Cauzele ochilor rosii la copii si bebelusi
Principalele cauze ale inrosirii ochilor la copii si bebelusi pot fi date de infectii , inflamatii , alergii , traumatisme , boli ale sistemului imunitar, cancer la ochi .
Articol protejat cu drepturi de autor
doctor oftalmolog copii T. Mihaela Doina – certificat Cambridge
– experienta Spital Universitar Bucuresti
– experienta acumulata in Spital Militar Bucuresti
Enumeram mai jos cateva cauze posibile , de la cele mai putin serioase la cele mai grave.
OCHI ROSU DAT DE INFECTII CONJUNCTIVALE
– conjunctivite bacteriene, cauza posibila fiind infectia cu stafilococ inclusi auriu, streptococ inclusiv beta hemolitic, gonococ, haemophilus , pseudomonas, proteus, etc.
– conjunctivite virale – ochii rosii pot aparea in cadrul unor infectii adenovirale , cu adenovirusuri sau rinovirusuri, guturai, rinite, amigdalite sau alte infectii virale
– ochi rosu dat de infectia cu herpes – care la ochi este mult mai serioasa decat la nivelul gurii
– paraziti – acanthamoeba, mai ales la purtatorii de lentile de contact ,etc.
– infectii fungice – mai frecvente dupa traumatisme cu corpi vegetali ,gen crengi, plante, etc.
– infectii dupa nastere – cu gonococ, chlamydia
– infectii cu chlamydia sau mycoplasma -mai fecvent daca unul din parinti a avut infectii genitale sau venerologice
OCHI ROSU DAT DE MAINI MURDARE
Sunt multe cauze care determina copii sau bebelusii sa duca mana la ochi. De exemplu, daca copilul are dioptrii necompensate, adica are nevoie de ochelari, dar parintele nu stie ,copilul simte un disconfort si automat duce mana la ochisori. Frecarea ochilor cu mainile murdarepoate da infectii repetate si care se vindeca greu.
INFECTII LUATE DE LA ALTI COPII
Daca persoanele cu care vine in contact copilul la gradinita sau scoala , au infectii , atunci le pot transmite foarte usor prin obiecte sau maini si copilului tau.
Uneori un simplu stranut poate infecta copii, chiar daca persoana bolnava nu are infectie la ochi. Suna complicat, dar este bine sa stii ca infectiile din gat pot trece si la ochi.
Cand stranuti este foarte important sa NU pui palma la gura , ci dosul mainii sau cotul. Expicatia – daca pui palma la gura vei infecta apoi obiectele pe care le atingi si vei transmite infectia si altor copii care ating acele obiecte.
CONTACTUL OCHILOR CU PAMANT SAU NISIP
La locul de joaca copii isi pot acunca cu nisip sau pamant in ochi sau pot pune mana murdara in ochi.Pot aparea atat infectii greu de tratat , cat si eroziuni corneene – adica traumatisme ale ochilor
CORPI STRAINI IN OCHI SAU ALTE TRAUMATISME
Prezenta unui corp strain la nivelul ochiului este un lucru cat se poate de serios . Periculozitatea creste cu cat lovitura s-a produs cu un obiect murdar ,care nu este steril . Obiectele de natura vegetala , gen crengi, paie, stiuleti de porumb, etc., pot da traumatime periculoase la nivelul ochilor copiilor
ZGARAIETURA DE PISICA SAU ALTE ANIMALE
In functie de tipul zgaraieturii se poate ajunge chiar la leziuni corneene sau la deschiderea globului ocular. deasemenea animale sunt puratatoare de agenti patogeni pentru ochiul uman.
UVEITE
Ne gandim la ele daca copilul are si alte manifestari la nivelul ochiului sau la nivelul organismului. Mai frecvant apar iridociclite.
ALERGII OCULARE
Exista noi studii care arata ca alergiile pot avea ca si cauza un dezechilibru al florei intestinale , un dismicrobism . Echilibrand flora intestinala poti ajuta foarte mult evolutia alergiilor. Contacteaza medicii KIDOPTIK pentru mai multe amanunte.
Poti diminua severitatea episoadelor de alergie ,prin masurile care apar in link-ul de mai jos
KERATITA SI KERATOCONJUNCTIVITA LA COPII
Keratita reprezinta o infectie mai serioasa a segmentului anterior al ochilor .Frecvent se insoteste si de durere , lacrimare , fotofobie ( copilul nu suporta lumina sau strange din ochi ).Poate aparea in cadrul unor boli care implica sistenul imunitar.
DIOPTRIILE NETRATATE
Nevoia de ochelari nedescoperita inca si necompensata adecvat poate da senzatia de disconfort ocular. Copilul nu stie sa explice , ci doar are reflexul sa duca mana la ochi , sa se frece . Automat pot aparea cojunctivite repetate si greu de tratat.
La un copil cu astigmatism , hipermetropie sau astigmatism miopic sau hipermetropic efortul prelungit ocular poate duce la inrosirea ochilor. Efortul de focusare la aproape sau la dispozitive electronice, gen calculator, tableta, telefon, televizor suprasolicita ochii celor cu vicii de refractie (nevoie de ochelari) necompensate.
Chiar si un ochelar prost executat sau cu dioptrii incorecte poate contribui la aparitia ochilor rosii.
IMPERFORAREA CANALULUI NAZOLACRIMAL COMPLICATA
Este interesant sa stii ca in mod normal ochiul comunica cu nasul prin canlul nazo-lacrimal. Daca acest canal este infundat , atunci apare un fenomen de ” baltire ” la nivelul ochilor. Apar suprainfectii .
BLEFAROCONJUNCTIVITE
Mare atentie daca ochiul sau pleoapele sunt umflate .La copilul mic poate reprezenta o urgenta medicala mai ales daca se complica . Medicul oftalmolog va instaura un tratament cu coliruri sau va recomanda si pastile in functie de severitate. Parintele trebuie sa stie ca indicatiile date de doctor trebuie respectate intocmai in astfel de cazuri.
EXPUNEREA EXAGERATA LA DISPOZITIVE ELECTRONICE
Dispozitivele electronice , gen calculator, tableta, telefon , televizor ,poate surasolicita vederea mai ales la copii cu astigmatism sau hipermetropie . Radiatiile cu energie inalta ale acestor dispozitive pot afecta ochiul in timp. reduceti pe cat posibil aceasta expunere si intrebati medicul oftalmolog daca copilul are nevoie de ochelari si ce tip de lentila sa foloseasca. Exista lentile speciale cu protectie la calculator.
ACANTHAMOEBA
Este o infectie parazitara care apare mai fracvent la cei care poarta lentile de contact sau cei care intra in piscine slab dezinfectate , lacuri, ape statatoare.
TRAUMATISME SI LOVITURI LA NIVELUL OCHILOR
In timp ce se joaca copilului ii pot intra in ochi diverse obiecte .Prezenta unui corp strain la nivelul ochiului este un lucru cat se poate de serios . Periculozitatea creste cu cat lovitura s-a produs cu un obiect murdar ,care nu este steril . Obiectele de natura vegetala , gen crengi, paie, stiuleti de porumb, etc., pot da traumatime periculoase la nivelul ochilor copiilor
EPISCLERITE
Pot apare in cazuri cu probleme ale sistemului imun sau in infectii.
SCLERITE
Necesita o abordare mai serioasa , uneori cu spitalizare
BOLILE COPILARIEI
Infectiile din cadrul bolilor copilariei precum rubeola, rujeola, varicela pot afecta si ochii copiilor.
ARSURA DATA DE RAZELE ULTRAVIOLETE
Leziunile date de soare poarta numele de oftalmopatie de zapada , desii boala apare si la mare. Cand este soare zapada si suprafata apei marii actioneaza ca mii de oglinzi care amplifica radiatia ultravioleta. Apar leziuni la nivelul corneei , conjunctivei, cristalinului. Ochii copiilor sunt mai sensibili , deci este foarte imporatnt sa le protejati ochisorii cu lentile de soare de calitate, cu filtre UV, atat vara cat si iarna .Daca copilul are si dioptrii atunci se pot face ochelari de soare care sa fie si ochelari de vedere , adica sa aiba si dioptrii.
CONJUNCTIVITA DE PISCINA
Este data de diferite infectii , mai ales in cazul persoanelor predispuse, dau care inoate in ape contaminate.
BOLI ALE SISTEMULUI IMUNITAR
Poate parea curios, dar la copil pot aparea atat boli autoimune cat si boli de tip reumatismal.In aceste cazuri tratmentul este atat local cat si general, al bolii de baza.Se face in colaborare si cu alte specilaitati medicale
PARAZITII
Prezenta parazitilor, chiar si numai la nivel intestinal poate da de la cearcane la probleme destul de serioase la nivelul ochilor.Copii sunt mai expusi la astfel de paraziti, avand in vedere ca ingera uneori si lucruri murdare , fructe si legume nespalate, pamant, nisip , etc.
SUBSTANTE IRITANTE
De multe ori in joaca copii vin in contact cu diverse substante iritante , unele chiar foarte periculoase si care pot merge pana la arsuri oculare ( spray , detergenti, soda, dezinfectanti , solventi etc.)
pentru masuri de preventie si ajutatoare in cadrul tratamentului vezi video de mai jos
Fara comentarii