lentile de contact confortabile

Lentile de contact calitative-Kidoptik

Cand se indica lentilele de contact?

Am o prietena care a inceput sa poarte lentile de contact ? Pot sa folosesc si eu astfel de lentile ?

Aceasta este o intrebare frecventa cu care se confrunta medicii . Lentilele de contact sunt un corp strain care se aplica la nivelul unuia  din  cele  mai  sensibile  organe  ale corpului, deci raspunsul poate fi dat numai dupa un consult riguros efectuat de catre medicul specilist oftalmolog. De obicei, consultatia pentru lentile de contact dureaza mai mult decat o consultatie obisnuita, deoarece trebuiesc efectuate  masuratori   speciale, trebuie incercata lentila si trebuie instruit pacientul.

Ce investigatii efectueaza medicul in cadrul consultatiei pentru lentile de contact ?

Autorefractokeratometrie  – pentru determinarea dioptriilor ,a razei si diametrului lentilei.

 Biomicroscopie – pol anterior si uneori chiar pol posterior pentru a determina statusul ocular,existenta sau lipsa unor patologii asociate.

Studierea filmului lacrimal – pentru depistarea sindromului de ochi uscat.

Este foarte important sa se acorde o atentie deosebita anamnezei, conditiilor de viata si munca, obiceiurilor si viciilor pacientilor. De exemplu,munca pe un santier de constructii contraindica portul lentilelor de contact,munca sub apa( scafadrii) deasemenea reprezinta o contraindicatie.

Desi contraindicatiile privind portul lentilelor de contact sunt multiple trebuie ascultat intocmai sfatul medicului, pentru a nu se ajunge la complicatii severe care pot duce chiar la pierderea vederii.

In functie de fiecare pacient in parte medicul  poate  efectua  si alte investigatii sau  poate  cere  analize de  laborator  specifice.

                                                Atentie!

Lentilele folosite pentru testare trebuie sa fie de  unica  folosinta 

Nu acceptati sa vi se aplice pe ochi lentile nesigilate 

Cereti  sa  vi  se  prezinte  blisterul  inchis, inainte  de deschidere !

De ce trebuie sa am grija cand port lentile de contact ?

Va vom da doar cateva sfaturi ,pentru ca este practic imposibil sa personalizam fiecare situatie in parte.Setul complet de indicatii de utilizare a lentilelor de contact trebuie sa va fie dat de catre medicul oftalmolog care va consulta.

Folositi numai lentile si solutii de intretinere sigilate si in termen de garantie.

Respectati o igiena riguroasa, spalati-va pe maini si sub unghii cu apa curata si sapun inainte de fiecare atingere a lentilelor de contact(inainte de  aplicarea pe ochi,dar si inainte de scoaterea lor).

Dupa ce v-ati spalat, stergeti-va pe maini cu lavete de unica folosinta (pot fi  servetele de hartie curata,care sa nu lase scame) .Nu va stergeti pe fata cu prosoapele familiei.

Nu aduceti niciodata lentilele in contact cu apa de la robinet, din piscina,  din mare  si  lacuri .Lentilele de contact nu trebuie niciodata aduse in contact cu apa nesterila.

Nu prideti lentila cu unghiile sau cu alte obiecte cu muchii taioase.

Este de preferat sa evitati machiajul,cremele,demachiantul in zona ochilor. Daca  totusi, nu doriti sa renuntati la produsele cosmetice, este indicat  sa  inlocuiti  toate  produsele  cosmetice  care  se aplica  pe  fata , cu  unele  noi,  sigilate. Nu folositi produse cosmetice de la prietene.Toti buretii si toate periile de aplicare a machiajului trebuie dezinfectate periodic sau trebuie inlocuite.

Nu  depasiti  niciodata  perioada  de purtare indicata.

Nu imprumutati niciodata lentile de contact. Exista riscul sa va contaminati cu germeni patogeni ,ce pot duce la infectii serioase.

Prezentati-va de urgenta la medicul oftalmolog daca apar orice modificari la nivelul ochiului si vederii, ca de exemplu :

– roseata,

– senzatie de corp strain,

– intepaturi ,

– usturime,

– mancarime,

– durere,

– scaderea acuitatii vizuale,vedere neclara,

– vedere in ceata,

– secretie matinala sau pe tot parcursul zilei,

– lacrimare excesiva,

– disconfort,

– sensibilitate la lumina,

– senzatie de uscaciune oculara sau de arsura ,

– perceperea unor halouri in jurul surselor de lumina,sau a unui curcubeu

– orice modificare a statusului ocular si vizual

Portul lentilelor de contact presupune dispozitia persoanei de a respecta o serie de reguli destul de stricte. Pacientii trebuie sa respecte programul de evaluari periodice al aparatului vizual si sa colaboreze cu medicul specialist ,pentru a se asigura ca este pastrata sanatatea oculara.