Leziuni datorate soarelui
Alergia la soare – urticaria solara Solicita o consultatie acum!
Lentile de calitate pentru soare!
Exista alergie la soare ? Cum stim daca copilul sau bebelusul are alergie la soare ? Cand apare alergia la soare?
Acestea sunt intrebarile pe care si le pun parintii atunci cand ochii copilului se inrosesc , curg sau au basicute atunci cand ies la soare.
Este foarte important ca medicul oftalmolog sa faca diferenta intre o conjunctivita alergica sau o blefaroconjunctivita alergica cauzate de catre diversi alergeni din mediu (polen, praf, pene, par animale, spori de mucegai) si alergia la lumina sau la soare. Exista si cazuri de copii cu teren atopic care pot avea ambele tipuri de alergii.
Mama bebelusului va observa ca apar probleme la nivelulul ochilor copilului atunci cand iese cu acesta la plimbare , in parc sau in oras. Acestea pot fi determinate de o concentratie crescuta de alergenii din aer, tocmai in orele in care soarele straluceste foarte intens. Deci mamica va considera ca are un copil cu alergie la soare. Este foarte posibil sa nu se intample acest lucru,deci trebuie examinat copilul pentru a putea discerne ce anume cauzeaza ochii rosii si eruptia copilului sau a bebelusului.
Manifestari ale alergiei la soare
Exista mici diferente intre semnele alergiei la soare in functie de tipul acesteia.
- In fotodermatoza polimorfa la lumina pielea este inrosita cu iritatii si umflaturi mici sau pete rosii plate ,cu mici pustule galbui sau albicioase si mancarimi la nivelul pleoapelor,al ochilor si al tuturor zonelor de piele afectata.Aceasta alergie apare frecvent primavara si vara,iar manifestarile pot aparea si la cateva ore sau chiar 1 – 2 zile de la expunere
- In urticaria solara leziunile apar pe ariile cutanate descoperite sau acoperite cu imbracaminte subtire. La cateva minute dupa expunerea la soare apar pete rosii sau basicute pe pielea fetei,a ochilor, a pleoapelor si a altor zone expuse soarelui. Mare atentie trebuie acordata acestor cazuri in diagnosticul diferentiar cu porfiria cutanata tardiva, protoporfirie eritropoietica, lupus eritematos cutanat sau sistemic)Acuzele sunt mancarime, eruptie urticariana, pustule.
- In prurigo actinic sau eruptia polimorfa ereditara care este mai frecventa la copii si adultii tineri. Se manifesta cu leziuni , iritatii rosii, mancarimi care se pot extinde si pe zonele fara expunere la soare
- In dermatita actinica cronica apar zone de piele inflamate si cu cruste la nivelul fetei, pleoapelor, capului, gatului, pieptului, mainilor, precum si senzatie de mancarime.
Exista posibilitatea existentei unor boli mai serioase care sa se prezinte cu simptome asemanatoare alergiilor la soare. Vorbim despre :
– porfiria cutanata tardiva,
– protoporfirie eritropoietica,
– lupus eritematos cutanat sau sistemic,
– psoriazis eruptiv
Infectiile cu diverse bacterii, precum stafilococ si streptococ, pot duce la manifestari alergice, din cauza sensibilizarii organismului fata de toxinele eliminate de catre microbi.
Un copil cu paraziti intestinali poate prezenta diverse simptome si semne specifice alergiilor.
Deasemenea , prezenta unor pustule sau basicute la nivelul ochilor , al pleoapelor poate insemna infectie cu herpes simplex sau cu herpes zosterian.
Diverse afectiuni interne, precum boli ale ficatului, boli de sange, boli ale rinichiului, diabetul, infectii cu paraziti ( pediculoza,scabia), infectii cu ciuperci ( micoze) pot determina simptome de genul pruritului (mancarime) sau urticariei.
Deasemenea, atat consumul unor medicamente fotosensibilizante sau a unor suplimente cu vitamine, cat si aplicarea unor creme, lotiuni, geluri, sapunuri, detergenti pot sensibiliza pielea, care ulterior va prezenta leziuni daca este expusa la soare.
Tratament alergii oculare
De multe ori , in graba ce caracterizeaza practica actuala, se prescrie doar tratament pentru inhibarea simptomelor, a manifestarilor bolilor. Pacientul devine astfel un bolnav cronic.
Atentie !
Cautati eventualele cauze care pot duce la manifestari alergice !
Investigarile necesare gasirii unei eventuale cauze cer timp si atentie sporita din partea medicului oftalmolog.Este foarte importanta colaborarea cu parintii copilului, pentru a putea trata astfel de cazuri.
In mod corect trebuie investigate cu maxima atentie toate afectiunile care pot semana cu o alergie. Trebuie incercat sa se gaseasca o posibila cauza a manifestarilor ce par a fi alergie.
In tratamentul si preventia fotodermatozei polimorfe la soare se indica :
- evitarea expunerii la soare intre orele 10 – 17 ,in timpul verii
- se evita expunerea brusca la soare ,aceasta este mai bine sa se faca treptat,la inceput doar cateva minute , cand soarele este foarte bland
- acoperirea corpului cu haine din materiale care diminueaza patrunderea razelor de soare, dar lasa pilea sa respire- pantaloni lungi si bluze cu maneca lunga
- purtatea unor palariute cu boruri mari
- protectia ochilor copiilor cu ochelari speciali, cu filtre, pentru copii
- creme speciale pentru copii cu substante antiinflamatorii
- pastile cu actiune antiinflamatorie si antialergica
- unguente cu derivati de vit.D3
- ceaiuri naturale care sa actioneze antiinflamator
- dieta cu fructe si legume proaspete ,la care copilul nu prezinta alergii
Ce ochelari este bine sa poarte copilul cu alergie la soare ?
In cazul aparitiei petelor rosii, bubiteler, basicutelor la nivelul pleoapelor ochilor copiilor, trebuie avut grija ca lentilele ochelarilor de soare sa ofere o protectie reala fata de razele ultraviolete ale soarelui.
Un copil cu astfel de probleme trebuie indrumat sa poarte ochelari de soare indiferent de anotimp. O atentie sporita acordam puterii de filtrare a lentilelor ochelarilor de soare la copil, in functie de anotimpul in care sunt purtati. Daca soarele este mai slab, atunci se indica filtre mai slabe.
Ochelarii de soare pentru copii trebuie sa fie stabilizati pe fata copilului astfel incat sa acopere bine suprafata pleoapelor chiar si in timpul orelor de joaca.
Sunt contraindicate lentilele de sticla pentru ochelarii de soare pentru copii, preferandu-se materiale precum policarbonatul sau alti polimeri .
Daca copilul poarta ochelari cu dioptrii , atunci se pot adauga filtrele necesare ,astfel incat copilul sa beneficieze intr-o dingura pereche de ochelari si de filtre si de dioptrii.
Ochelari de soare si sport pentru adolescenti
In timpul efectuarii diverselor activitati sportive, vor fi purtati ochelari cu filtre , inclusiv ochelari pentru alergat sau ochelari pentru bicicleta.
Atentie!
Desi, de obicei, in timul iernii se indica un filtru mai slab, este bine sa se creasca puterea filtrului in zilele cu zapada si soare, mai ales cand se merge la munte sau la altituduni mai mari de 500m.
Puterea filtrului se creste si in cazul expunerii la soarele de la malul marii. Se poate adauga un tratament care sa blocheze razele de soare care se reflecta pe spatele lentilelor.Solicita o consultatie acum!