Ochelarii de vedere la copii – cum îi convingem să-i poarte?

Dacă micuțul tău se împotrivește ideii de a purta ochelari, chiar dacă i-ai explicat de nenumărate ori că totul este pentru binele lui, trebuie să înțelegi că pentru el conceptul de “sănătate” nu cântărește la fel de mult ca sentimentul de încredere în sine.

 Adesea, copiii care poartă ochelari se confruntă cu situații neplăcute, fiind tachinați de colegi sau prieteni. Ca părinte, rolul tău este esențial în a-l ghida și susține pe acest drum.

Pasul 1: Alegerea ochelarilor potriviți

Primordial este să găsiți o pereche de ochelari confortabilă pentru copil. Ramele trebuie să se așeze natural pe fața lui, fără a-l strânge sau a-i provoca disconfort. Discutați cu medicul oftalmolog pediatru  înainte de a face orice achiziție pentru a vă asigura că alegeți ce este mai bine.

Copilul tău poate să nu înțeleagă importanța purtării ochelarilor, așa că confortul și aspectul estetic devin prioritare. Ramele vor fi elementul decisiv pentru el. Alegeți împreună rame care să-i placă și să-i complimenteze fața. Nu optați automat pentru variantele practice, dar monotone. Piața oferă o varietate de forme, culori și mărimi, concepute special pentru a-i atrage pe cei mici.

Implicându-l în alegerea ramelor, copilul se va concentra pe design, în timp ce tu te vei asigura că acestea respectă recomandările medicului. Nu neglija nici accesoriile, cum ar fi toc pentru ochelari sau șnurul, care trebuie să fie la fel de atrăgătoare ca și ramele.

Pasul 2: Încurajarea încrederii atunci când poartă ochelari

Odată ce copilul începe să poarte ochelari, este posibil să se confrunte cu comentarii răutăcioase din partea colegilor. Este important să-i oferi sprijinul tău, având în vedere că tu ești exemplul său. Dacă și tu porți ochelari, arată-i cât de bine te simți purtându-i și avantajele pe care le oferă.

Dacă nu ai nevoie de ochelari, poți cumpăra o pereche de rame fără lentile și să le porți în semn de solidaritate. Acest gest ludic îl va ajuta să se relaxeze.

Transformă purtarea ochelarilor într-o activitate distractivă. Alegeți împreună o activitate care să necesite folosirea ochelarilor, cum ar fi cititul sau desenatul. Stabiliți un ritual în care, la începutul activității, ambii vă puneți ochelarii. Începeți cu sesiuni scurte, pe care le puteți extinde treptat, astfel încât copilul să devină confortabil cu noul său accesoriu.

Prin abordarea adecvată și susținere, copilul tău va învăța să accepte și chiar să se bucure de avantajele pe care ochelarii i le aduc, depășind orice obstacol legat de încrederea în sine.

Pasul 3: Mândriți-vă cu ochelarii

Inițial, copilul tău s-ar putea simți stânjenit purtând ochelari, însă cu timpul se va adapta. Aspectul psihologic joacă un rol cheie în această adaptare. Identifică persoanele pe care le admiră copilul tău și care poartă ochelari, fie că sunt membri ai familiei, actori celebri, personaje din povești sau din desene animate.

Creați împreună un colaj cu imaginile acestor persoane și așezați-l în camera lui. Aceasta va fi o reamintire constantă că a purta ochelari nu este ceva rușinos.

Încercați să personalizați ochelarii într-un mod creativ. Puteți face bijuterii care să se potrivească cu culorile ochelarilor sau să atașați la ei mini-figurine amuzante, transformând totul într-o distracție. Dacă ai o fiică pasionată de modă, arată-i cum ochelarii pot fi un accesoriu chic în diverse fotografii.

Pasul 4: Învățați-l să fie responsabil

După ce ochelarii au devenit un accesoriu acceptat și îndrăgit, e important să-l înveți pe micuț și despre responsabilitatea de a-i îngriji corespunzător. Reamintește-i că ochelarii trebuie să fie mereu curați(preferati solutii speciale de la o optica medicala,nu ce gasiti la super market) și că nu sunt o jucărie pentru a se juca cu colegii. De asemenea, învață-l să-și dea jos ochelarii atunci când face sport, fie că e la școală sau în parc, pentru a evita accidentările. Însă atentie la acest aspect! Mai bine o ramă ruptă decât un copil accidentat din cauza vederii deficitare!

Celebrați împreună această nouă etapă din viața copilului tău. Dacă s-a adaptat cu succes la purtarea ochelarilor și îi poartă constant fără obiecții, merită să fie răsplătit. O vizită la un parc de distracții sau o activitate care îi face plăcere poate fi o recompensă ideală, amintindu-i mereu motivul pentru care i-a fost oferită. Pentru consulturi oftalmologice de specialitate, clinica Kidoptik din București este întotdeauna la dispoziția voastră.

Verified by MonsterInsights