Cum îți protejezi ochii în sezonul rece: sfaturi și recomandări utile

Sezonul rece aduce cu sine nu doar schimbări ale temperaturilor, ci și provocări specifice pentru sănătatea ochilor noștri. Vântul aspru, aerul uscat din interior, expunerea la lumina intensă a soarelui pe zăpadă – toate acestea pot afecta confortul și sănătatea ochilor. 

În acest articol, vom explora modalități eficiente prin care vă puteți proteja sănătatea ochilor în timpul sezonului rece. Vom oferi sfaturi și recomandări practice pentru a vă ajuta să mențineți ochii sănătoși și confortabili, indiferent de capriciile vremii.

Protejează-ți vederea de razele UV în sezonul rece

Chiar dacă temperaturile sunt mai scăzute în sezonul rece, expunerea la razele ultraviolete (UV) rămâne o preocupare importantă pentru sănătatea ochilor. Zăpada, în special, poate reflecta până la 80% din razele UV, crescând astfel expunerea ochilor la radiații nocive. Această reflectare intensă poate duce la “orbirea zăpezii”, o condiție temporară, dar dureroasă, care provoacă inflamații ale corneei.

Cum alegi ochelarii de soare potriviți pentru iarnă?

Ai la dispoziție mai multe tipuri de ochelari de soare, în funcție de gradul de protecție UV oferit, de opacitatea lentilelor și de îmbunătățirile aduse acestora. Iată principalele opțiuni și câteva recomandări utile de care să ții cont în procesul de achiziționare:

  • Ochelarii de soare cu dioptrii – îmbină avantajele lentilelor de vedere și ale celor de soare într-o singură pereche.
  • Ochelarii de soare cu lentile polarizate – filtrul special aplicat pe suprafața lentilelor are rolul de a bloca reflexiile deranjante și de a spori confortul ocular.
  • Ochelarii de soare cu opacitate mare sau cu lentile colorate – la munte sau când lumina și reflexiile sunt puternice, alege o pereche cu lentile închise la culoare. În schimb, în zilele înnorate din sezonul rece poți opta pentru o variantă mai puțin opacă, în nuanțe deschise sau pastelate, cum ar fi roz, mov, galben, verde, albastru, gri și maro.
  • Ochelarii de soare cu lentile de tip oglindă – sunt un accesoriu cool pentru ținutele de iarnă și, în același timp, îți oferă mai mult confort vizual, pentru că blochează o cantitate mare de lumină.

Poartă ochelari cu filtru împotriva luminii albastre

Pe lângă protejarea ochilor de razele UV, un alt aspect important în îngrijirea oculară, mai ales în sezonul rece, este protecția împotriva luminii albastre. În timpul iernii, tendința de a petrece mai mult timp în interior, folosind dispozitive digitale precum telefoanele mobile, tabletele și computerele, este mai mare. Aceste dispozitive emit lumină albastră, care poate afecta sănătatea ochilor și poate perturba ciclul somnului.

Purtarea ochelarilor cu filtru pentru lumină albastră poate ajuta la reducerea expunerii la această lumină și la diminuarea riscului de oboseală oculară digitală. Acest tip de lentile are capacitatea de a filtra și de a reduce cantitatea de lumină albastră care ajunge la ochi, ceea ce poate îmbunătăți confortul vizual în timpul utilizării îndelungate a ecranelor.

Utilizează picături oftalmice

Un alt aspect esențial în protejarea sănătății ochilor în sezonul rece este utilizarea picăturilor oftalmice, cunoscute și sub numele de lacrimi artificiale. Aerul rece și uscat al iernii, împreună cu utilizarea îndelungată a dispozitivelor digitale, pot contribui la sindromul ochiului uscat, provocând disconfort, iritații și oboseală oculară.

Picăturile oftalmice sunt concepute pentru a suplimenta sau a înlocui lacrimile naturale, ajutând la menținerea unei lubrifieri adecvate a ochilor. Utilizarea regulată a acestor picături poate oferi relief semnificativ, mai ales în condiții de mediu care favorizează deshidratarea ochilor.

Înlocuiește lentilele de contact cu ochelari de vedere 

În sezonul rece, schimbarea de la lentilele de contact la ochelarii de vedere poate fi o decizie benefică pentru sănătatea ochilor dumneavoastră. Aerul rece și uscat al iernii poate face purtarea lentilelor de contact mai inconfortabilă, crescând riscul de iritație și uscăciune oculară. Ochelarii de vedere, pe de altă parte, pot oferi o barieră de protecție împotriva vântului rece și a particulelor din aer, reducând expunerea ochilor la elementele exterioare.

Ochii tăi au nevoie de o îngrijire atentă în sezonul rece, din cauza condițiilor meteo și obiceiurilor comune în această perioadă. Dacă ai probleme oculare în urma expunerii la temperaturi foarte scăzute, mergi la un consult de specialitate! Programează-te la un control oftalmologic și beneficiază de o vedere sănătoasă în orice anotimp!

Verified by MonsterInsights