ochi rosu bebelus

De ce are copilul , bebelusul ochiul rosu – cauze

Cauzele  ochilor  rosii  la  copii  si  bebelusi

Principalele cauze ale inrosirii ochilor la copii si bebelusi pot fi date de infectii , inflamatii , alergii , traumatisme , boli ale sistemului imunitar, cancer la ochi .

Articol  protejat  cu  drepturi  de  autor

doctor oftalmolog copii T. Mihaela Doina – certificat Cambridge

– experienta Spital Universitar Bucuresti

– experienta acumulata in Spital Militar Bucuresti

Enumeram mai jos cateva cauze posibile , de la cele mai putin serioase la cele  mai  grave.

OCHI   ROSU   DAT   DE   INFECTII   CONJUNCTIVALE

conjunctivite bacteriene, cauza posibila fiind infectia cu stafilococ inclusi auriu, streptococ inclusiv beta hemolitic, gonococ, haemophilus , pseudomonas, proteus, etc.

conjunctivite virale – ochii rosii pot aparea in cadrul unor infectii adenovirale , cu adenovirusuri sau rinovirusuri, guturai, rinite, amigdalite sau alte infectii virale

ochi rosu dat de infectia cu herpes – care la ochi este mult mai serioasa decat la nivelul gurii

paraziti – acanthamoeba, mai ales la purtatorii de lentile de contact ,etc.

infectii fungice – mai frecvente dupa traumatisme cu corpi vegetali ,gen crengi, plante, etc.

infectii dupa nastere – cu gonococ, chlamydia

infectii cu chlamydia sau mycoplasma -mai fecvent daca unul din parinti  a  avut  infectii  genitale  sau  venerologice

OCHI  ROSU  DAT  DE  MAINI  MURDARE

Sunt multe cauze care determina copii sau bebelusii sa duca mana la ochi. De exemplu, daca copilul are dioptrii necompensate, adica are nevoie de ochelari, dar parintele nu stie ,copilul simte un disconfort si automat duce mana la ochisori. Frecarea ochilor cu mainile murdarepoate da infectii repetate si care se vindeca greu.

INFECTII  LUATE  DE  LA  ALTI  COPII

Daca persoanele cu care vine in contact copilul la gradinita sau scoala , au infectii , atunci le pot transmite foarte usor prin obiecte sau maini si copilului tau.

Uneori un simplu stranut poate infecta copii, chiar daca persoana bolnava nu are infectie la ochi. Suna complicat, dar este bine sa stii ca infectiile din gat pot trece si la ochi.

Cand stranuti este foarte important sa NU pui palma la gura , ci  dosul  mainii  sau  cotul. Expicatia – daca pui palma la gura vei infecta apoi obiectele pe care le atingi si vei transmite infectia si altor copii care ating acele obiecte.

CONTACTUL  OCHILOR  CU  PAMANT  SAU  NISIP

La locul de joaca copii isi pot acunca cu nisip sau pamant in ochi sau pot pune mana murdara in ochi.Pot aparea atat infectii greu de tratat , cat si eroziuni corneene – adica traumatisme ale ochilor

CORPI  STRAINI  IN  OCHI  SAU  ALTE  TRAUMATISME

Prezenta unui corp strain la nivelul ochiului este un lucru cat se poate de serios . Periculozitatea creste cu cat lovitura s-a produs cu un obiect murdar ,care nu este steril . Obiectele de natura vegetala , gen crengi, paie, stiuleti de porumb, etc., pot da traumatime periculoase la nivelul ochilor copiilor

ZGARAIETURA DE PISICA SAU ALTE ANIMALE

In functie de tipul zgaraieturii se poate ajunge chiar la leziuni corneene  sau la deschiderea globului ocular. deasemenea animale sunt puratatoare de agenti patogeni pentru ochiul uman.

UVEITE

Ne gandim la ele daca copilul are si alte manifestari la nivelul ochiului sau la nivelul organismului. Mai frecvant apar iridociclite.

ALERGII  OCULARE

Exista noi studii care arata ca alergiile pot avea ca si cauza un dezechilibru al florei intestinale , un dismicrobism . Echilibrand flora intestinala poti ajuta foarte mult evolutia alergiilor. Contacteaza medicii KIDOPTIK pentru mai multe amanunte.

Poti diminua severitatea episoadelor de alergie ,prin masurile care apar in link-ul de mai jos

KERATITA   SI   KERATOCONJUNCTIVITA LA COPII

Keratita reprezinta o infectie mai serioasa a segmentului anterior al ochilor .Frecvent se insoteste si de durere , lacrimare , fotofobie ( copilul nu suporta lumina sau strange din ochi ).Poate aparea in cadrul unor boli care implica sistenul imunitar.

DIOPTRIILE  NETRATATE

Nevoia  de  ochelari  nedescoperita  inca si necompensata  adecvat poate  da  senzatia  de  disconfort ocular. Copilul nu stie sa explice , ci doar are reflexul sa duca mana la ochi , sa se frece . Automat pot aparea cojunctivite repetate si greu de tratat.

La un copil cu astigmatism , hipermetropie sau astigmatism miopic sau hipermetropic efortul prelungit ocular poate duce la inrosirea ochilor. Efortul  de focusare la aproape sau la dispozitive electronice, gen calculator, tableta, telefon, televizor suprasolicita ochii celor cu vicii de refractie (nevoie de ochelari) necompensate.

Chiar si un ochelar prost executat sau cu dioptrii incorecte poate contribui la aparitia ochilor rosii.

IMPERFORAREA CANALULUI NAZOLACRIMAL COMPLICATA

Este interesant sa stii ca in mod normal ochiul comunica cu nasul prin canlul nazo-lacrimal. Daca acest canal este infundat , atunci apare un fenomen de ” baltire ” la nivelul ochilor. Apar suprainfectii .

BLEFAROCONJUNCTIVITE

Mare  atentie daca  ochiul  sau  pleoapele  sunt  umflate .La copilul mic poate reprezenta o urgenta medicala mai ales daca se complica . Medicul oftalmolog va instaura un tratament cu coliruri sau va recomanda si pastile in functie de severitate. Parintele trebuie sa stie ca indicatiile date de doctor trebuie respectate intocmai in astfel de cazuri.

EXPUNEREA  EXAGERATA  LA  DISPOZITIVE  ELECTRONICE

Dispozitivele electronice , gen calculator, tableta, telefon , televizor ,poate surasolicita vederea mai ales la copii cu astigmatism sau hipermetropie . Radiatiile cu energie inalta ale acestor dispozitive pot afecta ochiul in timp. reduceti pe cat posibil aceasta expunere si intrebati medicul oftalmolog daca copilul are nevoie de ochelari si ce tip de lentila sa foloseasca. Exista lentile speciale cu protectie la calculator.

ACANTHAMOEBA

Este o infectie parazitara care apare mai fracvent la cei care poarta lentile de contact sau cei care intra in piscine slab dezinfectate , lacuri, ape statatoare.

TRAUMATISME  SI  LOVITURI LA NIVELUL  OCHILOR

In timp ce se joaca copilului ii pot intra in ochi diverse obiecte .Prezenta unui corp strain la nivelul ochiului este un lucru cat se poate de serios . Periculozitatea creste cu cat lovitura s-a produs cu un obiect murdar ,care nu este steril . Obiectele de natura vegetala , gen crengi, paie, stiuleti de porumb, etc., pot da traumatime periculoase la nivelul ochilor copiilor

EPISCLERITE

Pot apare in cazuri cu probleme ale sistemului imun sau in infectii.

SCLERITE

Necesita o abordare mai serioasa , uneori cu spitalizare

BOLILE  COPILARIEI

Infectiile din cadrul bolilor copilariei precum rubeola, rujeola, varicela  pot afecta si ochii copiilor.

ARSURA  DATA  DE  RAZELE  ULTRAVIOLETE

Leziunile date de soare poarta numele de oftalmopatie de zapada , desii boala apare si la mare. Cand este soare zapada si suprafata apei marii actioneaza ca mii de oglinzi care amplifica radiatia ultravioleta. Apar leziuni la nivelul corneei , conjunctivei, cristalinului. Ochii copiilor sunt mai sensibili , deci este foarte imporatnt sa le protejati ochisorii cu lentile de soare de calitate, cu filtre UV, atat vara cat si iarna .Daca copilul are si dioptrii atunci se pot face ochelari de soare care sa fie si ochelari de vedere , adica sa aiba si dioptrii.

CONJUNCTIVITA  DE  PISCINA

Este data de diferite infectii , mai ales in cazul persoanelor predispuse, dau care inoate in ape contaminate.

BOLI  ALE  SISTEMULUI  IMUNITAR

Poate parea curios, dar la copil pot aparea atat boli autoimune cat si boli de tip reumatismal.In aceste cazuri  tratmentul este atat local cat si general, al bolii de baza.Se face in colaborare si cu alte specilaitati medicale

PARAZITII

Prezenta parazitilor, chiar si numai la nivel intestinal poate da de la cearcane la probleme destul de serioase la nivelul ochilor.Copii sunt mai expusi la astfel de paraziti, avand in vedere ca ingera uneori si lucruri murdare , fructe si legume nespalate, pamant, nisip , etc.

SUBSTANTE  IRITANTE

De multe ori in joaca copii vin in contact cu diverse substante iritante , unele chiar foarte periculoase si care pot merge pana la arsuri oculare ( spray , detergenti, soda, dezinfectanti , solventi etc.)

pentru masuri de preventie si ajutatoare in cadrul tratamentului vezi video de mai jos

Autor

Doctor oftalmolog Dimitrios T.

medic oftalmolog copii

Fara comentarii

Postează un comentariu