Aproape ca nu exista persoana care sa nu fi avut cel putin o data de-a face cu o durere de cap. Acea stare neplacuta care poate surveni in orice moment si care de obicei este un prim semnal ca ceva este in neregula la nivelul organismului.

Senzatia de disconfort creata de durerea de cap se poate manifesta brusc si poate dura pana la cateva ore sau zile daca nu este diagnosticata corect si ulterior, tratata corespunzator.

Ea poate fi resimtita ca o presiune in spatele ochilor, o pulsatie la nivelul tamplelor sau o usoara durere in varful capului, cu stari de disconfort, gat intepenit, tulburari de vedere si chiar febra.

O durere de cap care persista, te poate impedica sa te concentrezi la scoala, serviciul sau evenimente sociale importante, chiar facandu-te sa te simti anxios sau deprimat. Daca ai dureri de cap frecvente, probabil ca ai vizitat deja unul sau mai multi medici pentru a afla de ce. Dar te-ai gandit sa vizitezi si un medic oftalmolog?

Unele dureri de cap pot fi cauzate de probleme de vedere. Un examen oftalmologic amanuntit ar putea dezvalui indicii cu privire la motivul pentru care te confrunti frecvent cu dureri de cap si disconfort.

 

Afectiuni oculare care pot provoca dureri de cap

Oboseala digitala a ochilor: Oboseala oculara digitala, sau sindromul vederii computerizate, este rezultatul petrecerii de ore intregi in fata unui calculator sau a unui alt dispozitiv digital. Majoritatea persoanelor clipesc mai putin atunci cand privesc ecrane, provocand oboseala si uscaciune oculara. Vestea buna este ca oboseala oculara este usor de prevenit. Cea mai buna modalitate de a-ti proteja ochii este sa faci pauze regulate folosind regula „20-20-20”: la fiecare 20 minute priveste la cel putin 20 metri distanta pentru cel putin 20 secunde. De asemenea, poti folosi lacrimi artificiale pentru a-ti reimprospata ochii atunci cand ii simti uscati.

Astigmatism: Astigmatismul apare in conditiile in care corneea, invelisul exterior al ochiului, prezinta o forma neregulata. Mai precis, aceasta, in loc sa aiba o forma tipica rotunda, va capata un contur alungit, neregulat, similar cu cel al unei mingi de rugby. Astigmatismul netratat poate duce la dureri de cap, oboseala oculara, vedere incetosata si senzatie de lacrimare intensa.

Hipermetropie: Hipermetropia este un viciu de refractie si inseamna dioptrii cu plus +. Ochiul hipermetrop este mai mic, mai scurt, iar focalizarea imaginii se face in spatele retinei. Ca si astigmatismul, hipermetropia poate provoca dureri de cap daca nu este corectata.

Cataracta: Cataracta reprezinta o afectiunea oftalmologica care determina scaderea progresiva a acuitatii vizuale datorita pierderii transparentei cristalinului (lentila a ochiului cu rol de focalizare a imaginii, aflata in spatele irisului) si provoaca vedere incetosata sau distorsionata. Deoarece vederea este limitata, ochii trebuie sa munceasca mai mult, ceea ce poate duce la dureri intense de cap.

Glaucom: Glaucomul este o afectiune caracterizata de presiune oculara crescuta care provoaca leziuni la nivelul nervului optic. In partea din fata a ochiului este produs un lichid transparent, denumit umorul apos, care hraneste ochiul si care ii confera acestuia forma. Acest fluid este produs in mod constant de ochi si este eliminat apoi printr-un sistem de drenaj. Daca lichidul se dreneaza prea lent, incepe sa se acumuleze si sa creeze presiune in interiorul ochiului, lucru care duce la glaucom. Pentru multe persoane cu glaucom, durerile de cap sunt un simptom.

Migrene oculare – Spre deosebire de migrenele obisnuite, migrenele oculare pot produce temporar lumini intermitente, orbire, sensibilitate la lumina, greata si voma. Desi rare, migrenele oculare pot duce la probleme permanente de vedere daca nu sunt tratate.

Daca suferi frecvent de dureri de cap, este bine sa iti faci si o examinare oculara pentru a determina daca ochii tai contribuie la aceasta durere. Programeaza o intalnire cu specialistii nostrii de la Kidoptik online sau la numarul de telefon 0728718654.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights