O vedere buna este de dorit la orice varsta, iar scolarii au cu atat mai mare nevoie sa vada bine, pentru a putea urmari lectiile la tabla si la diverse dipozitive de invatare din salile de clasa.
Problemele de vedere nu sunt izolate, iar statisticile arata ca deficientele de vedere sunt relativ frecvente la copii, scolari si adolescenti. Unul dintre motive este tocmai procesul de crestere care nu este niciodata simetric si uniform astfel ca pot sa apara vicii de refractie tranzitorii sau se pot instala probleme de acuitate vizuala, unele dintre ele ca efect al utilizarii excesive sau incorecte a dispozitivelor digitale.
Afectiunile netratate ale ochiului pot duce la probleme serioase, cum ar fi afectarea abilitatii de a citi, a personalitatii si a integrarii scolare. Asadar, iata care sunt cele mai frecvente afectiuni oculare intalnite la copii si cum le poti depista:
Conjunctivita
Conjunctivita este cea mai frecventa afectiune oculara pe care o intalnim la copii, afectiune ce poate aparea insa la orice varsta. Se manifesta cu ochi rosu, aparitia unei secretii de culoare galbuie, senzatie de corp strain. Uneori manifestarile oculare sunt insotite de edemul (umflarea) pleoapelor. Cauzele conjunctivitei pot fi infectioase (bacterii sau virusi) sau alergice. Tratamentul se administreaza doar in urma consultului oftalmologic si consta, de obicei, in picaturi oftalmice.
Atentie! Conjunctivitele infectioase sunt contagioase, de aceea cu obiectele personale ale copilului (prosop, perna) nu trebuie sa intre in contact ceilati membrii ai familiei iar o igiena personala riguroasa se impune pentru a evita transmiterea conjunctivitei.
Strabismul
Strabismul este o alta afectiune ce apare in copilarie cel mai frecvent. In aceasta patologie exista un dezechilibru al actiunii muschilor extraoculari, responsabili de alinierea corespunzatoare a ochilor. Astfel, ochii nu mai privesc in paralel si unul dintre ei “fuge”catre interior sau exterior. Strabismul poate fi prezent de la nastere sau poate aparea in primii doi ani de viata, cel mai frecvent din cauza unui viciu de refractie necorectat. Tratamentul consta in diferite exercitii ortoptice, purtarea de ochelari corespunzatori, ocluzia unui ochi sau in unele cazuri tratament chirurgical, care va readuce ochiul in pozitie normala.
Ocluzia canalelor lacrimale
O alta patologie frecventa a copiilor de varsta foarte mica este ocluzia canalelor lacrimale. In aceasta afectiune apare o ingustare a orificiului prin care lacrimile ajung de la nivelul ochiului in cavitatea nazofaringiana. Ochii copiilor lacrimeaza frecvent si sunt predispusi la a face conjunctivite recurente, iar acestea trebuie tratate adresandu-ne si cauzei, si anume permeabilizarea canalelor lacrimale. Tratamentul consta in desfundarea acestui orificiu infundat de la nastere cu ajutorul unei sonde speciale sau uneori printr-o mica interventie chirurgicala.
Viciile de refractie
Cel mai des intalnite, insa din fericire, nu sunt si cele mai grave, dimpotriva, se trateaza foarte usor, doar cu ochelari. Lucrurile stau mai rau daca se asociaza si vederea scazuta la un ochi, numita ambliopie.
Aceasta, odata diagnosticata, trebuie tratata cat de urgent, prin exercitii ortoptice si purtarea de ochelari corespunzatori, cu sau fara acoperirea ochiului mai bun, astfel incat, ochiul mai slab sa recupereze din deficienta functionala pana la varsta de sase ani, dupa care acest lucru nu mai e posibil.
Unii copii pot avea probleme oculare chiar daca nu se plang sau nu prezinta semne neobisnuite. Copiii cu un istoric familial de probleme oculare trebuie verificati devreme pentru prezenta unor probleme similare. Medicul pediatru va realiza o evaluare a vederii, dar o examinare detaliata este facuta de medicul oftalmolog. Asa ca ai grija de ochii micutului tau si vin-o cu el la clinica oftalmologica pediatrica Kidoptik din Bucuresti.