." /> Ochiul uscat | Kidoptik.ro

Ochiul uscat sau xeroftalmie

Sindromul   ochiului uscat sau  in  limbaj  stiintific xeroftalmie este o suferinta destul  de  frecventa. Este datorat unei insuficiente secretii de lacrimi,unui timp de evaporare scazut al filmului lacrimal dar si altor cauze  precum anumite medicamente,diverse boli oculare si asa mai departe.Un fenomen  paradoxal este ca ochii uscati, periodic,pot lacrima mult.Acesta se intampla pentru ca uscaciunea prelungita a ochilui reprezinta un stimul pentru glanda lacrimala si pentru secretia lacrimala reflexa.

In sindromul de ochi uscat nu este nici o problema cu secretia lacrimala reflexa.Problemele sunt reprezentate de secretia lacrimala de baza,cea care asigura umezirea permanenta a suprafetei ochiului.

Ochiul uscat-cauze

Cauzele xeroftalmiei sau ochilor uscati sunt diverse. Sindromul arata o predilectie mai mare la oameni in varsta si la multe femei post menopauza.Deasemenea sunt multe medicamente care pot provoca ochi uscat precum unele antidepresive, diuretice, antihistaminice, antineoplastice ,contraceptivele orale si lista este destul de lunga.

Unele boli sistemice precum colagenozele,poliartrita reumatoida,boli de tiroida dar si diabetul zaharat se pot asocia cu sindromul de ochi uscat.Dintre bolile oculare, frecvent incriminate sunt blefaritele, portul prelungit al lentilelor de contact , chirurgia fotorefractiva ( Lasik mai ales), sindromul Sjögren, sindromul Stevens-Johnson, pemfigoidul cicatriceal, arsuri oculare si alte.

Factorii de mediu cauzatori ai  sindromului de ochi uscat pot fi  poluarea exagerata a marilor orase ,utilizarea excesiva a calculatorului,poluarea spatilor interne cu fum de tigara, aparatele de aer conditionat folosite exagerat sau necorespunzator intretinute .

Pentru o mai buna intelegere a mecanismelor fiziopatologice vom descrie pe scurt filmul lacrimal si importanta sa in sanatatea ochiului.

Uitandu-ne la un ochi sanatos vom vedea ca este mereu umed si staluceste.Acest lucru este meritul filmului lacrimal care se produce de catre unele glande minuscule care se gasesc in grosimea pleoapelor.Aceste glande se numesc glandele lui Krausee, Wolfring si Meibomius in cinstea celor care le-au descoperit.Deasemenea celulele goblet de pe conjuctiva au un rol foarte important in producerea stratului mucinic al filmului lacrimal.Daca ar fi sa facem o sectiune in grosimea filmului lacrimal am putea vedea trei straturi.Cel care este in contact cu conjuctiva este stratul mucinic, alcatuit din mucus secretat de celulele goblet conjuctivale. Urmeaza stratul apos secretat de glandele lacrimale accesorii ale lui Krauss si Wolfring si ultimul este stratul lipidic secretat de glandele lui Meiobius. Rolul ultimului strat este sa impiedice evaporarea lacrimilor de pe suprafata oculara.

Importanta filmului lacrimal

Un film lacrimal suficient din punct de vedere cantitativ dar si calitativ este extrem de de important pentru sanatatea ochilor.Filmul lacrimal are urmatoarele functii:

-Mentine oxigenarea corneei,care se stie ca este avasculara si este  total dependenta de oxigenul atmosferic dizolvat in filmul lacrimal.

-Mentine troficitatea corneei,dar asigura si singura cale de eliminare a metabolitilor in urma metabolismului corneean si conjuctival (hraneste si curata cornea). Deasemenea asigura un mediu umed si cald pentru cornee si conjuctiva.

-Are rol in mentinerea neteda a suprafetei corneene si in mentirea unui ax vizual transparent.

-Are rol de aparare deoarece contine lizozim si imunoglobuline.

-Asigura lubrefierea ochiului si a pleopelor in timpul clipitului.

Perturbarea filmului lacrimal aduce tulburari mai mult sau mai putin grave si este de neconceput sanatatea chiar si existenta ochiului fara un film lacrimal adecvat.

Glanda lacrimala principala,ceea care se afla in unghiul supero-extern al orbitei are rol in secretia lacrimala reflexa.Secretia lacrimala reflexa apare numai atunci cand plangem, fie din cauza unor stimuli emotionali, fie din cauza unor stimuli iritativi, disconfort,tristete sau bucurie sau cand o rafala de vant, nisip sau un corp strain intra in ochi .

Am putea trai fara probleme si fara aceasta glanda si sunt cazuri cand se extirpa chirurgical(cancerul glandei lacrimale).Totusi restul glandelor care secreta lacrimile sunt strict necesare pentru a mentine integritatea oculara. Daca secretia lacrimala de baza lipseste se poate ajunge chiar la orbire.

Ochiul uscat: simpome

Simptomele sunt reprezentate de : 

senzatia de corp stain,

prurit ocular(mancarime),

roseata,

vedere incetosata,

sensibilitate la lumina,

lacrimare excesiva reflexa si periodica(la unii pacienti) ca raspuns la uscatiunea prelungita.Atunci pacientul se usureaza temporar pentru ca ciclul uscaciune-lacrimare reflexa sa se repete la nesfarsit.

Ochi uscat-diagnostic

Diagnosticul ochiului uscat poate fi facut numai de medicul oftalmolog.In cadrul cabinetului clinicii de oftalmologic din Pipera dispunem de toate mijloacele tehnice pentru a testa producerea de lacrimi,stabilitatea filmului lacrimal,distributia lacrimilor.

Complicatiile  sindromului  de ochi uscat

Un ochi uscat lasat netratat poate sa duca la ulceratii corneene,la infectii oculare si in unele cazuri neglijate la perforarea corneii cu endoftalmita si risc de pierdere a ochiului.                                            Solicitati o consultatie

error: