Astigmatism inseamna „A-stigma” , adica „fara punct”,deci imaginea formata pe retina va fi tulbure si neclara. Medical astigmatismul la copii este o tulburare de refractie de tip asferic.La ochiul normal, razele luminoase o data ce transverseaza mediile transparente si refrigente ale ochiului converg intr-un singur punct pe retina(la nivelul foveei).
In astigmatism nu avem un punct ci mai multe puncte de convergenta ale razelor de lumina pe retina.Rezultatul este ca pacientul vede tulbure. Astigmatismul este destul de raspandit si pacientii nu au o vedere perfecta si clara nici la aproape nici la distanta. Astigmatismul poate fi hipermetropic sau miopic. Astigmatismul poate sa apara la orice varsta poate fi congenital sau dobandit si se corecteaza cu lentile cilindrice sau sferocilindrice de la caz la caz.Se poate corecta si cu lentile de contact sau chirurgical la unii pacienti.
Astigmatism:cauze
Etiologia astigmatismului congentital nu este clar elucidata.Dupa unii autori ereditatea este importanta iar dupa altii este o interactiune intre ereditate si factorii de mediu.
Astigmatisnul poate fi atribuit unor tulburari la nivelul corneii(cel mai frecvent) dar exista si astigmatism de cauza cristaliana si chiar retiniana.
Cert este ca avem astigmatism congenital si dobindit.Daca in cazul celui congenital etiopatogenia nu este clara la cel dobandat etiologia este clara.
Boli corneene precum keratoconusul, distrofii corneene precum distrofia nodulara Salltzmann,traumatismele si arsurile la nivelul corneei dar si afectiuni corneo-conjuctivale precum pterygion,tumori palpebrale si chiar proceduri chirurgicale precum extractia cristalinului cataractat si multe altele, se pot solda cu astigmatism.
Astigmatism:clasificare
Clasificarea astigmatismului este ceva mai complicata decat clasificarea miopiei si a hipermetropiei
– Astigmatism regulat si astigmatism neregulat ,
– Astigmatism simplu, compus si mixt ,
-Astigmatism miopic ,astigmatism hipermetropic,
– Astigmatism conform regulei si invers regulei.
In cazul unui pacient poate exista o combinatie din cele de mai sus , de exemplu : OD (ochiul drept) astigmatism miopic simplu de -2 dioptrii cilindrice la 90 de grade sau OS (ochiul stang) astigmatism miopic compus de -2 dioptrii sfrerice cu -1 dioptrii cilintrice la 80 de grade.Pentru a va lamuri mai mult puteti folosi acest link https://vimeo.com/118578294 unde doamna doctor Tsirmpas Mihaela Doina explica foarte sugestiv,intr-o emisiune televizata, in ce consta astigmatismul.
Simptomele astigmatismui
Astigmatismul,indiferent de etiologia poate fi foarte suparator.
Distorsiunea sau neclaritatea imaginilor este foarte comuna.Distorsiunea poata sa apara vertical,orizontal sau pe diagonala. Obiectele nu pot fi distinse clar, o minge poate sa apara alungita.
Pacientul stringe din ochi, acuza durere de cap, este deranjat de lumina (fotofobie),este obosit si irascibil. Unii pacienti lacrimeaza usor si li se inrosesc ochii exagerat de mult.
Daca oricare din manifestarile de mai sus sunt prezente, prezentati-va de urgenta la medicul dumneavoastra oftalmolog. In cabinetul nostru din Pipera putem diagnostica si trata toate formele de astigmatism indiferent de varsta pacientului.
Diagnosticul astigmatismului
Diagnosticul de astigmatism se pune in urma unui examen oftalmologic foarte riguros efectuat de catre medicul oftalmolog. In afara de refractometrie care este bine sa se faca cu un aparat modern si bine calibrat,oftalmologul poate recurge si la alte metode precum keratometria si topografia corneana.
Keratometria masoara diametrele si razele corneei, pentru ca, dupa cum stiti deja astigmatismul este datorat de multe ori unor tulburari la nivelul corneei .
O alta metoda diagnostica este reprezentata de topografia corneeana.Este o metoda neivaziva, nedureroasa si cu ajutorul ei se realizeaza o harta corneana care este utila in diagnosticul nu numai al astigmatismului dar si al multor boli oculare.
Fara comentarii