." /> Obstructia canalului lacrimonasal | Kidoptik.ro

Obstructia  canalului  lacrimonazal

Aproape 95% din nou nascuti au un sistem lacrimonazal complet dezvoltat si functional. Restul de 5%  prezinta o mica membrana reziduala  in  portiunea  distala  a canalului  nazolacrimal.

Aceasta membrana de obicei se dizolva  in cele mai multe cazuri. Insa, un  procent din nou-nascuti se prezinta la control pentru ca aceasta membrana obstrueaza in continuare canalul lacrimonazal.

Tablou clinic – forma de prezentare

Parinti observa la noul nascut o lacrimare abundenta si neobisnuita dar si secretii mucoase sau mucopurulente la nivelul conjuctivelor. Deseori se observa si o tumefiere la nivelul pleoapei inferioare.

De multe ori se confunda aceasta inrosire cu o conjuctivita si se incearca fara succes un tratament antibiotic empiric care va face mai mult rau decit bine. Sfatul nostru este sa nu puneti picaturi noilor nascuti fara sfatul medicului oftalmolog pentru ca se vor selecta gemeni foarte rezistenti si nici un antibiotic nu va fi eficient in continuare. Deasemenea, picaturile oculare sunt solutii foarte concentrate si se poate ajunge usor la doze toxice si la reactii adverse serioase.

Evolutia

Cand imperforatia nu se rezolva spontan se poate ajunge la dacriocistita acuta sau cronica si chiar la celulita  preseptala care este o entitate clinica mai periculoasa.Nu se recomanda sa asteptati cu speranta ca se va rezolva ci este indicat sa va prezentati la un consult oftalmologic de specialitate.

Diagnostic  diferential

Daca obstructia nu este severa se poate astepta pana cand copilul implineste un an de viata, dar intodeauna sub indrumarea oftalmologului.

Insa, daca ochii lacrimeaza mult, conjuctivele sunt foarte iritate si copilul este agitat, se ve realiza sondajul  canalelor nazolacrimale in jurul varstei de trei – sase luni. Sondajul se face sub anestezia generala  si  se poate repeta  dupa  caz  pentru  rezultate optime.

Oferta – Pret unic consultatie – 159lei*

Solicita acum o consultatie!

 

error: