4 motive pentru care recomandam ochelarii de soare pentru copii

Este adevarat ca multi poarta ochelari de soare pentru a fi la moda, iar acestia nu aduc nici un beneficiu vederii. Cei care ofera protectie ochilor sunt special conceputi pentru asta, diferenta fiind notabila si in ceea ce priveste pretul fiecaruia.

Un motiv bine intemeiat pentru care recomandam parintilor sa le ofere copiilor ochelari de soare este protectia contra radiatiilor UV. Nu este insa acesta singurul. Va invitam sa cititi mai departe pentru a afla de ce si copilul dumneavoastra are nevoie de ochelari de soare copii.

4 motive pentru care copiii ar trebui sa poarte ochelari de soare

De ce de obicei intalnim mai mult adulti care poarta ochelari de soare si prea putini copii? Asa cum pielea are nevoie de protectie, trebuie protejati si ochii. Factorii care pot influenta sanatatea lor sunt mai multi decat sa imaginati.

1 – ofera protectie contra UV

Din cele trei tipuri de radiatii ultraviolete, 2 ajung pe pamant si anume UVA si UVB. Razele UVA au ca efecte nocive imbatranirea pielii, dar si afectiuni ale acesteia. Razele UVB sunt cele care cauzeaza arsuri solare, respectiv cataracta. Impactul negativ se rasfrange si asupra sistemului imunitar.

2 – protejeaza ochii de praf

Purtand ochelari, este minimizat riscul ca praful, reziduuri diverse si polenul sa patrunda in ochi. Locurile de joaca sunt de obicei medii cu praf.

3 –    previne oboseala ochilor

Luminozitatea in exces nu face altceva decat sa oboseasca ochii, de aceea recomandam purtarea unor ochelari de soare corespunzatori. Va puteti da seama ca au nevoie de un astfel de accesoriu atunci cand strang din ochi, pentru ca lumina provoaca tensiunea in zona fruntii, respectiv a ochilor. Consecintele sunt durerea de cap si oboseala oculara.

4 – protejeaza ochii de reflexia UV

Stiati ca razele UV sunt reflectate de trotuar si nisip chiar si sub o umbrela de soare? Orice suprafata reflectorizanta are aceasta actiune.

Factorii care influenteaza sanatatea oculara la copii nu se limiteaza doar la cei mai sus mentionati. Cei mici sunt expusi la radiatiile UV mereu cand se joaca pe afara. Efectele negative isi lasa amprenta asupra sanatatii lor cu trecerea timpului, iar afectiuni precum cataracta, keratoza actinica, pinguecula, pterigion, degenerescenta maculara si carcinomul bazocelular se intalnesc frecvent in randul celor mici.

Radiatiile solare produc microleziuni in timp, respectiv o expunere brusca la acestea poate avea consecinte precum retinita solara, fotokeratita, edem si arsuri ale pleoapelor sau arsura maculara. Cert este ca  protectia ochilor ar trebui sa fie la fel de importanta ca cea a pielii, pentru a evita instalarea unor afectiuni diverse. Numai dupa o documentare adecvata parintii pot constientiza cat de important este ca si copiii sa poarte ochelari de soare.

Nu in cele din urma, un  motiv pentru care ochelarii de soare pot fi purtati de copii este estetica. Si ei vor sa fie la moda. De fapt, o incurajare pentru cei care au nevoie in mod deosebit de protectie la soare o reprezinta ramele diverse dintre care pot alege. Desigur, recomandam efectuarea unui consult oftalmologic pediatric inainte de a-i cumpara, pentru a avea siguranta ca se potrivesc copilului.

Un astfel de control de specialitate poate fi efectuat in cadrul clinicii Kidoptik, unde cei mici vor fi intampinati de oftalmologi pediatri, dar si aparatura performanta, astfel ca cei mici sa nu isi piarda rabdarea in timpul testelor. Cand atmosfera din cadrul cabinetului este una primitoare, copiii se vor simti in largul lor, iar diagnosticarea se va realiza mai precis, cu acuratete.

Autor

Doctor oftalmolog Dimitrios T.

medic oftalmolog copii

Fara comentarii

Postează un comentariu