Ochiul lenes (ambliopia) este o deficienta de vedere, ce se caracterizeaza prin imagine slabita la un ochi. Acest lucru inseamna ca ochiul mai slab sau lenes poate sa se miste in interior sau in exterior, independent si necoordonat, fara a transmite imagini clare.
Afectiunea se dezvolta inca de la nasterea copilului si poate fi observata in copilaria timpurie. De altfel este una dintre cele mai cunoscute cauze pentru scaderea acuitatii vizuale la copii, desi rar afecteaza ambii ochi.
Ochiul lenes primeste mai putine semnale vizuale decat cel bun si cei doi ochi nu mai pot lucra impreuna pentru a transmite impulsurile vizuale la creier.
Fara tratament, creierul va ignora, in timp, imaginile transmise de ochiul lenes, ceea ce duce la deteriorarea vederii tot mai mult si se poate ajunge la orbire partiala sau totala, daca nu se intervine cu tratamentul adecvat.
Consultul medical oftalmologic in copilarie este important pentru a observa eventualele probleme, dar si pentru a preveni inrautatirea celor existente.
Simptome la copii:
Copilul nu realizeaza faptul ca nu vede bine cu un ochi, crezand ca asa este normal sa vezi. Totusi, exista cateva semne care pot sugera ambliopia:
– Inchiderea unui ochi in momentele in care priveste spre ceva
– Miscari anormale ale capului
– Scaderea vederii (mai usor de comunicat acest aspect cu copilasii mai mari)
– Privire incrucisata
– Clipirea repetata si cu o frecventa mai mare, poate indica o suprasolicitare de adaptare a vederii
Exercitiu: acoperiti cu o mana ochiul stang, in timp ce copilul priveste spre televizor sau deseneaza. Repetati aceasta miscare si pentru ochiul drept. Daca copilul prezinta discomfort la acoperirea unuia dintre ochi, acest lucru poate sugera ca ai acoperit ochiul bun, iar privirea cu celalalt ochi poate fii incetosata sau neclara.
Aceasta afectiune poate fi de 3 feluri, si difera in functie de cauzele aparitiei. Poate fi ambliopie strabica, atunci cand copilul prezinta privire incrucisata. Poate fi ambliopie refractiva, atunci cand copilul prezinta o aliniere corecta a ochiilor, insa este prezenta o miopie, astigmatism, hipermetropie doar la unul dintre ochi. Aceasta forma este cea mai frecventa si este cel mai greu de depistat de catre părinți, deoarece copilul nu poate comunica cat de clar vede. Mai putem intalni ambliopia de deprivare, atunci cand este prezenta, de exemplu,o cataracta congenitala.
Ambliopia este periculoasa? Se poate trata?
In functie de cat de scazuta este acuitatea vizuala ambliopia poate sa fie usoara, medie sau severa.
Vederea binoculara normala se dezvolta in perioada prescolara, astfel ca orice dezechilibru care apare in functionarea celor doi ochi pana la aceasta varsta poate sa influenteze negativ dezvoltarea vederii. Cu cat dezechilibrul apare mai devreme, cu atat efectele sunt mai severe. Cu cat se trateaza mai tarziu, recuperarea este mai dificila.
In primul rand este necesara corectarea oricarui viciu de refractie existent, prin purtarea unei corectii optice adecvate (ochelari sau lentile de contact). Apoi trebuie sa se inceapa procesul de dezambliopizare cat mai curand, acesta constand in stimularea vizuala a ochiului “lenes”, prin ocluzia (acoperirea) ochiului sanatos.
Ritmul de ocluzie (numarul de ore/zi) si durata acestui tratament variaza in functie de gradul ambliopiei si de varsta copilului. Cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat rezultatele dezambliopizarii sunt mai bune (la copilul mic, ocluzia totala poate duce la recuperarea vederii in cateva saptamani). Dupa 7 ani, ocluzia partiala (cateva ore pe zi) se poate prelungi peste un an, iar rezultatele sunt mai slabe. Dupa 9 ani, recuperarea vederii devine aproape imposibila, desi sunt cazuri in care dezambliopizarea a dat rezultate.
In unele situatii, se pot lua in considerare interventii chirurgicale de eliberare a axului vizual (in caz de cataracta congenitala, ptoza etc) sau de corectare a deviatiei strabice mari(pentru alinierea axelor celor 2 ochi). Aceste interventii nu exclud purtarea corectiei optice adecvate, ocluzia si controalele periodice postoperatorii.
Tu l-ai dus pe cel mic la un consult oftalmologic? Daca crezi ca e timpul sa-i testezi vederea, poti face rapid o programare online aici.
Echipa noastra are experienta in interactiunea cu copiii, iar vizita la oftalmolog se poate transforma cu usurinta intr-o joaca si o experienta pozitiva.