Astigmatismul este o afectiune a ochilor, intalnita si la copii. Principalul simptom al acesteia este vederea incetosata.

Cum il recunoasteti? O persoana cu astigmatism are ca simptom o suprafata frontala necurbata, ci intr-o curba neregulata. Un alt indicator al acesteia este o curba cu jumatate mai plata decat cealalta, dar sunt si cazuri in care respectiva zona este mai abrupta decat in mod normal.

Imaginea neclara este rezultatul concentrarii incorecte a razelor de lumina ce patrund in ochi si sunt directionate asupra retinei. O alta cauta a astigmatismului pot fi si formele neregulate ale lentilelor din spatele corneei.

De stiut este ca astigmatismul este o afectiune care apare nu doar la adulti, ci si la copii. Boala este comuna, insa nu este si contagioasa.

Despre astigmatism

In principiu afectiunea este congenitala, cu toate ca sunt cazuri in care se dezvolta fie in urma unei leziuni, fie a unei operatii la ochi. In ceea ce priveste leziunile, acestea sunt parte din grupul de afectiuni oculare recunoscute ca erori de refractie. Se alatura acesteia si miopia, respectiv hipermetropia.

Din bolile de vedere ale copilariei, astigmatismul este una dintre cele mai frecvent intalnite. Este prezenta intr-un procentaj de 10% la prescolari.

Tipuri de astigmatism

  • Astigmatism cornean

Este vorba despre cel manifestat la nivelul corneei, foita transparenta ce acopera ochiul in partea frontala. Rolul ei este sa ofere acestuia protectie contra infectiilor. In mod natural, corneea este o curba perfecta, strabatuta corect de lumina. O curba imperfecta are ca si consecinte o lumina incorect dispersata, rezultand deci intr-o imagine imperfecta. Semne vizibile sunt forma ovala a corneei, manifestata prin vedere incetosata. Sunt mai predispusi la astigmatism copiii nascuti prematur.

  • Astigmatism lenticular

Este o afectiune asemanatoare celei anterioare. Imaginile imperfecte sunt consecinta variatiilor in curbura ale obiectivului ce ajung la fundul retinei.

Curbura lentilei este semnul distinctiv intre astigmatismul lenticular si un ochi normal. Este o afectiune specifica mai mult celor cu diabet zaharat, consecinta a unui nivel crescut de zahar in sange ce conduce la schimbarea formei lentilei.

Afectiunea are o evolutie lenta si este in general detectata in momentul stabilirii diagnosticului de diabet zaharat.

Simptome comune ale astigmatismului sunt:

  • Durere de ochi
  • Tendinta de a clipi constant
  • Vedere neclara/distorsionata
  • Sensibilitate la lumina

Diagnosticarea astigmatismului

In caz de astigmatism la copii, pentru a stabili un diagnostic, specialistul in oftalmologie pediatrica trebuie sa examineze simptomele, dar si sa realizeze analiza ochilor. Prin analiza ne referim la efectuarea unor teste specifice. Acestea pot include teste de vedere, teste pentru masurarea curburii corneene, precum si teste pentru a masura focalizarea luminii.

Scopul lor este de a evalua gradul de eroare de refractie, pe baza caruia poate fi eliberata prescriptia pentru lentile de contact, respectiv pentru ochelari.

Tratarea are ca obiectiv abordarea curburii inegale, imbunatatind astfel vederea. Printre principalele tratamente existente, lentilele corectoare si chirurgia refractiva sunt cel mai frecvent abordate. Pe langa ochelarii de vedere si lentilele de contact, tehnici existente astazi de tratament sunt chirurgia LA SIK, chirurgia LA SEK, Keratectomia fotoretractiva.

Neaparat de stiut faptul ca afectiunea severa constituie un factor de risc pentru ambliopie. Este cauza pierderii vederii la copii – conteaza gravitatea ei, dar si varsta copilului.

Asadar, efectuarea unui control de specialitate poate detecta prezenta astigmatimului si valoarea dioptriilor. Trebuie urmarit daca acestea sunt mai mare de 2 doptrii pentru cei care au intre 12 si 48 luni, respectiv peste 1,5 dioptrii la copii care au peste 2 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights