Tratament miopie
Miopia este un viciu de refractie destul de frecvent intalnit.Cine nu isi aduce aminte de acei copii, pe vremuri, cu ochelari cu lentile foarte groase sau de unii ceasornicari meticulosi cu miopie care vedeau deosebit de bine la aproape?
Miopia poate afecta pana la un 5-10% din populatia unei tari.
In miopie razele luminoase se focalizeaza in fata retinei in loc sa se focalizeze pe suprafata retinei.De aceea este nevoie de o lentila divergenta pentru a ajuta razele sa fie pe acelasi plan cu retina.
Miopii,pana la un grad desigur,vad bine la aproape si tulbure la distanta.Cand miopia este mare,peste sase dioptrii, ei nu vad bine nici la aproape nici la distanta.Miopii au nevoie sa poarte ochelarii tot timpul.In ziua de astazi lentilele ochelarilor pentru miopie nu mai sunt foarte groase, ochelarii sunt eleganti si subtiri. Un fapt curios este ca miopii sunt persoane foarte interesante,intelectuali de multe ori, care atrag simpatia celor din jur.
Cine poate face miopie sau care sunt cauzele miopiei?
Ar fi hazardat sa spunem ca se cunoaste cu exactitate cine va dezvolta miopie si cine nu.
Exista anumiti factori de risc pentru miopie , cum ar fi :
-parinti cu miopie forte,
-rasa asiatica,
-solicitarea excesiva a vederii de aproape la varste fragede, in conditii de iluminat ambiental neadecvat.
Deasemenea, femeile au o probabilitate mai mare de a dezvolta miopie forte, peste 6 dioptrii.
Miopia in general devine o problema mai serioasa cand depaseste sase dioptrii sferice.
Toti scolarii trebuie sa fie monitorizati periodic pentru miopie deoarece le pot fi afectate performantele scolare, socializarea si integrarea in mediu.
Simptomele miopiei
Miopia , in formele ei simple poate da urmatoarele simptome :
– pacientul nu vede bine la distanta si incearca sa “stranga “ ochii si sa se concentreze ,
– pacientul tinde sa vina foarte aproape pentru a vedea ceva clar
– la copilul mic miopia se poate insoti de strabism divergent , ochii ” privesc “ spre tample.
– poate sa apara cefalee, migrene, stari de nervozitate
– oboseala vizuala
In miopiile forte sau in miopiile degenerative pot sa apara o sumedenie de semne si simptome cu modificari patologice la nivelul sclerei si retinei, cu risc de dezlipire de retina.Vom dezvolta pe scurt subiectul miopiei degenerative peste cateva paragrafe.
Clasificarea miopiei
Am precizat anterior ca in ochiul cu miopie razele luminoase nu focalizeaza in acelasi plan cu retina.
Dar ce se intampla cand axul anteroposterior al ochiului este prea lung, adica ochiul are o forma alungita , ovoida ? Atunci apare miopia axiala, razele nu focalizeaza in planul retinei , ci converg in fata retinei.
Pentru a ajunge la retina razele luminoase trebuie sa parcurga mediile transparente si refringente ale ochiului adica cornea,umoarea apoasa,cristalinul si corpul vitros.
Astfel apar doua situatii. Fie avem miopie de indice (in cataracte miopigene de exemplu)prin cresterea nivelului de refractie, fie miopie de curbura prin cresterea curburii corneei , de exemplu in keratoconus .
Deasemenea, dupa severitatea ei, miopia se poate clasifica in:
–miopie mica,
–miopie medie,
–miopie forte,
–miopie maligna ,peste zece dioptrii sau miopie degenerativa.Aceasta este mai frecventa la femei.
Cine va dezvolta miopie?
S-a constatat ca exista o componenta genetica cu rol important in aparitia miopiei, insa nu exista un model de transmitere ereditara bine stabilit. Daca parintii nu au avut miopie aceasta nu inseamna ca si copii lor vor fi in afara oricarui risc .
Miopia degenerativa sau miopia boala
Exista o mica parte din populatie care are acest tip de miopie.
Aceasta se asociaza cu modificari ale fundului de ochi, cu cataracta, cu glaucom primitiv cu unghi deshis.
In cazul acestor pacientii, ochelarii sau procedeele Laser nu ajuta in tratamentul miopiei. Inlocuirea cristalinului pare a fi solutia cea mai adecvata, dar nici aceasta nu fereste pacientul de complicatiile miopiei maligne, care pot fi deja prezente sau pot deveni manifeste ulterior.
Miopia maligna se asociaza cu stafilom posterior , atrofie corioretiniana , modificari ale papilei nervului optic si peripapilare , degerescenta maculara miopica , hemoragii maculare , degenerescenta maculara atrofica , membrana neovasculara coroidiana maculara sau perimaculara , degenerescenta maculara pigmentata-pata Foster-Fuchs.Deasemenea exista si modificari ale retinei periferice precum degenerescenta in palisada, degenerescenta chistica si alte.
La nivelul corpului vitros se intalneste degenerarea vitrosului cu ingrosare si inmultirea fibrelor vitreene , aderente vitreo-retiniene periferice , lichefierea vitrosului si alterarea tramei sale fibrilare , degenerescenta lacunara. Solicitati o consultatie