hipermetropie la copii

Hipermetropia

Hipermetropia reprezinta un viciu de refractie de de tip sferic.

Razele luminoase venite de la infinit sunt paralele intre ele dar nu se focalizeaza la nivelul retinei ci intr-un punct in spatele ei.

Hipermetropii nu vad bine la aproape si daca hipermetropia este  mai mare nu vad bine nici la distanta.Nu trebuie sa confundam prezbiopia cu hipermetropia.Hipermetropia poate sa apara la orice varsta, inclusiv la nou nascuti, unde exista si pericolul sa fie combinata cu un strabism convergent si ambliopie daca parintii neglizeaza vederea copilului si nu se prezinta la oftalmolog pentru tratament adecvat.

Hipermetropia se corecteaza cu lentile convergente, care trebuie sa fie de cea mai buna calitate ,mai ales cand este vorba de vederea unui copil  in plina dezvoltare!

Cauzele hipermetropiei

In cazul hipermetropiei componenta ereditara este importanta, insa nu toti copii din parinti fara hipemetropie (emetropi) sunt  emetropi.

Dimpotriva,majoritatea nou nascutilor prezinta  hipermetropie , care de multe ori dispare de la sine in jurul varstei de trei ani. Este foarte importanta monitorizarea copiilor pentru ca hipermetropia se poate insoti si de strabism . Deasemenea, hipemetropia  poate sa fie mascata  multi ani, atat  timp cat pacientul pastreaza o putere de acomodatie suficienta pentru a tine ascunsa hipemetropia. In aceste cazuri pacientul se plange de multe ori de durere de cap si nervozitate mai ales la lucru de aproape, la citit  sau  la  lucrul  la calculator si alte device-uri electronice, etc.

Este foarte important de stiut ca anumite cancere oculare , edemul macular , luxatia posterioara de cristalin , dezlipirea de retina si alte boli oculare foarte serioase se manifesta cu hipermetropie ca prim simptom . Pare de necrezut dar ochiul in acest caz, nu doare , nu ustura , ci doar nu vede clar la aproape. Imaginati-va ce se poate intampla daca nu vizitam un medic oftalmolog periodic si ne rezumam la achizitionarea unei perechi de ochelari de la neprofesionisti in domeniu.Solicitati o consultatie

Clasificarea hipermetropiei

Hipermetropia ca viciu de refractie a fost sugerata clar in anul 1755 de catre genialul Abraham Gotthelf Käsntner(poet,matematician,fizician,metafizician,filosof). Insa olandezul Franciscus Cornelis Donders,unul din fondatorii oftalmologiei stiintifice-moderne, a clarificat lucrurile si mai mult si a deosebit prezbiopia de hipermetropie.

Hipermetropia se poate clasifica dupa cum urmeaza:

Hipermetropia de ax – Cand axul anteroposterior al ochiului este mai scurt decat normal. Un milimetru mai putin in lungime este echivalent cu o crestrere de 3 dioptrii ,

Hipermetropia de curburaRaza  de  curbura  normala  a corneei  la  adult  este  de  7.8mm  pe  suprafata  ei  anterioara  si de  6.5mm  pe  suprafata  posterioara . O   conditie  numita  cornea  plana  sau  o  cicatrice  corneana se  pot  manifesta  cu hipermetropie ,

In cazul cristalinui , raza  sa  de  curbura  normala  este  de 10mm anterior si in jur de 6 mm posterior.

Hipermetropia de indice – Daca indicii refractivi ai corneei si cristalinului sunt mai mici decat normal apare hipermetropia de indice. Deasemenea , hipermetropizarea  ochiului emetrop,cu cristalin pe loc, prin  injectarea uleiului de silicon(chirurgie vitreoretiniana) este un alt caz de hipermetropie indusa chirurgical.

Hipermetropia prin deplasarea cristalinuluiCand cristalinul devine subluxat sau luxat posterior, ochiul devine hipermetrop ,

Hipemetropia prin deplasarea anterioara a retineiTumori coroidiene sau orbitare , dezlipiri de retina , edeme maculare etc.

Hipermetropia in afakie Vorbim de afakie in situatia in care cristalinul lipseste.Inaintea dezvoltarii implantelor lentilelor intraoculare afakia se corecta cu  ochelari  foarte  grosi  de  plus  10-12  dioptrii.

Clasificarea hipermetropiei dupa gradul ei :

de la +0.25 la +3

-hipermetropie medie de la +3.25 la +5

-hipermetropie mare , cand depaseste 5 dioptrii.

Clasificarea hipermetropiei dupa actiunea acomodatiei :

Am tratat ,in alta sectiune a site-ului,subiectul focalizarii , modul in care cristalinul  , pe care l- am asemanat cu un resort, isi poate mari sau scurta raza de curbura asa incat sa putem focaliza la aproape sau la distanta. Acest  lucru este posibil prin actiunea muschiului ciliar . Cand  muschiul  ciliar   se contracta, zonula se relaxeaza si cristalinul  elastic se  bombeaza . Cu  varsta  cristalinul devine rigid ,nu mai permite focalizarea si  astfel  apare  prezbiopia .

Unii copii , desi au hipermetropie de ax de obicei, au muschiul cilar foarte puternic si manifesta doar o parte sau deloc din hipermetropia lor. Aici vorbim despre hipermetropia latenta, hipemetropia manifesta si hipermetropia totala.

Hipermetropia  latenta – Este descoperita numai dupa atropinizarea ochiului (instalarea unor picaturi speciale pentru relazarea muschiului ciliar) – la copii .

Hipermetropia  manifesta – Este hipermetropia care nu poate fi corectata de tonusul normal al muschiului ciliar.

Hipermetropia  totala – Este hipermetropia latenta  + hipermetropia manifesta.

Cum  se  trateaza  hipermetropia

Datorita  faptului  ca  hipermetropia  are  multe  cauze  si  exista  variatii  de la caz la caz, dar si capcane diagnostice , numai medicul oftalmolog este in masura sa clasifice , sa puna un diagnostic si sa trateze hipermetropia.

 

Autor

Doctor oftalmolog Dimitrios T.

medic oftalmolog copii

Fara comentarii

Postează un comentariu