Ochi care fuge la copil
Ce poate insemna un ochi care fuge la copil ? Cand se intampla acest lucru medicii spun ca vorbim despre strabism. Un ochi care fuge la copil este un defect ocular în care ochii nu sunt aliniati ci privesc în direcţii diferite, fie un ochi fuge spre nas, fie spre exterior, fie in jos sau in sus.
Ochi care fuge la copil – cauze
Diagnostic medical cand fuge un ochi la copil
De fapt nu exista un strabism, ci strabisme, adica mai multe categorii de strabism cu cauze, prognostic si tratamente diferite.
Şase muşchii oculari coordoneaza miscarile ochilor. Pentru fiecare ochi, doi muşchi misca ochiul dreapta – stânga ( medial-lateral ). Alti patru muschii misca ochiul sus – jos şi oblic.
Pentru a alinia ambii ochi, spre o ţintă unică, toti muschii din fiecare ochi trebuie să fie echilibrati şi sa lucreze împreună si coordonat. Ochii se misca intotdeauna impreuna. Creierul controleaza miscarea muschilor oculari.
- Forme grave de strabism se pot intalni in cazul bolilor ce afecteaza creierul. Din fericire, acestea sunt situatii mai rare, ca de exemplu :-paralizie cerebrala
-sindromul Down
-hidrocefalie
-tumorile cerebrale. - O cataractă sau orice alta boala ce afecteaza acuitatea vizuala poate sa duca la strabism.In cazul unui copil cu strabism medicului oftalmolog va examina strucurile ochiului pentru a depista eventuale boli ce reprezinta cauza strabismului.
Ochi care fuge la copil – alte cauze posibile pot fi :
- Ereditatea: parintii, fratii sau rudele apropiate au strabism, dar poate sa apara si la copii fara rude cu strabism.
- Nevoia copilului de a purta ochelari (prezenta dioptriilor), mai ales cand sunt diferente de dioptrii intre ochi. Daca parintii sau rudele se snge sunt purtatori de ochelari , atunci creste riscul ca si copii sa aiba probleme de vedere.
- Copil prematur sau cu probleme la nastere
- Vederea mai slaba a unui ochi din diverse motive ca de exemplu probleme ale fundului de ochi, cataracta congenitala sau traumatica , tumori intraoculare, opacifiere in interiorul ochiului, etc.
- Afectiuni neurologice
- Afectiuni congenitale ale orbitei sau ochiului
- Traumatisme la nivelul capului, ale orbitei sau ale ochiului
Operatia pentru strabism este doar o etapa in terapia strabismului.
In general, operatia are scop estetic de aliniere a axelor oculare. Operatia nu duce la o vedere mai buna a ochiului mai slab,ci doar aliniaza axele oculare. Pentru a imbunatatii vederea trebuie aplicat tratamentul de dezambliopizare a ochiului lenes si/sau corectie optica cu ochelari de vedere. Acestea preced operatia.
Exercitiile optice si ortoptice sunt extrem de importante atat inainte cat si dupa operatia de strabism la copii.
Strabismul este o problema de aliniere a ochilor destul de frecventa printre copii. Aproximativ 5% dintre copii au strabism.
Strabismul apare în mod egal la bărbaţi şi femei. Exista si strabism congenital. Cu toate acestea, mulţi copii cu strabism nu au rude cu strabism.
Ce presupune o vedere normala ?
In mod normal ambii ochi privesc spre aceeasi directie si spre acelasi loc si percep fiecare in parte o imagine. Creierul uneste cele două imagini într-o imagine unică, tridimensională. Această imagine tridimensionala ne oferă adâncimea de percepţie si vederea in spatiu.Astfel copilul poate aprecia corect distanta la care se afla obiectele in spatiu.
Ce se intampla cu vederea in strabism?
Atunci când un ochi deviaza, două imagini diferite sunt trimise spre creier. La copil, creierul învaţă să ignore imaginea ochiului care fuge şi vede doar imaginea primita de la ochiul cu vederea mai buna.Deci copilul cu ochii incrucisati pierde percepţia de adâncime, atat de necesara atat pentru perceperea spatiului cat si pentru orientarea in spatiu.
ATENTIE ! Un copil cu strabism netratat nu va putea efectua, la varsta adulta meseriile ce presupun vedere binoculara normala, precum sofer, pilot, politist, etc.
Adulţii care dezvolta strabism adesea au dubla vedere (diplopie) deoarece creierul este deja pregatit pentru a primi imagini de la ambii ochi şi nu poate ignora imaginile din ochiul nealiniat-strabic.
Ce este ambliopia sau ochiul lenes?
Ambliopia este cunoscuta popular sub denumirea de „ochi lenes„,adica un ochi are o vedere mai slaba.
Vederea binoculara se dezvoltă în perioada copilăriei, când ambii ochi sunt complet aliniati. Strabismul duce la acuitate vizuala redusă, vedere slaba , la ambliopizarea ochiului care nu vede bine. In general, odata instalata ambliopia, aceasta nu poate fi tratata daca copilul are mai mult de 7-8 ani. Copilul ramine pe viata cu vedere redusa, deci cu handicap vizual permanent.
De aici rezulta importanta evaluarii starii de sanatate a ochilor la copii.
Ambliopia poate fi tratată prin ocluzia ( acoperirea unui ochi ) ochiului bun pentru a consolida şi a îmbunătăţi vederea ochiului mai slab. Dacă ambliopia este detectata în primii cinci ani de viaţă, tratamentul este de obicei eficient si copilul recupereaza mare parte sau chiar toata acuitatea vizuala( puterea vizuala).
În cazul în care tratamentul este întârziat , ambliopia devine permanentă. De regulă, cu cat este tratată mai devreme ambliopia, cu atat se pot obtine rezultate mai bune.
Care sunt cauzele strabismului ?
De fapt nu exista un strabism, ci strabisme, adica mai multe categorii de strabism cu cauze, prognostic si tratamente diferite.
Şase muşchii oculari coordoneaza miscarile ochilor. Pentru fiecare ochi, doi muşchi misca ochiul dreapta – stânga ( medial-lateral ). Alti patru muschii misca ochiul sus – jos şi oblic.
Pentru a alinia ambii ochi, spre o ţintă unică, toti muschii din fiecare ochi trebuie să fie echilibrati şi sa lucreze împreună si coordonat. Ochii se misca intotdeauna impreuna. Creierul controleaza miscarea muschilor oculari.
Forme grave de strabism se pot intalni in cazul bolilor ce afecteaza creierul. Din fericire, acestea sunt situatii mai rare, ca de exemplu :
-paralizie cerebrala
-Sindromul Down
-hidrocefalie
-tumorile cerebrale.
O cataractă sau orice alta boala ce afecteaza acuitatea vizuala poate sa duca la strabism.In cazul unui copil cu strabism medicului oftalmolog va examina strucurile ochiului pentru a depista eventuale boli ce reprezinta cauza strabismului.
Cum se manifesta strabismul ?
Principalul simptom al strabismului este dat de prezenta unui ochi care nu priveste drept, ci fuge intr-un anumit ax su directie.Ochii copilului sunt incrucisati. Un ochi fuge spre nas,sau spre exterior,sau in sus si in jos.
Uneori copiii cu strabism sunt deranjati intens de lumina strălucitoare a soarelui.
Copilul cu strabismpoate tine capul inclinat spre umarul drept sau stang, intors spre dreapta sau stanga sau aplecat inapoi spre spate si mai rar spre fata.
Prezenta nistagmusului poate duce la miscari anormale ale ochilor copilului.
Cum este diagnosticat strabismul ?
Strabismul poate fi diagnosticat în timpul unui examen oftalmologic efectuat de catre medicul specialist oftalmolog. Se recomandă ca toţi copiii sa fie examinati o data la sase luni de catre medicul oftalmolog. Dacă există un istoric familial de strabism, ambliopie, ochi cu vedere slaba,port de ochelari de vedere, controlul ochilor copilului trebuie efectuat cat mai repede posibil.
Care este tratamentul ochiului care fuge la copil
Tratamentul in strabism are ca obiectiv :
-sa amelioreze acuitatea vizuala pentru a obtine o vedere mai buna sau normala
-sa îndrepte axele ochilor,deci ochii sa priveasca drept
-sa restabileasca binocularitatea (vedera simultana cu ambii ochi, adica vederea tridimensionala)
-sa trateze ambliopia ( ochiul lenes) daca aceasta a fost stabilita sau sa o previna.
După un examen oftalmologic complet,medicul oftalmolog poate recomanda tratamentul adecvat si adaptat fiecarui caz in parte. Dupa cum se stie “nu exista boala ci bolnav” , deci tratamentul trebuie personalizat pentru tipul de strabism al fiecarui copil.
Corectia optica cu lentile aeriene,ochelari de vedere sau laentile de contact pentru dioptrii mari, dezambliopizarea cu ocluzia alternanta a ochiului care vede mai bine (dupa scheme riguros stabilite de medicul oftalmolog) si nu in ultimul rand operatia sunt mijloacele medicale in tratamentul in cazul copilului cu strabism.
Vezi mai multe https://www.kidoptik.ro/ro/dt_portfolios/tratament-strabism/
Cate tipuri de ochi care fuge la copil se pot intalnii
Esotropia acomodativa
Esotropia acomodativa, sau ochi care fuge la copil spre nas . Ochii copilului sunt incrucisati sau fug spre nas. Aceasta conditie este determinata de o hipermetropie necorectata, de nevoia de ochelari de vedere. Copii cu hipermetropie vad mai usor obiectele la distanta dar pentru aproape folosesc o putere anormal de mare de acomodare. Deci ochii lor obosesc si se incruciseaza. Acomodatia inseamna contractia unui mic muschi din interiorul ochiului care determina cristalinul (lentila din interiorul ochiului) sa se bombeze pentru ca sa putem focusa. Astfel imaginile se proiecteaza pe membrana fotosensibila a ochiului ( retina ). Copii cu esotropie acomodativa nu risca sa ajunga ambliopi, dar au probleme cu integrarea sociala sau probleme la scoala. Un copil cu peformante scazute la scoala poate avea probleme cu ochii, fara ca parintii sau altcineva sa vada nici un semn ingrijorator.
Esotropia acomodativa isi face de obicei debutul la varsta de doi,trei ani, dar rareori poata sa apara si bebelusi de patru luni .
Esotropia
Esotropie -copilul are ochii incrucisati, un ochi fuge spre nas.Acesta este cel mai comun tip de strabism la sugari si bebelusi.
Copii cu esotropie nu utilizeaza ochii împreună. În majoritatea cazurilor, o intervenţie chirurgicală alianiaza axele oculare si restabileste fuziunea si binocularitatea.
În timpul operatiei, se reglează tensiunea muschilor oculari în unul sau in ambii ochi.
Exotropia
Cand ochiul care fuge la copil este pozitionat spre exterior vorbim despre exotropie.Deci in cazurile cand unul sau ambii ochi privesc sau fug spre tampla.
Poate fi constanta sau intermitenta sau poate alterna, de la un ochi la altul.
Exotropia poate fi prezenta inca de la nasterea copilului si se numeste exotropie infantila, dar poate fi si dobandita.
O putem clasifica pe scurt in:
Exotropie intermitenta – apare periodic mai ales cand copilul este obosit sau dupa eforturi vizuale prelungite,
Exotropie constanta – este prezenta tot timpul,
Exotropie sensoriala(ex anopsie ) – cand un ochi nu vede bine, tinde sa devieze spre exterior,
Exotropie consecutiva – apare dupa operatii de strabism pentru esotropie (poate sa apara imediat sau dupa ani de zile )
Alte cauze posibile ale exotropiei sunt :
– traumatisme craniene,
– boli ale nervilor cranieni,
– operatiile ORL in zona sinusurilor se pot complica cu exotropie.
Ochi care fuge la copil – cand trebuie sa se alarmeze parintii :
– cand coplul isi freaca ochii foarte des,
– cand fuge de lumina,
– isi strange ochii,
– plange cand i se acopera un ochi.
Nu neglijati controalele oftalmologice periodice mai ales in primii ani ai copilariei. Se poate pierde intervalul de varsta in care se intervine, iar recuperarile ulterioare se poate sa nu mai fie posibile. Observati-va atent copilul pentru orice semn neobisnuit la nivelul ochilor.