Hipermetropia reprezinta un viciu de refractie de de tip sferic.
Razele luminoase venite de la infinit sunt paralele intre ele dar nu se focalizeaza la nivelul retinei ci intr-un punct in spatele ei.
Hipermetropii nu vad bine la aproape si daca hipermetropia este mai mare nu vad bine nici la distanta.Nu trebuie sa confundam prezbiopia cu hipermetropia.Hipermetropia poate sa apara la orice varsta, inclusiv la nou nascuti, unde exista si pericolul sa fie combinata cu un strabism convergent si ambliopie daca parintii neglizeaza vederea copilului si nu se prezinta la oftalmolog pentru tratament adecvat.
Hipermetropia se corecteaza cu lentile convergente, care trebuie sa fie de cea mai buna calitate ,mai ales cand este vorba de vederea unui copil in plina dezvoltare!
Cauzele hipermetropiei
In cazul hipermetropiei componenta ereditara este importanta, insa nu toti copii din parinti fara hipemetropie (emetropi) sunt emetropi.
Dimpotriva,majoritatea nou nascutilor prezinta hipermetropie , care de multe ori dispare de la sine in jurul varstei de trei ani. Este foarte importanta monitorizarea copiilor pentru ca hipermetropia se poate insoti si de strabism . Deasemenea, hipemetropia poate sa fie mascata multi ani, atat timp cat pacientul pastreaza o putere de acomodatie suficienta pentru a tine ascunsa hipemetropia. In aceste cazuri pacientul se plange de multe ori de durere de cap si nervozitate mai ales la lucru de aproape, la citit sau la lucrul la calculator si alte device-uri electronice, etc.
Este foarte important de stiut ca anumite cancere oculare , edemul macular , luxatia posterioara de cristalin , dezlipirea de retina si alte boli oculare foarte serioase se manifesta cu hipermetropie ca prim simptom . Pare de necrezut dar ochiul in acest caz, nu doare , nu ustura , ci doar nu vede clar la aproape. Imaginati-va ce se poate intampla daca nu vizitam un medic oftalmolog periodic si ne rezumam la achizitionarea unei perechi de ochelari de la neprofesionisti in domeniu.Solicitati o consultatie
Clasificarea hipermetropiei
Hipermetropia ca viciu de refractie a fost sugerata clar in anul 1755 de catre genialul Abraham Gotthelf Käsntner(poet,matematician,fizician,metafizician,filosof). Insa olandezul Franciscus Cornelis Donders,unul din fondatorii oftalmologiei stiintifice-moderne, a clarificat lucrurile si mai mult si a deosebit prezbiopia de hipermetropie.
Hipermetropia se poate clasifica dupa cum urmeaza:
– Hipermetropia de ax – Cand axul anteroposterior al ochiului este mai scurt decat normal. Un milimetru mai putin in lungime este echivalent cu o crestrere de 3 dioptrii ,
– Hipermetropia de curbura – Raza de curbura normala a corneei la adult este de 7.8mm pe suprafata ei anterioara si de 6.5mm pe suprafata posterioara . O conditie numita cornea plana sau o cicatrice corneana se pot manifesta cu hipermetropie ,
In cazul cristalinui , raza sa de curbura normala este de 10mm anterior si in jur de 6 mm posterior.
– Hipermetropia de indice – Daca indicii refractivi ai corneei si cristalinului sunt mai mici decat normal apare hipermetropia de indice. Deasemenea , hipermetropizarea ochiului emetrop,cu cristalin pe loc, prin injectarea uleiului de silicon(chirurgie vitreoretiniana) este un alt caz de hipermetropie indusa chirurgical.
– Hipermetropia prin deplasarea cristalinului – Cand cristalinul devine subluxat sau luxat posterior, ochiul devine hipermetrop ,
– Hipemetropia prin deplasarea anterioara a retinei – Tumori coroidiene sau orbitare , dezlipiri de retina , edeme maculare etc.
– Hipermetropia in afakie – Vorbim de afakie in situatia in care cristalinul lipseste.Inaintea dezvoltarii implantelor lentilelor intraoculare afakia se corecta cu ochelari foarte grosi de plus 10-12 dioptrii.
Clasificarea hipermetropiei dupa gradul ei :
de la +0.25 la +3
-hipermetropie medie de la +3.25 la +5
-hipermetropie mare , cand depaseste 5 dioptrii.
Clasificarea hipermetropiei dupa actiunea acomodatiei :
Am tratat ,in alta sectiune a site-ului,subiectul focalizarii , modul in care cristalinul , pe care l- am asemanat cu un resort, isi poate mari sau scurta raza de curbura asa incat sa putem focaliza la aproape sau la distanta. Acest lucru este posibil prin actiunea muschiului ciliar . Cand muschiul ciliar se contracta, zonula se relaxeaza si cristalinul elastic se bombeaza . Cu varsta cristalinul devine rigid ,nu mai permite focalizarea si astfel apare prezbiopia .
Unii copii , desi au hipermetropie de ax de obicei, au muschiul cilar foarte puternic si manifesta doar o parte sau deloc din hipermetropia lor. Aici vorbim despre hipermetropia latenta, hipemetropia manifesta si hipermetropia totala.
– Hipermetropia latenta – Este descoperita numai dupa atropinizarea ochiului (instalarea unor picaturi speciale pentru relazarea muschiului ciliar) – la copii .
– Hipermetropia manifesta – Este hipermetropia care nu poate fi corectata de tonusul normal al muschiului ciliar.
– Hipermetropia totala – Este hipermetropia latenta + hipermetropia manifesta.
Cum se trateaza hipermetropia
Datorita faptului ca hipermetropia are multe cauze si exista variatii de la caz la caz, dar si capcane diagnostice , numai medicul oftalmolog este in masura sa clasifice , sa puna un diagnostic si sa trateze hipermetropia.
Fara comentarii