si a nisipului .

Lentilele nu trebuie sa fie doar coloare ,ci sa prezinte si filtru pentru ultravioletele UVA si UVB. Pentru plaja este indicat sa alegeti un filtru grad 3.

O lentila colorata inchis ,dar fara filtre UVA si UVB poate fi nociva pentru ochii copilui,deoarece in spatele acestor pupila se dilata si lasa o cantitate mai mare de radiatii nocive sa patrunda in profunzime.

NU  folositi ochelari de soare fara filtre UVA si UVB.

Cum stiu daca ochelarii pentru copii au fitrele necesare? Aceste date sunt inscrise pe ochelar,pe lentila sau sunt insotite de documente care certifica acest lucru.

In aer liber , la mare este normal ca toti copii sa se joace ,sa alege ,deci ochelarii pot fi loviti .Este important ca lentilele sa fie din polimeri organici rezistenti la socuri.Este preferat ca material policarbonatul atat pentru lentile cat si pentru rame

Rama ochelarului de soare este bine sa fie din materiale moi ,atraumatice ,sa prezinte un grad de elasticitate si sa incadreze corect structura osoasa faciala.Alegeti ochelari de soare pentru copii numai de la optici de incredere.

Ochelari de soare pentru copii

Ochelari de soare pentru copii

Autor

Doctor oftalmolog Dimitrios T.

medic oftalmolog copii

Fara comentarii

Postează un comentariu