." /> Strabism sau ochi incrucisati la copil | Kidoptik.ro

Strabism

  • Pentru circa 80% din cazurile de strabism la copil exista tratament  fara operatie chirurgicala, daca strabismul este diagnosticat si tratat la timp.
  • Inaintea interventiei chirurgicale trebuie efectuat tratamentul pentru dezambliopizare a ochilului cu vederea mai slaba. In caz contrar exista riscul  reaparitiei  deviatiei  strabice  dupa  operatie.
  • Dupa tratamentul strabismului pot creste performantele scolare si pot disparea eventualele probleme de integrare .
Ce este strabismul? Click here for the English version of the article
Strabismul este acel defect ocular în care ochii nu sunt aliniati  ci  privesc  în  direcţii  diferite, fie un ochi fuge spre nas, fie spre exterior, fie  in jos sau in sus.
De cele mai multe ori copilul priveste crucis,sau tine capul inclinat intr-o parte.

Operatia pentru strabism este doar o etapa in terapia strabismului.
In  general, operatia are scop estetic  de  aliniere  a  axelor  oculare. Operatia nu duce la o vedere mai buna  a ochiului mai slab,ci doar aliniaza axele oculare. Pentru a imbunatatii vederea trebuie aplicat tratamentul de dezambliopizare a ochiului lenes si/sau corectie optica cu ochelari de vedere. Acestea  preced  operatia.
Exercitiile  optice  si  ortoptice  sunt  extrem  de  importante  atat  inainte  cat  si  dupa  operatia  de  strabism  la  copii.

Strabismul este o problema de aliniere a ochilor destul de frecventa printre copii. Aproximativ 5% dintre copii au strabism.
Strabismul apare în mod egal la bărbaţi şi femei. Exista si strabism congenital. Cu toate acestea, mulţi copii cu strabism nu au rude cu strabism.
Ce presupune o vedere normala ?
In mod normal ambii ochi privesc spre aceeasi directie si spre acelasi loc si percep fiecare in parte o imagine. Creierul uneste  cele două imagini într-o imagine unică, tridimensională. Această imagine tridimensionala ne oferă adâncimea de percepţie si vederea in spatiu.Astfel copilul poate aprecia corect distanta la care se afla obiectele in spatiu.

Ce se intampla cu vederea in strabism?
Atunci când un ochi deviaza, două imagini diferite sunt trimise spre creier. La  copil, creierul învaţă să ignore imaginea ochiului care fuge şi vede doar imaginea primita de la  ochiul  cu vederea mai buna.Deci copilul cu ochii incrucisati  pierde  percepţia  de  adâncime, atat de necesara atat pentru perceperea spatiului cat  si  pentru orientarea in spatiu. Solicitati o consultatie

ATENTIE ! Un copil cu strabism netratat nu va putea efectua, la varsta adulta meseriile ce presupun vedere binoculara normala, precum sofer, pilot, politist, etc.

Adulţii care dezvolta strabism adesea au dubla vedere (diplopie) deoarece creierul este deja pregatit pentru a primi imagini de la ambii ochi şi nu poate ignora imaginile din ochiul nealiniat-strabic.
Ce este ambliopia sau ochiul lenes?

Ambliopia este cunoscuta popular sub denumirea de „ochi lenes„,adica un ochi are o vedere mai slaba.
Vederea  binoculara  se  dezvoltă în perioada copilăriei, când ambii ochi sunt complet aliniati. Strabismul duce la acuitate vizuala redusă, vedere slaba , la ambliopizarea  ochiului care nu vede bine. In general, odata instalata ambliopia, aceasta nu poate fi tratata daca copilul are mai mult de 7-8 ani. Copilul ramine pe viata cu vedere redusa, deci  cu  handicap  vizual  permanent.
De aici rezulta importanta evaluarii starii de sanatate a ochilor la copii.
Ambliopia poate fi tratată prin ocluzia ( acoperirea unui ochi ) ochiului bun pentru a consolida şi a îmbunătăţi vederea ochiului mai slab. Dacă ambliopia este detectata în primii cinci ani de viaţă, tratamentul este de obicei eficient si copilul recupereaza mare parte sau chiar toata acuitatea vizuala( puterea vizuala).
În cazul în care tratamentul este întârziat , ambliopia devine permanentă. De regulă, cu cat este tratată mai devreme ambliopia, cu atat se pot obtine rezultate mai bune.
Care sunt cauzele strabismului ?

Medic oftalmolog copii cu strabism

Cauza strabismului la copii – vicii de refractie necorectate

De fapt nu exista un strabism, ci  strabisme, adica mai multe categorii de strabism cu cauze, prognostic si  tratamente  diferite.
Şase  muşchii oculari  coordoneaza  miscarile ochilor. Pentru fiecare ochi, doi muşchi misca  ochiul dreapta – stânga ( medial-lateral ). Alti patru muschii misca ochiul sus – jos şi oblic.
Pentru a alinia ambii ochi, spre  o ţintă unică, toti muschii din fiecare ochi trebuie să fie echilibrati şi sa lucreze împreună si coordonat. Ochii se misca intotdeauna   impreuna. Creierul  controleaza  miscarea  muschilor  oculari.

Forme grave de strabism se pot intalni in cazul bolilor ce afecteaza creierul. Din fericire, acestea sunt situatii  mai  rare, ca de exemplu :
-paralizie cerebrala
-Sindromul Down
-hidrocefalie
-tumorile cerebrale.
O cataractă sau orice alta boala ce afecteaza acuitatea vizuala poate sa duca la strabism.In cazul unui copil cu strabism medicului oftalmolog va examina strucurile ochiului pentru a depista eventuale boli ce reprezinta cauza strabismului.
Cum se manifesta strabismul ?
Principalul simptom al strabismului este dat de prezenta unui  ochi care nu priveste  drept, ci fuge intr-un anumit ax su directie.Ochii copilului sunt incrucisati. Un ochi fuge spre nas,sau spre exterior,sau in sus si in jos.

Uneori copiii cu strabism sunt deranjati intens de  lumina  strălucitoare  a soarelui.

Copilul cu strabismpoate  tine capul inclinat spre umarul drept sau stang, intors  spre dreapta sau stanga  sau aplecat inapoi spre spate si mai rar spre fata.

Prezenta nistagmusului poate duce la miscari anormale ale ochilor copilului.
Cum  este  diagnosticat  strabismul ?
Strabismul poate fi diagnosticat în timpul unui examen oftalmologic efectuat de catre medicul specialist oftalmolog. Se recomandă ca toţi copiii sa fie examinati o data la sase luni de catre medicul oftalmolog. Dacă există un istoric familial de strabism, ambliopie, ochi cu vedere slaba,port de ochelari de vedere, controlul ochilor copilului trebuie efectuat cat mai repede posibil.
Care  este tratamentul  strabismului ?
Tratamentul in strabism are ca obiectiv :
-sa amelioreze acuitatea vizuala pentru a obtine o vedere mai buna sau normala
-sa îndrepte axele ochilor,deci ochii sa priveasca drept
-sa restabileasca binocularitatea (vedera simultana cu ambii ochi, adica vederea tridimensionala)
-sa trateze ambliopia ( ochiul lenes) daca aceasta a fost stabilita sau sa o previna.
După un examen oftalmologic complet,medicul oftalmolog poate recomanda tratamentul adecvat si adaptat fiecarui caz in parte. Dupa cum se stie “nu exista boala ci bolnav” , deci tratamentul trebuie personalizat pentru tipul de strabism al fiecarui copil.
Corectia optica cu lentile aeriene,ochelari de vedere sau laentile de contact pentru dioptrii mari, dezambliopizarea cu ocluzia alternanta a ochiului care vede mai bine (dupa scheme riguros stabilite de medicul oftalmolog) si nu in ultimul rand operatia sunt mijloacele medicale in tratamentul in cazul copilului cu strabism.
Cele mai frecvente forme de strabism

Esotropia  acomodativa
Esotropia acomodativa – ochii copilului sunt incrucisati sau fug spre nas. Aceasta conditie este determinata de o hipermetropie necorectata, de nevoia de ochelari de vedere. Copii cu hipermetropie vad mai usor obiectele la distanta dar pentru aproape folosesc o putere anormal de mare de acomodare. Deci  ochii lor obosesc si  se incruciseaza. Acomodatia inseamna contractia unui mic muschi din interiorul ochiului care determina cristalinul (lentila din interiorul ochiului) sa se bombeze pentru ca sa putem focusa. Astfel  imaginile  se proiecteaza pe membrana fotosensibila a ochiului ( retina ). Copii cu esotropie acomodativa nu risca sa ajunga ambliopi, dar au probleme  cu integrarea sociala sau probleme  la scoala. Un copil  cu peformante scazute la scoala poate avea probleme cu ochii, fara ca parintii sau altcineva sa vada nici un semn ingrijorator.

Esotropia acomodativa isi face de obicei debutul la varsta de doi,trei ani, dar rareori poata sa apara si bebelusi de patru luni .
Esotropia
Esotropie -copilul are ochii incrucisati, un ochi fuge spre nas.Acesta este cel mai comun tip de strabism la sugari si bebelusi.
Copii cu esotropie nu utilizeaza ochii  împreună. În majoritatea cazurilor, o intervenţie chirurgicală  alianiaza axele oculare si restabileste fuziunea si binocularitatea.
În  timpul  operatiei,  se  reglează  tensiunea  muschilor  oculari  în  unul  sau  in  ambii  ochi.

Exotropia
Vorbim despre exotropie atunci cand unul sau ambii ochi privesc spre exterior, fug spre tampla.
Poate fi constanta sau intermitenta sau poate alterna, de la un ochi la altul.
Exotropia poate fi prezenta inca de la nasterea copilului  si se numeste exotropie infantila, dar poate fi si dobandita.
O putem clasifica pe scurt in:
Exotropie intermitenta apare periodic mai ales cand copilul este obosit sau dupa eforturi vizuale prelungite,
Exotropie constanta – este prezenta tot timpul,
Exotropie sensoriala(ex anopsie ) cand un ochi nu vede bine, tinde sa devieze spre exterior,
Exotropie consecutivaapare dupa operatii de strabism pentru esotropie (poate sa apara imediat sau dupa ani de zile )

Alte cauze posibile ale exotropiei sunt :
– traumatisme craniene,

– boli ale nervilor cranieni,

– operatiile  ORL  in  zona  sinusurilor  se  pot  complica cu  exotropie.

Parintii copiilor trebuie sa se alarmeze daca copilul:

 – isi freaca ochii foarte des,

 – fuge  de  lumina,

 – isi  strange  ochii,

 – plange cand i se acopera un ochi.

Nu  neglijati  controalele  oftalmologice  periodice  mai ales  in  primii  ani  ai  copilariei. Se poate pierde intervalul de varsta in care se intervine, iar recuperarile ulterioare se poate sa nu mai fie posibile.  Observati-va atent copilul pentru orice semn neobisnuit la nivelul ochilor.Solicitati o consultatie

error: