." /> Strabism | Kidoptik.ro
copil cu strabism

Copil cu un ochi care fuge spre nas – strabism

Ce este strabismul ?
Strabismul este un defect de aliniere al axelor oculare. Copilul cu strabism priveste incrucisat, un ochi fuge spre nas sau spre ureche si tampla, sau in sus si in jos. Ochii copiilor cu strabism privesc în direcţii diferite.
Strabismul este o condiţie destul de frecventa printre copii. Aproximativ 3% din toţi copiii au strabism. Strabismul  nu apare numai la copii sau bebelusi . Exista forme de  strabism si la adulti.
Strabismul apare în mod egal la bărbaţi şi femei. Exista si strabism congenital. Cu toate acestea, cei mai mulţi copii cu strabism nu au rude cu aceasta problema.
Dar cum lucreaza ochii impreuna?
  In mod normal ambii ochi privesc spre aceeasi directie si spre acelasi loc. Creierul uneste apoi cele două imagini într-o imagine unică, tridimensională. Această imagine tridimensionala ne oferă adâncimea de percepţie si vederea in spatiu.
  Atunci când un ochi deviaza, două imagini diferite sunt trimise spre creier. La copil, creierul învaţă să ignore imaginea ochiului nealiniat şi vede doar imaginea primita de la ochiul aliniat sau imaginea ochiului care vede mai bine. Atunci copilul pierde percepţia de adâncime, deci pierde vederea in spatiu, necesara  atat pentru orientare cat si pentru a aprecia corect distantele.
Adulţii care dezvolta strabism adesea au dubla vedere (diplopie).Creierul adultului este deja pregatit pentru a primi imagini de la ambii ochi şi nu poate ignora imaginile viciate provenite de la  ochiul nealiniat, ochiul cu strabism.Programeaza-te aici
Ce este ambliopia sau ochiul lenes ?
Vederea binoculara se dezvoltă în perioada copilăriei, când ambii ochi sunt complet aliniati. Strabismul duce la acuitate vizuala redusă si in timp, la ambliopia ochiului care nu vede bine.O data instalata ambliopia nu poate fi tratata daca copilul are mai mult de 7-8 ani.Copilul ramine pe viata cu vedere redusa, deci cu handicap vizual permanent.
De aceea sunt  importante controalele periodice la toti copii.
  Tratamentul in ambliopie este complex, se efectueaza pe etape terapeutice.Tratamentul ochiului lenes se incepe de obicei cu ocluzia ochiului bun pentru a consolida şi a îmbunătăţi vederea  ochiului mai slab. Dacă ambliopia este detectata în primii cinci ani de viaţă, tratamentul este de obicei eficient si copilul recupereaza mare parte sau chiar toata acuitatea vizuala,putand obtine o vedere buna.
  În cazul în care tratamentul este întârziat , ambliopia devine permanentă, deci copilul va ramane cu un ochi lenes pe viata. De regulă, cu cat este tratată mai devreme, ambliopia cu atat mai bune sunt rezultatele.
Care este cauza exacta a strabismului?
De fapt nu exista strabism ci strabisme, adica mai multe categorii de strabism avand cauze, prognostic si tratament diferite.
Şase muşchii oculari coordoneaza miscarile ochilor. Pentru fiecare ochi, doi muşchi muta ochiul dreapta- stânga(medial-lateral). Alti patru muschii muta ochiul sus- jos şi oblic.
Pentru a alinia ambii ochi, spre o ţintă unică, toti muschii din fiecare ochi trebuie să fie echilibrati şi sa lucreze împreună, coordonat. Ochii se misca mereu impreuna. Creierul controleaza miscarea muschilor oculari. Forme grave de strabism se pot intalni in cazul bolilor ce afecteaza creierul. Din fericire, acestea sunt situatii mai rare, precum :
– paralizie cerebrala
– Sindromul Down
– hidrocefalie
– tumorile cerebrale.
O cataractă sau orice alta boala ce afecteaza acuitatea vizuala poate sa duca la strabism. De aceea prima grija a medicului oftalmolog in cazul unui copil cu strabism este sa verifice daca ochiul este sanatos si deasemenea, sa caute  cauza strabismului.
Care sunt simptomele strabismului ?
Principalul simptom al strabismului este data de prezenta unui ochi care nu priveste drept.

Uneori copiii cu strabism sunt deranjati intens de lumina strălucitoare a soarelui.

Copii cu strabism pot tine  capul inclinat spre umarul drept sau stang, intors spre dreapta sau stanga sau aplecat inapoi spre spate si mai rar spre fata.
Cum se pune un diagnostic corect in  strabism ?
Strabismul poate fi diagnosticat în timpul unui examen oftalmologic. Se recomandă ca toţi copiii sa fie examinati o data la sase luni de catre medicul oftalmolog. Dacă există un istoric familial de strabism sau ambliopie, oftalmologul poate verifica vederea si mai des.
Care este tratamentul corect in strabism ?
Tratament pentru strabism are ca obiectiv sa:
– amelioreze acuitatea vizuala,adica puterea vederii,
– îndrepte pozitia pe care o au ochii,
– restabileasca binocularitatea, adica capacitatea de a vedea simultan cu ambii ochi, pentru a obtine o vedere in spatiu,tridimensionala ,
– trateze sau sa previna ambliopia, adica ochiul lenes .
După un examen oftalmologic complet, oftalmolog poate recomanda tratamentul adecvat si adaptat fiecarui caz in parte. Se stie ca  “ nu exista boala ci bolnav ” , acelasi lucru poate fi spus si pentru strabism.
Corectia optica cu ochelari de vedere, dezambliopizare cu ocluzia alternanta a ochiului care vede mai bine se efectueaza dupa scheme riguros stabilite si cunoscute de medicul oftalmolog. 

Operatia in strabism se efctueza dupa tratamentul ambliopiei.Exista cazuri de strabism la copil, in care dupa un tratament aplicat corect se poate evita operatia chirurgicala .
Cele mai frecvente forme de strabism sunt :
Esotropia
Esotropia, este atunci cand ochiul se intoarce spre interior, fuge spre nas, Esotropia este cel mai comun tip de strabism la sugari si bebelusi.
Copii cu esotropie nu utilizeaza ochii in acelasi timp, împreună. În majoritatea cazurilor, efectuarea unei corectii chirurgicale  alianiaza axele oculare si restabileste fuziunea si binocularitatea.
În timpul operatiei, se reglează tensiunea muschilor oculari  în  unul  sau  in  ambii ochi.
Esotropia  acomodativa
Esotropia acomodativa – ochii privesc spre nas iar aceasta conditie este determinata de o hipermetropie necorectata, adica copilul are nevoie de ochelari de vedere cu diotrii. Copii cu hipermetropie vad mai usor obiectele la distanta dar pentru aproape folosesc o mare putere de acomodare . Ochii copilului  se incucizeaza, un ochi fuge spre nas. Acommodatia oculara se refera la contractia  muschilor din interiorul ochiului care face posibila bombarea cristalinului,pentru a putea focusa corect.Astfel  imaginile se proiecteaza pe membrana fotosensibila a ochiului, pe retina.Copii cu esotropie acomodativa nu risca sa ajunga ambliopi dar au probleme cu integrarea sociala in scoala. Esotropia acomodativa isi face de obicei debutul la copilul de doi , trei ani. Rareori poata sa apara si la bebelusii de patru luni de viata.
Exotropia
Exotropia –  unul sau ambii ochi fug spre exterior, spre tampla sau ureche .
Poate fi constanta sau intermitenta si chiar poate alterna de la un ochi la altul.
Exotropia poate fi prezenta inca din nastere si se numeste exotropia infantila, dar poate fi si dobandita.
O putem clasifica pe scurt in :
Exotropie intermitenta  – apare periodic mai ales cand copilul  este obosit, surmenat, sau dupa eforturi vizuale prelungite.
Exotropie constanta, – este prezenta tot timpul.
Exotropie sensoriala(ex anopsie ),cand un ochi nu vede bine tinde sa devieze spre exterior.
Exotropie consecutiva – apare dupa operatii de strabism pentru esotropie. Poate sa apara imediat sau dupa ani de zile de la operatie.
Traumatismele craniene, boli ale nervilor cranieni, operatii O.R.L in zona sinusurilor se pot complica cu exotropie.Din aceste motive orice exotropie trebuie investigata in profunzime de  catre medicul specialist oftalmolog.

ATENTIE !
Daca un copil isi freaca ochii foarte des, fuge de lumina,  strange din ochii sau plange cand i se acopera un ochi, trebuie urgent investigat pentru a depista o eventuala ambliopie.

Cu un tratament corect ,aplicat la timp se poate evita, in cazuri selectionate, interventia chirurgicala pentru strabism .
Solicitati o consultatie

error: