Ochiul lenes – Ambliopia

Se defineste ca ambliopie o reducere semnificativa a vederii care nu poate fi imbunatatita cu corectie optica (ochelari) si nu poate fi atribuita complet unei leziuni organice. Ambliopia se instaleaza in prima decada de viata, cand vederea este inca in dezvoltare. Odata dezvoltata vederea, ambliopia  nu  mai  poate  sa  apara.

Semne  si  simptome

In ambliopie exista o diminuare semnificativa a acuitatii vizuale. Nu se obtine imbunatatire cu ajutorul punctului stenopeic. Dimpotriva, se  vede  si  mai  slab.

– Deasemenea, pentru un ochi cu ambliopie, acuitatea vizuala morfoscopica este mai buna daca literele si formele unui optotip se prezinta separat si nu grupate impreuna.

– Folosirea filtrelor de densitate neutra nu reduce acuitatea vizuala (daca o reduce se poate suspecta o leziune organica).

– De obicei nu exista un defect pupilar aferent. Poate exista numai in ambliopii  foarte  severe.

Etiologia

Vederea se dezvolta de la nastere pana in jurul varstei de sapte ani sau foarte rar pana la noua – zece ani. Orice conditie patologica care survine in decursul acestei perioade poate provoca ambliopie daca nu este diagnosticata si tratata in timp util. Mai jos vom enumera cauzele frecvente ale ambliopiei :

  • Strabisme

O  deviatie  strabica  la  copil  duce la pierderea fixatiei , avand drept rezultat   ambliopia . S-a  dovedit  ca  strabismele  mici  sunt   mai ambliopizante   decat  cele  mari.

  • Anizometropii

Daca exista o diferenta mai mare de trei dioptri intre ochi, fuziunea  imaginilor  in  cortexul  vizual  nu  se  va face  cum  trebuie deoarece imaginile de la fiecare ochi  difera ca marime ( anizeiconie ). Atunci se  va suprima – neglija imaginea  trimisa de la ochiul  care vede mai slab  si  ambliopia  se  va  instala.

  • Ocluzie

Ptoze palpebrale congenitale sau ocluzii prelungite nesupravegheate de catre medicul oftalmolog.

  • Opacitati

Opacitati ale mediilor transparente si refrigente ale ochiului precum cataracte ,cicatrici corneene, vitros primar hiperplastic .

Tratamentul  ambliopiei Solicita o consultatie acum!

Ambliopia se poate corecta numai daca este depistata in timp util si intr-o perioada cand ochiul se afla inca in procesul de dezvoltare. Daca  se  trece  de  varsta  de  sapte  – opt ani  deja este foarte tarziu. Exista cazuri rare de recuperare slaba a acuitatii vizuale si pana la varsta de noua – zece ani. Totusi, pentru a creste  sansele de recuperare cat mai mare a vederii,  tratamentul  ambliopiei  trebuie instituit  inaintea  varstei de  sase ,  sapte ani.  Se va proceda in felul urmator:

– Intodeauna se va face o corectie optica optima numai in urma indicatiilor unui medic specialist  oftalmolog .

– Se aplica un ocluzor medical peste ochiul care vede mai bine astlel incat ochiul mai slab sa preia fixatia. Felul si durata ocluziei sunt stabilite de catre medicul specialist oftalmolog. Este foarte important sa colaboram cu copilul si sa ne asiguram ca nu da ocluzorul jos. Tineti  minte  ca  ocluzorul se aplica imediat dupa ce copilul s-a trezit dimineata. Fiecare ora de port conteaza pentru dezvoltarea vederii. Daca nu se respecta cu strictete programul indicat de catre medicul oftalmolog, rezultatele sunt slabe.

In cazul unui copil cu strabism si ambliopie, exista tendinta sa se creada ca, daca  ochii  se  vor  alinia chirurgical,  prin operatie, atunci copilul va vedea si mai bine. Este complet eronata aceasta parere.

Tratamentul dezambliopizant si ortoptic precede operatiei de strabism dar o si urmeaza.

Numai atunci rezultatele operatiei sunt optime. Cand nu se practica dezabliopizare inainte si dupa operatie, strabismele pot sa reapara in ciuda operatiei. Dar chiar daca nu reapare strabismul, ochiul ramine ambliop iar complianta parintilor scade, pentru ca alinierea axelor oculare le ofera o iluzie de normalitate si nu mai aduc copilul la medicul oftalmolog.Prin urmare exista riscul sa ramana acuitatea vizuala scazuta , adica copilul sa vada mai slab cu un ochi toata viata. Singura solutie o reprezinta tratamentul pentru dezambliopizare,efectuat in timp util, in perioada primei copilarii – pana la sapte ani .