Ziua Mondiala a vederii

Ziua Mondială a vederii se apropie și este o bună ocazie de a ne îngriji mai mult de ochii noștri!

Ziua mondială a vederii (împotriva orbirii) este sărbătorită în fiecare an în a doua zi de joi din octombrie, la inițiativa Comitetului internațional pentru prevenirea orbirii, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. Scopul este de a atrage atenția globală asupra problemei orbirii și a efectelor sale asupra pacientului și a mediului său și de a consolida controalele preventive, deoarece, după cum arată datele, majoritatea oamenilor vizitează oftalmologul numai atunci când vederea lor este redusă semnificativ.

Dar, chiar dacă nu avem simptome, este important să vizităm oftalmologul o dată pe an, deoarece multe boli oculare grave nu au simptome severe la început. Screeningul profilactic este deosebit de important pentru cei care au factori de risc crescuți (de exemplu, ereditatea legată de probleme oculare, cum ar fi glaucomul), și pentru cei care au boli sistemice cu repercusiuni asupra vederii (de exemplu, diabetul,hipertiroidismul,hipertensiunea arteriala etc.)

La fel ca în toate specialitățile medicale, în oftalmologie, prevenirea este cel mai bun tratament pentru o serie de boli precum glaucomul,degenerescență maculară etc. Fiecare varsta are problemele ei legate de vedere.

Verificare preventivă a ochilor noștri la orice vârstă

Pentru copii: „Începând cu copii, examenul oftalmologic preventiv ar trebui să se facă de la vârsta de 6 luni pentru diagnosticul precoce și tratamentul ambliopiei (ochiului leneș) care, dacă nu este tratat la o vârstă fragedă, duce la o reducere permanentă și ireversibilă a vederii. De asemenea, pentru o buna funcție vizuală, dar și dezvoltarea psihomotorie corectă a copilului, este important să se facă un diagnostic precoce al viciilor de refractie frecvente (miopie, hipermetropie, astigmatism) și tratament cu portul de ochelari corespunzători si corect executati de la o vârstă fragedă ”.

Pentru adulți: „La adulți, screeningul trebuie facut anual pentru depistarea precoce al oricarei disfunctii.
Persoanele peste 50 de ani ar trebui monitorizate proactiv si frecvent – în special femeile – pentru apariția unei afecțiuni maculare legate de vârsta care amenință vederea, în timp ce prezența cataractei trebuiesc depistata devreme.Preventia este mereu ceea mai inteleapta si ieftina solutie.

Autor

Doctor oftalmolog Dimitrios T.

medic oftalmolog copii

Fara comentarii

Postează un comentariu

error: Alert: Continut protejat