Popular, afectiunea este cunoscuta sub denumirea de pleoapa cazuta. Ptoza palpebrala se refera la coborarea pleoapei superioare, uni sau bilateral, drept consecinta a unei leziuni congenitale. Poate fi vorba si despre o leziune a musculaturii, respectiv a inervatiei sale. In orice caz, rezultatul consta in ingustarea fantei palpebrale. Asta se traduce prin camp vizual limitat, aspect ce influenteaza atat calitatea vederii, cat si aspectul fetei.

In ceea ce priveste tratamentul sau, solutia consta in calea chirurgicala. Pentru varianta congenitala, varsta recomandata este de 3 ani, iar pentru cea dobandita de 6 luni de la debut, plus sau minus.

Procentajul ptozei congenitale intalnite astazi este predominant. Cei care se confrunta cu aceasta afectiune au uneori si alte probleme de vedere. Varianta simpla a ptozei palpebrale este cel mai frecvent intalnita si se refera la distrofia muschiului responsabil de ridicarea pleoapei. In cele mai multe dintre cazuri, aceasta se manifesta la un singur ochi. De mentionat este ca afectiunea prezinta si o componenta ereditara, astfel ca in unele familii aceasta apare de-a lungul a mai multor generatii.

Ptoza palpebrala la copii. Informatii generale.

Orice parinte preocupat de reversibilitatea acestei afectiuni va cauta o clinica potrivita pentru a-i acorda copilului sau cele mai bune sanse. Exista si cazuri de ptoza palpebrala majora, situatie in care ridicarea sprancenei este modul in care copilul incearca sa compenseze deficitul muscular. Totodata, adoptarea unei pozitii necorespunzatoare a capului este un mod de manifestare. Recomandarea este de a interveni chirurgical inca din primul an al copilului.

In schimb in cazul unei manifestari mici sau medii, interventia se poate realiza pana in jurul varstei de 12-14 ani. Motivul este faptul ca, datorita anesteziei locale, pacientul poate colabora cu medicul, obtinand astfel rezultate functionale si estetice cu mult mai bune.

Sunt cazuri in care o alta afectiune ce insoteste ochiul bolnav este astigmatismul, manifestat printr-o curbura deformata a corneei. Asta se datoreaza presiuni pe care pleoapa cazuta o exercita asupra ei. Mai departe, in urma unei interventii chirurgicale, este necesara si corectia optica, respectiv determinarea viciilor de refractie.

Pe de alta parte, ptoza palpebrala dobandita apare in cursul vietii, la nastere existand egalitate intre fantele palpebrale. Ce cauze stau la baza instalarii acestei boli oculare? Acestea depind de la pacient la pacient. Poate fi vorba despre cauze de natura musculara, traumatica, neurologica, mecanica sau aponevrotica.

In oricare dintre situatiile acestea, o examinare atenta este necesara. Un control profesional vizeaza colaborarea dintre oftalmolog si neurolog, implicand investigatii imagistice. Ptoza palpebrala dobandita poate constitui un semn al unei afectiuni preexistente, complexe de tipul distrofiilor musculare, a bolilor neurologice, autoimune sau tumori orbitare ori cerebrale.

In urma examinarii, se va stabili un tratament adecvat pentru pleoapa cazuta. Daca acesta esueaza, urmatorul pas este tratamentul chirurgical, asemanator fiind celui specific ptozei congenitale.

Mai multe informatii despre aceasta afectiune oculara, investigatii aferente si tratament va pot fi puse la dispozitie in cadrul clinicii Kidoptik. Va asteptam pentru a discuta pe aceasta tema si pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine ptoza palpebrala – mai ales daca personal sau cineva din familie se confrunta cu aceasta problema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights