Copiii care petrec mult timp afară au un risc mai mic de miopie – Mit sau adevăr?
Miopia, cunoscută și sub numele de vedere încețoșată la distanță, devine din ce în ce mai răspândită la nivel global. Se estimează că până în anul 2050, jumătate din populația mondială ar putea fi afectată de miopie.
Deși în aproximativ 70% din cazuri miopia este influențată de factorii genetici, nu există încă o explicație clară pentru motivul pentru care unii copii dezvoltă această afecțiune, în timp ce alții nu, chiar dacă au părinți miopi. Cert este că miopia este una dintre cele mai comune probleme de vedere la copii. În afara factorilor genetici, există o serie de alți factori care contribuie la deteriorarea vederii la copii. Printre aceștia se numără timpul excesiv petrecut în fața ecranelor, precum și cititul, scrisul sau desenatul, care implică focalizarea privirii la distanțe mici. Unul dintre motivele pentru care copiii devin miopi este timpul prea mare petrecut în casă, concentrându-se pe obiecte apropiate, în loc să privească în depărtare.
Cum apare miopia
Într-un ochi sănătos, imaginea se formează direct pe retină. Când privim obiecte aflate la distanță, ochiul nu depune efort. În schimb, atunci când ne concentrăm pe obiecte apropiate, cum ar fi la citit, cristalinul se bombează pentru a ajuta la formarea imaginii. În cazul miopiei, ochiul, care a crescut prea mult, nu poate focaliza imaginea pe retină, ci în fața acesteia. Aceasta este cauza vederii încețoșate la distanță.
Toți copiii se nasc cu o hipermetropie fiziologică, care îi face să vadă neclar atât la apropiere, cât și la distanță. Pe măsură ce copilul crește și ochiul se dezvoltă, această hipermetropie scade treptat până la dioptrie zero.

Impactul pandemiei asupra miopiei
Miopia este foarte comună, afectând aproximativ 5% dintre preșcolari, 9% dintre copiii de vârstă școlară și 30% dintre adolescenți. Ceea ce îi îngrijorează pe specialiști este faptul că, în ultimele decenii, prevalența miopiei s-a dublat la nivel global, iar în timpul pandemiei s-a observat o creștere semnificativă a ratei acestei afecțiuni.
Miopia este una dintre acele afecțiuni oftalmologice care, dacă nu este depistată la timp, poate duce la pierderea ireversibilă a vederii. Deși purtarea ochelarilor de corecție nu poate elimina miopia, aceasta poate ajuta la încetinirea progresiei afecțiunii. Copiii sunt cei mai vulnerabili, iar semnele miopiei ar trebui observate de părinți, deoarece recuperarea vederii este posibilă doar până la vârsta de șase ani.
Beneficiile timpului petrecut în aer liber
Studii recente sugerează că riscul de miopie crește odată cu numărul de ani petrecuți la școală. În plus, o meta-analiză a arătat că timpul petrecut în aer liber poate reduce riscul de a dezvolta miopie la copii. Astfel, încurajarea copiilor să petreacă mai mult timp afară, în lumină naturală și privindu-se obiecte aflate la distanță, poate fi o măsură preventivă eficientă împotriva miopiei.
Deși poate părea surprinzător, are sens. Pe măsură ce copiii cresc și stilul lor de viață se schimbă, acest lucru le afectează dezvoltarea fizică. De exemplu, un copil subnutrit poate să nu atingă înălțimea potențială maximă, în timp ce un copil care devine obez în copilărie are șanse mari să rămână obez pe parcursul vieții. Similar, ochii unui copil care se concentrează doar pe obiecte apropiate se pot adapta acestui stil de viață, pierzându-și capacitatea de a vedea clar la distanță.
Miopia are consecințe semnificative. Afectează nu doar activitățile zilnice, cum ar fi școala și șofatul, dar și crește riscul de complicații grave precum orbirea și dezlipirea de retină. Nu toate problemele de vedere pot fi corectate doar cu ochelari.
Ce pot face părinții?
Timpul petrecut în aer liber
Ca părinte, asigură-te că copilul tău petrece câteva ore afară zilnic. Activitățile în aer liber, fie că sunteți în curtea blocului, în parc, la mare sau la munte, sunt excelente pentru a-i menține departe de ecrane și pentru a exersa privitul la distanță. Aceste activități nu doar că îi ajută să-și protejeze vederea, dar le oferă și oportunități de mișcare, socializare, absorbție de vitamina D și dezvoltare a unor abilități utile în viață.
Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor și a și cărților
În zilele când au multe teme sau vremea nu permite joaca afară, limitează accesul la ecrane și la cărți. Încurajează pauze regulate de la activitățile care implică privitul de aproape. De exemplu, fiecare două ore de studiu ar trebui să fie întrerupte de o pauză în care copilul poate privi departe, poate număra mașinile de pe stradă sau se poate bucura de alte activități relaxante pentru ochi.
Verificări oftalmologice regulate
Este esențial să verifici vederea copilului la un specialist oftalmolog. Chiar dacă medicul pediatru poate face un control de rutină al vederii, un screening de bază poate rata unele probleme. Este recomandat un examen complet al vederii la un oftalmolog la vârsta de 6 luni, 3 ani și înainte de a începe școala.
Semnele de urmărit
Observă și discută cu medicul pediatru sau oftalmolog dacă copilul tău:
- Stă foarte aproape de televizor sau ține dispozitivele aproape de față;
- Mijește ochii sau se plânge că nu vede bine;
- Nu poate identifica obiectele aflate la distanță;
- Evită activitățile care implică privirea de aproape;
- Înclină capul când privește spre obiecte;
- Își acoperă sau freacă un ochi pentru a vedea mai bine;
- Are un ochi care fuge spre interior sau exterior.
Pentru a asigura o dezvoltare vizuală sănătoasă și pentru a preveni problemele de vedere pe termen lung, este recomandat să programați o consultație la o clinică oftalmologică specializată pentru copii. Clinica KidOptik din București este una dintre cele mai renumite clinici oftalmologice pediatrice, oferind servicii de top și soluții personalizate pentru fiecare copil. Nu ezitați să faceți o programare chiar acum pentru a beneficia de cele mai bune îngrijiri oftalmologice pentru copilul dumneavoastră.