Heterocromie este termenul folosit pentru persoanele care au ochi de culori diferite si mai poate fi intalnit si cu numele de heterocromie iridium, facand referire la irisul ochilor. Irisul este acea structura circulara din ochi care inconjoara pupila si care contine pigmentul melanina, adica ceea ce da o anumita culoare ochiului. Ochii albastri au cea mai mica cantitate de melanina, iar ochii negri au cea mai mare cantitate.

Este important de stiut ca heterocromia nu este o boala a ochiului si nu afecteaza vederea. De asemena, aceasta afectiune este foarte rara si apare doar la 1% din populatie, fetele fiind mai predispuse decat baietii.

Clasificarea heterocromiei

In functie de modul in care afectează irisul, heterocromia poate fi completa, sectoriala sau centrala.

  • Heterocromia completa – se manifesta prin doua culori diferite ale celor doua irisuri. Este cea mai impresionanta forma de heterocromie. Persoana poate avea un ochi verde si celalalt albastru sau unul caprui si celalalt albastru. Heterocromia completa este intalnita si la animale, precum pisicile. 

  • In heterocromia sectoriala, numita si heterocromie partiala, irisul are doua culori complet diferite in aceeasi regiune. Heterocromia sectoriala apare ca o pata neregulata de culoare diferita fata de culoarea ochiului si nu formeaza un inel complet in jurul pupilei precum heterocromia centrala. Aceasta forma de heterocromie este mai prevalenta la caini si pisici si foarte rara la oameni, fiind intalnita doar la 1% din populatie.

  • Heterocromia centrala sau „ochiul de pisica” se manifesta prin aparitia a doua culori diferite in acelasi iris. O culoare se afla in portiunea centrala a irisului, in timp ce inelul periferic al irisului este de alta culoare. Culoarea adevarata a ochilor persoanei este intotdeauna cea de la periferie.

Care sunt cauzele heterocromiei

Multe persoane cu ochi de culori diferite sau cu zone ale irisului de alta nuanta nu au afectiuni asociate ori alte simptome. Pe de alta parte, anomalia poate aparea din motive genetice sau poate fi dobandita, din cauza unor boli.

De cele mai multe ori, heterocromia nu este influentata de probleme de sanatate grave, insa, mai intai de toate, trebuie sa consulti medicul specialist, pentru a le elimina.

Mai mult, mergi la oftalmolog la orice semn de scadere a acuitatii vizuale. Corecteaza viciile de refractie cu ochelari de vedere sau cu lentile de contact si respecta recomandarile medicului.

 

Heterocromie genetica

Cauzele heterocromiei pot fi congenitale: conditia este asociata cu o afectiune genetica, prezenta inca de la nastere sau dezvoltata la scurta vreme dupa. Cateva dintre bolile care pot determina pigmentarea diferita a irisului sunt:

  • Sindromul Bloch-Sulzberger (incontinentia pigmenti) – este extrem de rar si afecteaza pielea, parul, irisul, dintii, unghiile si sistemul nervos. Ochiul poate fi hiperpigmentat, adica devine mai inchis la culoare decat cel sanatos;
  • Boala Hirschsprung (cunoscuta popular ca megacolon congenital) – aceasta afectiune a colonului poate determina hipopigmentatia irisului afectat (decolorarea ochiului);
  • Sindromul Waardenburg – se manifesta sub mai multe tipuri, cu diferite caracteristici. Poate determina depigmentarea pielii si a ochilor (iris albastru deschis) si cauzeaza aparitia suvitelor de par albe;
  • Sindromul Horner (Bernard-Horner) – nu este genetic, ci cauzat de leziuni ale creierului, ce apar intrauterin sau in timpul nasterii. De regula, afecteaza doar jumatate de fata: pupila este mai mica, irisul este mai deschis la culoare, iar pleoapa este cazuta;
  • Sindromul Sturge-Weber – afecteaza sistemul nervos si pielea (apare angiom facial, o pata de culoarea vinului de Porto), insa poate determina si pigmentarea diferita a irisului, precum si cateva afectiuni oculare severe.

Heterocromie dobandita

Daca diferenta de culoare a irisurilor apare mai tarziu, pe parcursul vietii, heterocromia este dobandita. Poate fi cauzata de leziuni si sangerari oculare, anumite tipuri de picaturi de ochi, interventii chirurgicale oftalmologice sau dezvoltarea anumitor boli.

  • Diabet – manifestarile diabetului sunt diverse si complicatiile acestei afectiuni includ probleme oculare grave. De asemenea, poate determina aparitia heterocromiei;
  • Glaucom – exista multe tipuri de glaucom si sunt cauzate adesea de o presiune intraoculara prea mare (determina leziuni la nivelul nervului optic). Atat prezenta acestei probleme de sanatate, cat si anumite medicamente sau picaturi utilizate pentru tratarea glaucomului pot duce la schimbarea culorii irisului;
  • Neuroblastom – este o forma agresiva de cancer ce se formeaza in sistemul nervos simpatic, cu precadere la sugari si la copii. Unul dintre semnele aparitiei poate fi pigmentarea diferita a ochilor;
  • Melanom ocular (melanom uveal) – este un tip de cancer la ochi care afecteaza, cel mai des, uvea (stratul vascular dintre retina si sclera). Poate aparea in diferite parti ale ochiului, inclusiv la iris;
  • Heterocromia este asociata mai rar cu afectiuni genetice, congenitale sau cu cele dobandite. 

In plus, problemele de sanatate prezentate mai sus sunt doar cateva dintre posibilele cauze care pot duce la colorarea diferita a irisului. Programeaza-te la o consultatie de specialitate, pentru un examen ocular complet si pentru a primi un diagnostic.

Ce se intampla daca observi heterocromie la copil

In cazul aparitiei heterocromiei la copii, cauzele pot fi genetice. Totusi, este important ca oftalmologul sa elimine anumite probleme de sanatate ascunse, ingrijoratoare. De asemenea, sugarii isi pot schimba natural culoarea ochilor, deoarece organismul lor se dezvolta treptat.

Daca descoperi ca unul dintre ochi si-a schimbat culoarea mai tarziu (heterocromie dobandita), medicul specialist ii va face un examen oftalmologic complet si s-ar putea sa recurga la anumite teste suplimentare, precum cele de sange sau genetice, astfel incat sa descopere cauza.

Heterocromia in sine nu are nevoie de tratament. Cu toate acestea, in cazul in care este cauzata de o alta afectiune, medicul va recomanda un tratament pentru aceasta conditie medicala. 

Exista insa persoane care sufera de heterocromie si sunt complexate de acest defect fizic. In aceste cazuri, lentilele de contact colorate pot fi de un real ajutor pentru ca aspectul ”normal” al ochilor sa fie recapatat. Va asteptam in cadrului clinicii noastre cu servicii special concepute pentru copii, dar si o optica medicala variata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights