MIOPIA – DE  LA  SIMPTOME LA  PREVENTIE SI TRATAMENT

Miopia este un viciu de refractie destul de frecvent intalnit. Cine nu isi aduce aminte  copiii de pe vremuri, cu ochelari cu lentile groase ?

Miopia poate afecta pana la un 5-10% din populatia unei tari.

In miopie razele luminoase se focalizeaza in fata retinei in loc sa  se focalizeze pe suprafata retinei. Deci  este nevoie de o lentila divergenta pentru a ajuta razele sa focuseze pe retina.

CUM   VAD   MIOPII

Miopii, pana la un anumit grad desigur, vad bine la aproape si tulbure la distanta. Cand miopia este mare, peste patru -cinci dioptrii, ei nu vad bine nici la aproape nici la distanta. In miopia mica si medie  ai nevoie sa poarti ochelarii mai ales la distanta. Astazi  lentilele ochelarilor pentru miopie pot fi  usoare  si subtiri.

Ochelarii cu  lentile  performante de tip asferic ofera un camp vizual larg si  o vedere  relaxata .Se pot aplica tratamente aditionale pentru a creste gradul de claritate al lentilei.

Cine  poate  face  miopie  – cauze

Este  hazardat  sa  spunem ca  se cunoaste cu exactitate cine va dezvolta  miopie si cine nu.

Exista anumiti factori de risc cum ar fi :

-parinti cu miopie forte,

-rasa asiatica,

-solicitarea excesiva a vederii de aproape la varste fragede

in conditii de iluminat ambiental neadecvat ,

– Sexul feminin are  o probabilitate mai mare de a dezvolta miopie forte, peste 6 dioptrii.

Miopia in general devine o problema mai serioasa cand depaseste sase dioptrii sferice.

Un efect miopigen il are si opacifierea mediilor si lentilelor oculare , precum in cazul cataractei, al diabetului, al unor boli metabolice.etc.

CAT  DE  DES  SE  FAC  CONTROALE

Toti scolarii trebuie sa fie monitorizati periodic pentru miopie deoarece le pot fi afectate performantele scolare, socializarea si integrarea in mediu.

In cazuri mai usoare, fara complicatii, se fac controale la sase luni. Daca medicul oftalmolog indica alta periodicitate  a controaleor , atunci trebuie respectat cu strictete.

Cum  se  manifesta  miopia

Miopia, in formele ei simple are urmatoarele simptome:

-pacientul nu vede bine la distanta si incearca sa “stranga “ ochii si sa se concentreze – mijeste din ochi ,

-pacientul tinde sa vina foarte aproape ca sa vada  clar, se aproprie de televizor etc. ,

-la copilul mic miopia se poate insoti uneori de strabism divergent , ochii ” fug “ spre tample.

–poate sa apara cefalee, migrene,  stari de nervozitate

–oboseala vizuala cu dureri de cap

In miopiile forte sau in cele degenerative pot sa apara o sumedenie de semne si simptome cu modificari patologice la nivelul sclerei si retinei. In anumite situatii exista risc de dezlipire de retina.

Clasificarea  miopiei

Am spus anterior ca miopia apare cand razele luminoase nu focalizeaza in  acelasi plan cu retina.

Dar ce se intampla cand axul anteroposterior al ochiului este prea lung, adica ochiul are o forma alungita ? Atunci apare miopia axialarazele nu ajung la retina si se opresc pe undeva  in fata retinei.

Pentru a ajunge la retina razele luminoase trebuie sa parcurga mediile transparente si refringente ale ochiului . Acestea sunt  cornea, umoarea apoasa, cristalinul si corpul vitros.

Atunci apar doua situatii.

Miopie  de  indice (in cataracte miopigene de exemplu) prin cresterea nivelului de refractie.

Miopie  de  curbura prin cresterea curburii corneei , (de exemplu  in keratoconus) .

  Deasemenea, dupa severitatea ei, miopia se poate clasifica in –miopie mica,

miopie medie,

miopie forte,

miopie maligna ,peste zece dioptrii sau degenerativa. Aceasta este mai frecventa la femei.

Cine  va  dezvolta  miopie ?

Componenta genetica are un rol important in aparitia miopiei, insa nu exista un model de transmitere ereditara bine stabilit .  Daca parintii nu au avut miopie  aceasta nu inseamna ca vor fi in afara oricarui risc copii lor.

Copii din tarile industrializate au risc mai mare de a dezvolta miopie.

Efortul vizual crescut cu folosirea excesiva a dispozitivelor electronice, gen calculator , tableta, telefon, de la varste fragede  reprezinta un alt factor de risc.

Miopia  degenerativa  sau  miopia  boala

Exista o mica parte din populatie  care are acest tip de  miopie.

Aceasta se asociaza cu modificari ale fundului de ochi, cu cataracta, cu glaucom primitiv cu unghi deshis. In cazul acestor pacientii, ochelarii sau procedeele Laser nu ajuta in tratamentul miopiei.

Inlocuirea cristalinului pare a fi solutia cea mai adecvata dar nici aceasta nu fereste pacientul de complicatiile miopiei maligne, care pot fi deja prezente sau pot deveni manifeste in viitor.

Miopia maligna se asociaza cu : stafilom posterior, atrofie corioretiniana, modificari ale papilei nervului optic si peripapilare, degerescenta maculara miopica, hemoragii maculare, degenerescenta maculara atrofica, membrana neovasculara coroidiana maculara sau perimaculara, degenerescenta maculara pigmentata-pata Foster-Fuchs.

Deasemenea exista si modificari ale retinei periferice precum degenerescenta in palisada, degenerescenta chistica si alte.

La nivelul corpului vitros se intalneste degenerarea vitrosului cu ingrosare si inmultirea fibrelor vitreene, aderente vitreo-retiniene periferice, lichefierea vitrosului si alterarea tramei sale fibrilare , degenerescenta lacunara.

PREVENTIE SI TRATAMENT   IN MIOPIE

–  In ceea ce priveste preventia cele mai noi cercetari arata ca daca putem stopa cresterea excesiva a ochiului putem ajuta la scaderea evolutiei dioptriilor. Studii de ultima ora au aratat ca o substanta denumita DOPAMINA ,care se secreta la nivelul ochiului, poate ajuta in acest sens. Dopamina se sintetizeaza din tirozina si fenilalanina. Acestea provin din alimentatie sau din laptele de mama.
Aceasta substanta se secreta cand ne expunem la o intensitate a luminii precum lumina naturala. Lumina artificiala nu are puterea de a produce acest efect. Atentie este interzis sa privim spre soare . Expunere la lumina naturala inseamna desfasurarea activitatilor obisnuite in aer liber cand soarele nu este foarte puternic.
Timpul de expunere la lumina naturala variaza in functie de anotimp, tara, vreme, etc. In prezent se incearca stabilirea unor protocoale in functie de acesti factori si numai dupa un consult efectuat de medicul oftalmolog va poate orienta in acest sens.

–  Alte studii efectuate la nivel mondial au aratat faptul ca focusarea mult timp la aproape, adica scris, citit mai ales la dispozitive electronice poate creste riscul de evolutie al miopiei. Deci, logic este sa existe un program in acest sens , pe care copii cu miopie sa-l respecte. Medicul oftalmolog va poate ghida in acest sens in functie de gradul miopiei , de varta pacientului si de activitatea pe care o desfasoara.

– Uneori executarea unor exercitii oculare pot diminua cresterea dioptriilor. Mai ales cand se suprapune si spasm acomodativ la cei care folosesc vederea excesiv.

Clasic atitudinea in miopie se refera la urmatoarele :

  • corectie optica aeriana – ochelari- este cea mai indicata la copii mici ,cu unele exceptii
  • corectie optica cu lentile de contact

– de tip zilnic – au avantajul ca nu mai ai nevoie de solutii de intretinere

-de tip lunar sau trimestrial – cer respectarea unor regului stricte indicate de medicul oftalmolog

-de tip night & day – pot fi puse zilnic sau o singura data pe luna,insa cer controale regulate si ca ochiul sa indeplineasca anumite conditii

  •    lentila de noapte – este o lentila de contact de noapte speciala  care permite, in unele cazuri sa nu se mai poarte ochelarii pe timpul zilei .Efectul se pastreaza atat timp cat se poarta lentila de contact noaptea
  • Interventia cu LASER  EXCIMER  sau cu FEMPTO LASER – numai medicul oftalmolog poate spune daca se permite efectuarea acestor interventii
  • Implantul de lentila in interiorul ochiului ,in cazuri selectionate , cand miopia este mare sau nu se poate efectua interventia laser
  • Facoemulsificarea cristalinului cu implant de cristalin artificial, ca ultima solutie terapeutica
  • Aditional trebuie adaptata si dieta pentru a sustine functia retinei. o pelicula subtire din interiorul ochiului, care sufera modificari odata cu evolutia miopiei

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *