Ochi rosu la copii

“Conjuctivita”este termenul folosit de catre doctorul oftalmolog pentru a descrie inflamatia la nivelul  conjuctivei.Tineti insa cont

ca nu orice inrosire a ochiului este conjuctivita.Exista boli mai serioase precum episclerita,sclerita,uveita si chiar glaucom ,care se manifesta tot cu o inrosire a ochiului!

Ochi iritati

 

 

 

Conjuctiva este o membrana mucoasa care captuseste interiorul pleoapelor si acopera partea anterioara a sclerei.(partea alba a ochiului).Anatomic vorbind,exista conjuctiva palpebrala, conjuctiva bulbara si conjuctiva fundurilor de sac.

Pentru multa lume ,termenul “conjuctivita” este considerat un diagnostic.Se spune de exemplu ca cineva are conjuctivita cum se spune ca cineva are gripa.Dar termenul este pur descriptiv pentru ca exista zeci de feluri de conjuctivite diferite, de gravitate variata de la foarte usoare si trecatoare, pana a forme cronice si grave.

Cauzele conjuctivitelor

Etiologia conjuctivitelor este atat de variata cat de variat este si spectrul factorilor cauzatori!

In general vorbind exista conjuctivite infectioase care sunt si contagioase,conjuctivite alergice si conjuctivite chimice.

Este foarte important ca medicul oftalmolog sa gaseasca cauza conjunctivitei pentru a trata cat mai tintit fiecare fel de conjunctivita in parte.

Clasificarea conjuctivitelor

O schema foarte simpla de clasificare este urmatoarea.

1.Conjuctivite  infectioase

1a.Conjuctivite bacteriene.Sunt frecvent provocate de streptococi si stafilococi .Infectia se poate transmite prin stranutat,prin maini si prosoape infectate,prin folosirea produselor de  make-up sau lotiunilor faciale contaminate.De obicei sunt afectati ambii ochi,iar boala este contagioasa.

1b.Conjuctivite virale.Cu totul ca exista si forme grave de conjuctivite virale cum este cea herpetica,conjunctivita virala de  obicei  este  provocata de adenovirusuri. Calea de contaminare este asemanatoare celei bacteriene.Conjuctivitele virale sunt frecvente in anotimpul rece,de multe ori izbucnind adevarate epidemii in populatie.

1c.Conjuctivite fungice.Din fericire acestea sunt rare dar se pot intalni la pacientii imunodeprimati cum sunt cei care iau cortizon cronic,diabeticii,pacientii cu HIV,cei care sufera de tuberculoza, etc.

De asemenea s-au observat asemenea forme de conjuctivite grave si la pacienti care isi administreaza singuri picaturi oftalmice antibacteriene fara prescriptia si sfatul medicului.

1d.Conjuctivite provocate de chlamidii.Chlamidile sunt organisme la limita inte virusuri si bacterii.

Au structura celulara asemanatoare bacteriilor dar traiesc si se multiplica inauntrul celulelor noastre,precum virusurile.Cu totii ati auzit de temutul trahom care poate duce la orbire chiar si in ziua de astazi si care este produs de o anumita tulpina de chlamidii.

Chlamidiile provoaca infectii acute si cronice care nu sunt usor de tratat si provoaca multa suferinta.

Conjuctivita cu incluziuni a nou-nascutului este tot o conjunctivita provocata de chlamidii.

2.Conjuctivite alergice  Urmariti,in video, subiectul prezentat de catre doctorul specialist oftalmolog

Exista oameni care au teren atopic, adica prezinta o tendinta spre a dezvolta diverse alergii.Conjuctivitele alergice se dezvolta de cele mai multe ori pe un teren atopic .Sunt caracterizate prin faptul ca au o distributie epidemiologica sezoniera,fiind mai frecvente primavara si vara cind exista mult polen in atmosfera. Insa nu in toate cazurile, pentru ca exista si oameni alergici la unele parfumuri,la par de animale,acarieni, la fum, la unele cosmetice si produse de make-up, care evident ca pot suferi de alergii pe intreaga perioada a  anului.Poluarea din ce in ce mai mare a aerului,in marile orase dar si stresul pot precipita si agrava conjuctivitele alergice.Mai multe despre preventia conjuctivitelor alergice aflati aici

3. Conjuctivitele chimice

Acestea sunt provocate de interactiunea conjuctivei cu un agent chimic,fie ca este clorul dintr-o piscina,spray lacrimogen, acid sulfuric de la o baterie auto care a explodat, fumul si gaze de ardere si orice fel de lichid sau gaz toxic caustic.Gravitatea lor variaza de la usoare la foarte seriose,care pot lasa cicatrici invalidante,afectand corneea si vor necesita ulterior un transplant cornean.Solicitati o consultatie